Рецензія на фільм «Суперінтелект»
Романтична комедія, яка рятує світ

27 листопада 2020,  02:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сюжет про те, що одного разу машини повстануть проти людства і захочуть його знищити, став однією з головних тем для кіноапокаліпсісe задовго до того, як в кожному домі з'явилося по комп'ютеру. Звичайно, апогеєм цього піджанру наукової фантастики є франшиза Джеймса Кемерона «Термінатор», де людство намагався стерти з лиця землі штучний інтелект Скайнет. Режисер Бен Фелкоун прекрасно розумів, що перевершити Кемерона йому не вдасться, тому вирішив повести свою історію протистояння людства і штучного розуму в іншому напрямку... в напрямку романтичної комедії, яка отримала назву «Суперінтелект».

Фелкоун прославився тим, що знімає комедійні фільми зі своєю дружиною Меліссою МакКарті в головній ролі, і «Суперінтелект» не став винятком. У цій апокаліптичної комедії МакКарті втілює жительку Сіетла на ім'я Керол Пітерс, яка займається волонтерством та мріє зробити щось хороше для цього світу. На перший погляд вона є найбільш звичайною людиною, але саме це і приваблює в ній Суперінтелекта, який раптово з'явився на світ й вирішує познайомитися з нею ближче, щоб зрозуміти людство. І визначити, чи варто допомогти світу, чи знищити всіх людей і перезапустити життя на цій планеті. Дізнавшись, що у неї (і всього світу) можливо залишилося лише 3 дні, Керол вирішує помиритися зі своїм колишнім хлопцем Джорджем, і тут порятунок світу від штучного інтелекту приймає романтичний оберт.

З перших хвилин знайомства Суперінтелект закидає Керол неймовірно дорогими подарунками, як Тесла і пентхаус з видом на затоку, та мільйонами доларів, оскільки він за лічені мілісекунди може знайти в Інтернеті брудні гроші нечистих на руку людей і перевести їх на рахунок своєї нової подруги. Але Керол ніколи не хотіла бути дуже багатою, тому ніякі хабарі не зможуть змінити її добре серце. І це серце мріє лише про те, щоб вибачитися перед чоловіком, з яким вона не змогла побудувати відносини через свою внутрішню невпевненість та страх перед зобов'язаннями. Її коханого Джорджа, університетського професора з чарівною посмішкою, грає тут Боббі Каннавале, і з нього та МакКарті вийшла одна з наймиліших кінопар року. Оскільки вони не знущаються одне з одного, як це чомусь прийнято у пар у багатьох голлівудських мелодрамах, і не придумують собі любовний трикутник, а цілком реалістично і щиро зіграли двох дорослих людей, які люблять та поважають одне одного. І на тлі добродушного (й пристрасного) возз'єднання їхніх героїв усі ті Тесли і пентхауси просто меркнуть. Адже перед лицем апокаліпсису головне в житті – це не речі, а люди, які поруч з вами. А їх ні за які гроші не купиш.

Тим часом роль Суперінтелекту дісталася британському акторові і телеведучому Джеймсу Кордену, чий голос і образ штучний інтелект обрав для себе, оскільки Керол є великою прихильницею Кордена. Якщо ви бачили цього добродушного актора, який на своєму шоу їздить в машині з відомими співаками і дуетом з ними співає караоке, то складно уявити, що він міг би стати небезпечним лиходієм, який збирається знищити світ, але Фелкоун обрав його на цю роль не тільки заради жарту. Таким чином режисер вирішив нагадати глядачам, що вся інформація, яку вони залишають в Інтернеті, може бути використана підступним зловмисником проти вас, і якщо ви особисто не знайомі з людиною, яка зв'язується з вами через сучасні технології (і прикидається відомим актором), то варто бути обережними в спілкуванні. Адже хто знає, раптом це вовк в овечій шкурі, як виявилося і у випадку з підступним Суперінтелектом.

Але найвеселішим персонажем даної комедії, мабуть, виступає найкращий друг Керол Денніс, якого грає Браян Тайрі Генрі, зірка серіалу «Атланта». Він працює у великій комп'ютерної компанії, тому стає першим, з ким Керол ділиться своїм знайомством з Суперінтелектом. Цей Денніс – просто чарівний персонаж, який виявляється навіть смішнішим за головну героїню, оскільки її часто затягує в мелодраматизм. В майбутньому Генрі зіграє в таких очікуваних блокбастерах, як супергеройський екшен «Вічні» від Marvel Studios і фантастика «Годзилла проти Конга», так що під час перегляду «Суперінтелекту» вам точно варто до нього придивитися.

Фільм «Суперінтелект» хоча і віддає науковою фантастикою, перед походом у кіно не варто очікувати від нього нічого епічного чи апокаліптичного. Цей ШІ більше виконує для головної героїні роль хрещеної феї, як в Попелюшці, перетворюючи її нудне життя на ненудну пригоду і виступаючи ініціатором її примирення з Джорджем, на що Керол б сама ні за що не пішла, якби від цього не залежала доля людства. А також на прикладі Суперінтелекту комедія м'яко і ненав'язливо показує, як сині екрани гаджетів вже захопили наше життя і контролюють його залізною хваткою під виглядом милих мемчіков з котами та іншими анекдотами. Разом з цим нова комедія Фелкоуна з чарівною МакКарті є одним з найбільш позитивних та оптимістичних фільмів 2020 року, який нам всім зараз якраз до речі.

«Суперінтелект» рекомендується до перегляду шанувальникам чарівності Мелісси МакКарті, любителям добрих комедій з нотками романтики та усім, кому потрібно хоч на півтори години відволіктися від апокаліптичних новин, які заполонили Інтернет і телеефір (дуже, до речі, корисне заняття, щоб не вибухнув мозок) . У цього фільму є відмінний посил, який песимістичний наратив 2020 року «Ми всі приречені» перетворює на оптимістичний «Ще не все втрачено». Принаймні, якщо на планеті є хоча б одна добра і щира людина, якій не все одно, як Керол. І таких людей дуже багато, набагато більше, ніж ми думаємо (хоча новини в 99% випадків намагаються нас переконати у зворотному). Про це ніколи не варто забувати ні в цьому, ні в наступному році.

Щоб врятувати світ необов'язково мати купу м'язів, надздібності та останні гаджети. Часом для цього достатньо мати добре серце. А в наш непростий час це найпотужніша суперздібність, доступна кожній людині.

5529