«Аферистка»: все що потрібно знати про нову кінострічку з Розамунд Пайк

24 лютого 2021,  12:33 | Статті

З 19 лютого в українських кінотеатрах стартував трилер «Аферистка» кримінальна і наповнена чорним гумором історія про протистояння шахрайки з мафіозі. Відповідні ролі в ньому зіграли номінантка на премію «Оскар» за фільм «Загублена» Розамунд Пайк і зірка «Гри престолів» Пітер Дінклейдж.

Фільм «Аферистка» вельми серйозно відрізняється від більшості картин про дотепних і харизматичних аферистів, при цьому утримує цілих 93% на Rotten Tomatoes і вже приніс Розамунд Пайк номінацію на «Золотий глобус». Всіх цих фактів достатньо, щоб ми підготували для вас детальний огляд про фільм: звідки ростуть ноги у сюжету, хто зіграв, як знімали і що говорять про фільм перші глядачі і критики.

Сюжет і його витоки

Тієї самої «аферисткою» є Марла Грейсон висококласний юрист, яка по ідеї працює на державу, точніше на дві американські системи судову і соцзахисту. Адже вона опікун, який призначається судом для тих, хто не може подбати про себе сам. Але нехай це не вганяє вас в нудьгу. Насправді Марла Грейсон пропалена шахрайка, яка за допомогою своєї компаньйонки Френ і продажних представників медичної системи, сама знаходить своїх майбутніх «підопічних», відправляючи їх подалі від нажитого майна, яке тепер джерело її доходу.

Коли черговий клієнт несподівано помирає (як посмів, його ж ще років 5 можна було «доїти»!) Марла і Френ відправляються на пошуки нової жертви. І знаходять Дженніфер Пітерсон настільки ж забезпечену, наскільки й самотню. Просто ідеал! Ось тільки виявляється, що місіс Пітерсон має могутнього захисника в образі мафіозі Романа Луньова, який прагне свободи для Дженніфер. І саме тоді розгортається протистояння двох дуже харизматичних негідників Марли Грейсон і Романа Луньова.

Автор сценарію і режисер британець Джей Блейксон не приховує, що сам образ Марли Грейсон та її афери створювалися під враженням від реальних історій, які заполонили новинні зведення США, де не раз і не два розгорталися великі скандали у справах про опікунство. І ми говоримо не про процес Брітні Спірс, яка знаходиться вже більше десятиліття під опікою, а про менш відомі справи родом з Флориди або Кентуккі. Тим ні менш, Блейксон надав кінематографічного гламуру безжальній головній героїні, яка виглядає дуже ефектно на відміну від дамочок, які в реальності творили щось подібне.

Але по-справжньому ефектним Марлу Грейсон та її історію міг зробити тільки вдалий кастинг.

Хто зіграв в «Аферистці»

Розамунд Пайк до 2014-го року була шанованою британською актрисою, яку запрошували грати красивих жінок, іноді красивих жінок з характером. Але потім вийшла «Загублена» Девіда Фінчера, і про Розамунд Пайк заговорили всі аж надто яскравою і неоднозначною була її героїня Емі Данн. А ще такою, яка дуже запам'ятовується.

У «Аферистці» Розамунд Пайк, яка грала в останні роки жінок унікальних, але часто позитивних, знову повертається до свого убивчого холодного шарму і негативного флеру. Її Марла Грейсон якраз не планує зникати, думки про суїцид її не відвідують і взагалі вона повноцінний лиходій в своєму праві. Принаймні, поки не зустрічає іншого негідника.

Роль другого негідника грає Пітер Дінклейдж, і грає із задоволенням. Сам актор зізнався, що його приваблює ідея зіграти небезпечного персонажа, здатного своїм розумом та діями вселяти страх в інших людей.

Але ще більше йому сподобалася динаміка протистояння Романа з Марлою: «Небезпечні вороги повинні поважати одне одного. Роман розумний, він не може не розуміти, що його нелюбов до Марли Грейсон не повинна бути чинником, який відверне його від основної мети», ділився володар «Золотого глобуса» під час презентації «Аферистки» на кінофестивалі в Торонто.

Дві інші ключові ролі Дженніфер Пітерсон та Френ були зіграні двічі лауреаткою премії «Оскар» Дайенн Віст та Ейсою Гонсалес відповідно. Для Гонсалес, яку глядачі знають в основному за ролями дуже красивих та дуже бойових дівчат в блокбастерах («Малюк на драйві», «Гоббс і Шоу», «Бладшот», майбутній «Годзілла проти Конга») ця роль стала особливою: «Я граю обережного профі, а не просто привабливу дівчину. Френ стала для мене особливою, і я дуже дорожу цим досвідом», ділилася актриса з виданням Entertainment Weekly.

Також у фільмі з'явився Кріс Мессіна, зірка «Хижих пташок» та серіалу «Гострі предмети», в ролі ексцентричного юриста, що представляє легальні інтереси мафії.

Що пишуть про фільм

Перший показ «Аферистки» пройшов на кінофестивалі в Торонто у вересні 2020 го року, але через світову пандемію реліз був відкладений аж до лютого 2021-го року. Розамунд Пайк номінована на «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль, а сам фільм отримав переважно високі оцінки критиків. Що ж вони кажуть?

Безумовно, що це найкраща роль Розамунд Пайк з часів «Загубленої». Але що стало справжнім приємним шоком для перших глядачів? Марла Грейсон справжня лиходійка, без звичних жанрових кліше про прозріння головної героїні. Цей незвичний режисерський хід Блейксона виділив фільм серед інших картин про аферистів.

Але при цьому, «Аферистка» не позбавлена ​​гумору та іронії, що пронизує кримінальний трилер про боротьбу поганого зі ще гіршим.

Так це чи ні ви можете дізнатися самі.

«Аферистка» вже стартувала в кінотеатрах України.

2407 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: