Рецензія на мультфільм «Родина Адамсів 2»
Бережіться, ця готична рідня їде у відпустку

19 жовтня 2021,  02:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли пару років тому студія Metro-Goldwyn-Mayer шукала перспективну анімаційну франшизу в надії розширити свою аудиторію і гарненько підзаробити (адже не випадково саме сімейна студія Disney стала найуспішнішою кіностудією нашого часу), їхній погляд впав на колоритну-і-несхожу-на-всіх родину Адамсів, яка ідеально вписується в сімейний похід у кіно з дітьми перед Гелловіном. Їхня анімаційна «Родина Адамсів» зібрала в прокаті 203 мільйони доларів, що зробило її одним з найуспішніших мультфільмів 2019 року, і незабаром MGM взялися до роботи над сиквелом (цитуючи Венсдей з тизер-постера: «Сиквел, як оригінально»). І, вирішивши піти стопами іншої успішної гелловінської франшизи для всієї родини «Монстри на канікулах», сценаристи відправляють домосідів Аддамсів в новому мультфільмі подалі від їхнього готичного будинку-монстра – в сімейну відпустку просторами Америки. Але чи зможуть вони пережити таку пригоду?

Перший мультфільм «замкнув» Адамсів в невеликому провінційному і вельми стереотипному американському містечку, де їх прийняли не зовсім тепло, хоча Венсдей і вдалося знайти там подругу (яку тут спеціально викреслили з сюжету заради драми), і дана сюжетна лінія «ми не вписуємося» триває і в другій «Родині Адамсів 2», тільки тепер вже Венсдей «не вписується» в родину Адамсів, як їй здається. Перехідний вік і значний інтелект Венсдей створює прірву між нею і батьками, тому Гомес вирішує спакувати валізи і відправитися усім разом в дорожню пригоду в атмосферному сімейному трейлері, перетворюючи «Родину Адамсів 2» на класичне американське роуд-муві про «дисфункціональні» сім'ї (яких було знято вже незліченну кількість). Чому «дисфункціональна» в лапках? Тому що навіть Адамси, які їдять жучків, люблять тортури, вибухи і все похмуре та завжди одягаються як на Гелловін, по суті є звичайнісінькою сімейкою з самими звичайними проблемами поколінь.

Адамси завжди були неповторними і незвичайними, такими, які не вписуються в стандартні рамки, і в цьому була їхня фішка. Я пишу «була», оскільки в іншому, тобто у всьому, що не стосується зовнішнього вигляду його головних героїв, анімаційна стрічка «Родина Адамсів 2» – вельми пересічний сімейний мультфільм, який абсолютно не дотягує до культового сиквела «Цінності сімейки Адамс», що вийшов у 1993 році. Тут чітко відчувається вплив оскароносного фільму «Маленька міс Щастя», але навіть в тій драматичній комедії було більше смішних моментів, ніж у новій «Родині Адамсів». Фірмовий чорний гумор? Ні, не чули. Якщо ви хоч раз посміхнетеся під час перегляду цього мультфільму – то це швидше за все буде не через Адамсів. Ті ж різношерсті монстри з «Монстрів на канікулах» набагато краще жартують і розважають в своїх мультфільмах.

Дуже швидко під час перегляду перестаєш порівнювати цих намальованих на комп'ютері Адамсів з культової дилогії Баррі Зонненфельда, що вийшла на початку 90-х, оскільки ці Адамси на тлі тих Адамсів виглядають дешевою підробкою або пародією. Це як у випадку художнього фільму «Том і Джеррі», що вийшов на великі екрани на початку 2021 року, – нова «Родина Адамсів» орієнтована виключно на самих маленьких глядачів, які бачать цих героїв вперше. Звідси і ледачий сценарій, що повторює сюжети багатьох інших сімейних роуд-муві і позбавлений оригінальності. Що стосується персонажів, то візуально вони все такі ж стрьомні, як і в першій частині (особливо складно дивитися на стрьомних дядечка Фестера і Пагслі), причому це не комплімент для Адамсів. Так, бути страшними – це їхня фірмова фішка, але страшні – це чарівно-стильні-в-дусі-Гелловіна, а стрьомні – це просто стрьомні.

Мультфільм «Родина Адамсів 2» йде всього півтори години, але перша година – це суцільна мука, як для його героїв, які ніяк не можуть знайти спільну мову з Венсдей, що тут перетворилася з крутої героїні на розпещеного та егоїстичного пупа Землі а-ля Шелдон Купер з «Теорії великого вибуху», так і для глядача. А ось останні півгодини радують довгоочікуваною появою лиходія (хоча він і не особливо оригінальний), епічним поєдинком з ним і – це мій найулюбленіший епізод з усього мультфільму – незрівнянним виступом зазвичай небагатослівного дворецького Ларча в придорожньому барі. Його кавер на легендарний хіт «I Will Survive» може навіть скласти скромну конкуренцію Феї-хрещеній зі «Шрека 2» (а це найбільший комплімент для будь-якого анімаційного персонажа). Цей епізод буквально рятує млявий сиквел і натякає, що окремі пригоди Венсдей і Ларча – набагато цікавіші за ціле роуд-муві про всю сімейку Адамсів. Той же мультфільм «Мітчелли проти машин», який в цьому році відправив у подорож Америкою сім'ю з аналогічними проблемами, і в результаті вони разом рятували світ від повстання роботів, здивував, розчулив і розважив набагато сильніше.

Я писала про це в рецензії на мультфільм «Родина Адамсів» і повторюся в рецензії на «Родину Адамсів 2»: неповторні Адамси (як і їхні шанувальники) заслуговують більшого. Хто знає, раптом третій мультфільм про них все-таки розіб'є це прокляття і дійсно стане класикою.

4641