Рецензія на фільм «Сховай бабусю у холодильнику»
Чорна комедія з італійським характером

5 листопада 2020,  02:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

На екрани українських кінотеатрів дуже рідко виходять італійські комедії, хіба тільки вони драматичні і отримали нагороди провідних кінофестивалів, але їх не варто недооцінювати. Італійці відмінно вміють знімати комедійні фільми з чорним гумором та соціальним підтекстом, і до таких якраз відноситься чорна комедія «Сховай бабусю у холодильнику», яка дісталася до наших кінотеатрів через два з половиною роки після прем'єри в рідній Італії. І їй безумовно є чим вас здивувати та підняти ваш настрій.

Сюжет італійської комедії «Сховай бабусю у холодильнику» сценаристи Фабіо Боніфаччо та Нікола Джуліано буквально почерпнули з життя, прочитавши про аферу зі старенькою в холодильнику в одній газеті. Він розповідає про молоду жінку на ім'я Клаудія, яка тримає невелику фірму, що займається реставрацією шедеврів мистецтва. Вона та її колеги відреставрували відому картину для державного музею, але держава багато місяців відправляє Клаудію по бюрократичних інстанціях, відкладаючи оплату за її працю. Тому в сцені, де ми знайомимося з головною героїнею, Клаудія, яка змушена зараз жити на пенсію своєї бабусі, наважується на відчайдушний крок – «бере в заручники» і погрожує знищити шедевр Караваджо «Юнак з кошиком фруктів», щоб її показали по телебаченню і виплатили їй чесно зароблені гроші. Але її бабусі стає погано, і Клаудія щодуху мчить до неї. До подвійного нещастя нашої героїні, бабуся помирає, а разом з нею і єдине стабільне джерело доходу в житті Клаудії, тому вона вирішує послухати пораду своєї подруги і... заховати тіло бабусі в морозильну камеру, яка стоїть на кухні, щоб і далі отримувати її пенсію. І все б нічого, якби в житті Клаудії раптово не намалювався чесний поліцейський, який ловить таких аферистів, як вона.

Поліцейський Сімон є старанним трудоголіком, який здатний розкрити і заарештувати будь-яку банду аферистів, але, не дивлячись на його професіоналізм і заслуги, його підлеглі втомилися від роботи до пізньої ночі та у вихідні. Тому, коли він знайомиться з чарівною Клаудією, колеги вирішують підштовхнути Сімона в романтичному напрямку, щоб він більше часу проводив на побаченнях і менше їх напружував. Ось тільки бідна Клаудія зі своєю замороженою бабусею аж ніяк не рада такому законослухняному залицяльникові, який не дає їй проходу. Але робити нічого, тому вона вирішує вести себе на новому побаченні найгіршим чином, щоб Сімон розчарувався в ній та втік. Ось тільки стріли амура, незважаючи на усі спроби Клаудії та феєричні промахи боязкого перед жінками Сімона в романтичному плані, все одно вражають цю парочку, змушуючи до останньої сцени гадати, як же вирішиться ситуація з бабусею в холодильнику.

Ролі Клаудії та Сімона тут блискуче виконали актори Міріам Леоне і Фабіо Де Луїджі, з яких вийшла забійна романтична парочка. Якщо ви не є затятим шанувальником сучасного італійського кінематографа, то ви могли ніколи не чути їхні імена, але, не залежно від того, чи знайомі вам ці актори, вони обидва підкорюють своєю харизмою і комедійним талантом зі своїх перших секунд на екрані, і ці півтори години ви точно не будете з ними нудьгувати. На відміну від героїв більшості голлівудських мелодрам, їхні Клаудія та Сімон ні в одній зі сцен (навіть під кінець) не будуть даремно намагатися вичавити з вас сльозу, зате будуть постійно безумствувати в кадрі та викликати розчулення, яке по відчуттях схоже на розчулення від спостереження за іграми двох маленьких цуценяток. Так що романтикам з чорним почуттям гумору «Сховай бабусю у холодильнику» точно припаде до смаку.

Ще однією веселою парочкою в даній комедії виступають найкращі подруги/колеги Клаудії, яких зіграли Люсія Оконе та Маріна Рокко. Знаєте, як кажуть, що у кожної людини повинен бути такий надійний і вірний друг, якому можна зателефонувати, щоб він допоміг заховати труп? Так ось ці жінки якраз такі подруги для Клаудії. Вони, не роздумуючи, допомагають їй заховати бабусю в морозильній камері і готові йти в цій афері до кінця, навіть перед лицем суворих колег Сімона, які норовлять обшукати їхній підозрілий фургон... Але не буду спойлерити, це потрібно бачити своїми очима. А талант цих подруг заговорювати зуби і швидко викручуватися в моменти, коли здається, що їхній обман ось-ось розкриється, і зовсім заслуговує окремих оплесків. «Вісім подруг Оушена» безперечно повинні їм зателефонувати.

Що стосується соціального коментаря, то в даному випадку сценаристи, не соромлячись, показують корупцію в італійських містечках, і за допомогою «лицаря в обладунках» з податкової поліції Сімона оголошують їй війну. Але разом з цим італійські кінематографісти роблять акцент на тому, що дуже чесний правоохоронець – це теж не так добре, як може здатися на перший погляд. Весь світ прагне непідкупності поліцейських і перемоги над корупцією, але італійці на прикладі Сімона показують, що бути занадто чесним, правильним і законослухняним – це теж перебір. Сімона тут буквально висміюють за його «занадто порядні» якості. Дивно чи не так? Але італійці вважають, що в цьому немає нічого дивного. Наприклад, схожа ситуація трапилася і з дуже чесним мером італійського містечка в сатиричній комедії «Закону тут не місце», що вийшла на екрани за рік до фільму «Сховай бабусю у холодильнику». До речі, теж рекомендую до перегляду.

У цілому перед вами – приголомшлива романтична комедія з чорним гумором, яка є всього другою кінороботою режисерського дуету Джанкарло Фонтани і Джузеппе Стазі. Вона дозволяє не лише посміятися і відволіктися від негараздів та осінньої хандри, а й дає ближче пізнати менталітет італійців та їхню позицію щодо того, що в світі не існує нічого виключно білого або виключно чорного, виключно хорошого або виключно поганого. Їхнє кіно нагадує нам, що не існує ідеальних людей, що всі роблять помилки, іноді люди навіть переступають закон, як у випадку Клаудії, але при цьому італійські кінематографісти не зображують її жахливою людиною, а скоріше, навпаки, дають глядачеві перейнятися до неї співчуттям та симпатією, нагадуючи, що життя є дуже дивною і непередбачуваною штукою, в якій головне – надійні друзі, які готові в будь-який момент прикрити твою спину (і твій холодильник з сюрпризом).

Так у чому ж полягає романтика по-італійськи, згідно з фільмом «Сховай бабусю у холодильнику»?​ Якщо ви хочете більше дізнатися про людину, яка вам подобається і яку ви збираєтеся запросити на побачення... Загляньте в її/його холодильник.

6836