Рецензія на фільм «Гнів людський»
Кривава помста Джейсона Стейтема за рецептом Гая Річі

12 травня 2021,  19:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Наприкінці лютих дев'яностих Гай Річі, який з тих пір став культовим режисером нашого часу, і Джейсон Стейтем, який зараз є зіркою жанру екшен світового масштабу, увірвалися до світу кіно разом, і їхні перші спільні кримінальні картини «Карти, гроші, два стволи» та «Великий куш» практично моментально стали класикою бандитського жанру. У 2005 вони знову зустрілися на знімальному майданчику і зняли «Револьвер» (який виявився набагато менш популярним), і ось, невпинно підкоряючи протягом останніх 16 років Голлівуд та домігшись там успіху, Річі та Стейтем нарешті вирішили возз'єднатися знову, щоб вразити своїх шанувальників чимось незвичайним – драматичним екшен-трилером «Гнів людський», який мало схожий на їхні перші шедеври.

Основою «Гніву» Річі став фільм французького режисера Ніколя Бухріфа «Інкасатор» («Le convoyeur»), який вийшов на екрани в 2004 році. Про нього мало хто чув, оскільки з фінансової точки зору бойовик Бухріфа виявився справжнім провалом, зібравши в прокаті близько 3 мільйонів доларів (при скромному бюджеті в 4 мільйони). Але Річі дуже сподобалася ця історія про помсту та великі гроші, й він вирішив, що вона заслуговує на другий шанс. Зі своїм давнім другом Джейсоном Стейтемом у головній ролі.

Героя Стейтема в «Гнів людському» звати Хілл, він же просто Ейч (за першою літерою прізвища) або, як вирішили пожартувати в українському дубляжі, Ха (бо «Харизма»). Він влаштовується на роботу у велику інкасаторську фірму в Лос-Анджелесі і, хоча результати його тестів зі стрільби та фізичної підготовки були середніми, головний герой швидко показує своїм колегам та глядачеві, що він не такий простий, яким хоче здаватися. У нього є своя мета, і заради неї він готовий піти на все. І перша банда, яка нападає на інкасаторську вантажівку із ним всередині, швидко дізнається, що стріляє він не гірше бувалого спецназівця-снайпера. Ця новина швидко розходиться по місту, й усі більш-менш розумні грабіжники вирішують не зв'язуватися з цим інкасатором, окрім однієї банди. Банди, яка готова вбивати всіх, хто стає між нею та великими грошима.

Сюжет нового фільму Річі досить простий, і якщо ви дивилися трейлер «Гніву», то тут навряд чи на вас чекає багато сюрпризів, але за допомогою нехитрих сюжетних прийомів режисер додає інтриги даній історії про бандитів та інкасаторів за допомогою цілих розділів-флешбеків, які сцена за сценою розставляють усі крапки над «і» в історії героя Стейтема. Так Річі чіпляє увагу глядача і не дає йому занудьгувати, хоча його рімейк йде майже 2 години, тоді як хронометраж французького оригіналу склав свого часу півтори години. І, звичайно, вишенькою на торті тут є те наймасштабніше пограбування з високими ставками, яке було знято просто блискуче. Якщо до того часу глядач може декілька разів позіхнути, то фінал змусить його широко розплющити очі й, затамувавши подих, спостерігати за тим, що відбувається на екрані. Звичайно, складно уявити, що ті бандити всерйоз очікували, що усі вони вийдуть з інкасаторського бюро живими, адже ще до початку пограбування було ясно, що це дуже погана ідея, а їхній бос є аж ніяк не таким великим кримінальним генієм, яким прагне здаватися, проте, як зазначає один з них, ветеран війни з ПТСР, який не знайшов себе у мирному житті, їм важливіший сам адреналін, аніж великий куш.

Разом з неймовірно крутим Стейтемом, який у «Гніві» грає одну з найсерйозніших своїх ролей, в небезпечний світ інкасації відправляються актори Голт МакКеллані, Джош Гартнетт, Джеффрі Донован, Нів Алгар і навіть Лас Алонсо з серіалу «Хлопаки» та репер Post Malone в епізодичній ролі. Але віртуальна нагорода за найкраще перевтілення в «Гніві людському» йде до... Скотта Іствуда. Тільки днями я переглядала останній «Форсаж 8», де Іствуд грав милого та недосвідченого новачка в банді Дома Торетто, і тут він абсолютно на нього не схожий. Його образ безжального психопата Джена з «Гніву» був майстерно доповнений тонким професійним гримом, що зробив його схожим на злого брата-близнюка самого себе. З Іствуда вийшов лиходій, який запам'ятовується в кримінальному всесвіті Річі, і це поки найкраща роль в його кар'єрі.

«Гнів людський» настільки серйозне і похмуре кіно, якому не до жартів, що при перегляді важко повірити, що пару років тому той же Річі зняв діснеївську казку-мюзикл «Аладдін» та комедійний екшен «Джентльмени». Не чекайте тут пісень і танців у виконанні Вілла Сміта, як і веселих діалогів чи комічних ситуацій з кримінального світу. На початку, коли головний герой влаштовується на роботу, можна почути декілька жартів (причому частина з них несмішні, оскільки їх вимовляє недалекий персонаж-сексист), а далі все стає тільки більш жорстким, похмурим та кривавим. Так що будьте до цього готові. У «Гніві» Річі відкидає в бік свій фірмовий гумор та показує всю жорстокість і жахи кримінального світу, а герой Стейтема – єдиний, хто тут викликає співчуття та симпатію, чого не скажеш про інших персонажів. Але якщо ви любите Стейтема і якісні екшен-трилери, то точно не будете розчаровані. Особливо, якщо подивитеся це кіно на великому екрані. Їхній з Річі «Гнів людський» показує, що цьому блискучому дуету ще є чим здивувати своїх шанувальників. І це чудова новина, оскільки вони вже готують ще один спільний проект, де Стейтем зіграє шпигуна, який повинен врятувати світ.

Найчастіше голлівудські рімейки європейських фільмів є непотрібним витрачанням часу та коштів (як майбутній рімейк «Ще по одній» з Леонардо ДіКапріо), але у випадку з «Гнівом людським» Річі та Стейтем вдихнули життя в забутий фільм і перетворили його на один з найкращих зразків даного жанру. Та на один з найкращих розважальних фільмів 2021 року.

15917