10 найкращих ролей легендарного Шона Коннері

2 листопада 2020,  21:00 | Статті | Автор: Елена Стрельбицкая

У суботу, 31 жовтня, пішов з життя легендарний шотландський актор Шон Коннері, якому було 90 років. За свою довгу кар'єру в кіно він зіграв чимало знаменитих героїв, і ми вирішили вибрати з його довгої фільмографії десятку найяскравіших образів, з якими ви просто зобов'язані познайомитися ближче (якщо раптом ще не знайомі).

Джеймс Бонд
Фільми: «Доктор Ноу» (1962), «З Росії з любов'ю» (1963), «Голдфінгер» (1964), «Кульова блискавка» (1965), «Живеш тільки двічі» (1967), «Діаманти назавжди» (1971), «Ніколи не говори "ніколи"» (1983)

Звичайно, що головною роллю в кар'єрі Коннері була, є і завжди буде роль харизматичного шпигуна Джеймса Бонда, який подорожує по світу, розкриває підступні плани могутніх лиходіїв, рятує день і причаровує кожну жінку, яку зустрічає в своїх пригодах. Коннері грав агента 007 з 1962 по 1983 рік, знявшись у семи фільмах Бондіани та зробивши її найбільш довгограючою і однією з найуспішніших кінофраншиз усіх часів.

Генрі Джонс ст.
Фільм: «Індіана Джонс і останній хрестовий похід» (1989)

Третій фільм про пригоди легендарного археолога Індіани Джонса, роль якого виконує Гаррісон Форд, багато хто вважає найкращим фільмом цієї франшизи, і частково в цьому полягає заслуга Коннері, якого Стівен Спілберг запросив на роль батька Інді, професора Генрі Джонса-старшого. З Форда та Коннері вийшов такий чудовий дует, що їх сміливо можна назвати одним з найкращих дуетів батька і сина в історії кінематографа. І хоча ця роль не принесла Коннері номінації на «Оскар», він на неї тут точно заслуговує.

Король Артур
Фільм: «Перший лицар» (1995)

Ще один легендарний персонаж в фільмографії Коннері король Артур, якого актор втілив у фільмі 1995 року «Перший лицар». Це екранізація історії про лицаря Ланселота, який полюбив леді Гвіневру, наречену короля Артура, але вона не могла вийти за молодого лицаря, оскільки дала слово, що вийде заміж за Артура. Щоб дізнатися, чим завершиться цей любовний трикутник, потрібно подивитися фільм, де компанію Коннері в образах Ланселота та Гвіневри склали Річард Гір та Джулія Ормонд.

Робін Гуд
Фільм: «Робін і Меріан» (1976)

За двадцять років до втілення короля Артура Коннері приміряв на себе образ принца злодіїв Робіна Гуда в пригодницькій мелодрамі Річарда Лестера «Робін і Меріан». Його Робін Гуд є вже немолодим воїном, який повертається додому з Хрестового походу і возз'єднується зі своєю коханою леді Меріан, роль якої виконала сама Одрі Гепберн. Заради того, щоб зіграти разом з Коннері, Гепберн повернулася в кіно через 8 років перерви. І ми її чудово розуміємо.

Марк Ратленд
Фільм: «Марні» (1964)

Найчастіше Коннері втілював на великому екрані відважних героїв, але однією з його найяскравіших ролей в кар'єрі безумовно є роль підступного шантажиста Марка Ратленда в психологічному трилері Альфреда Хічкока «Марні», в якому він знявся у 1964 році, після двох фільмів Бондіани. Всім, хто закоханий в молодого Коннері, дивитися обов'язково.

Вільям Баскервільский
Фільм: «Ім'я троянди» (1986)

У детективному фільмі Жан-Жака Анно, який є екранізацією однойменного роману письменника Умберто Еко, Коннері втілив францисканського ченця Вільяма Баскервільского, який розслідує серію загадкових смертей ченців в монастирі на Півночі Італії. За цю роль він абсолютно заслужено отримав премію Британської кіноакадемії BAFTA.

Джим Мелоун
Фільм: «Недоторканні» (1987)

У гангстерському фільмі Браяна Де Пальми «Недоторкані», чиї події відбуваються в 1930 році в Чикаго, Коннері втілив досвідченого поліцейського Джима Мелоуна. Цей герой був натхненний реальним комісаром поліції Марті Лахартом, який зіграв ключову роль в тому, що небезпечний та впливовий гангстер Аль Капоне був відправлений за ґрати. Цей фільм приніс Коннері єдиний «Оскар» в його кар'єрі. Вам потрібна ще одна причина, щоб його подивитися? Роль Аль Капоне тут виконав Роберт Де Ніро.

Джон Патрік Мейсон
Фільм: «Скеля» (1996)

У цьому номінованому на премію «Оскар» екшен-трилері Майкла Бея Коннері зіграв колишнього агента британської розвідки MI6 Джона Патріка Мейсона, який повинен пробратися в захоплену групою терористів в'язницю Алькатрас, звідки йому одного разу вдалося втекти, щоб врятувати Сан-Франциско і свою дочку. Компанію йому в цій пригоді склав Ніколас Кейдж.

Вільям Форрестер
Фільм: «Знайти Форрестера» (2000)

Однією з найвідоміших драматичних ролей Коннері є роль письменника-самітника Вільяма Форрестера e драмі «Знайти Форрестера», яку зняв режисер Гас Ван Сент. Форрестер багато років вів усамітнений спосіб життя, поки в його квартиру не вліз талановитий баскетболіст Джамал Воллес у втіленні Роба Брауна, який і сам мріє стати письменником. Так між цими різними героями зав'язується міцна дружба, і Форрестер стає наставником Джамала.

Марко Реміус
Фільм: «Полювання на "Червоного жовтня"» (1990)

І на закінчення складно не згадати не таку відому роль Коннері, як ті, які були перераховані вище, але не менш цікаву й таку, що заслуговує на увагу. Як ніяк, а роль капітана радянського підводного човна «Червоний жовтень» Марко Реміуса в трилері режисера Джона МакТірнана принесла Коннері номінацію на премію BAFTA. Коли Реміус бере курс на США, в ЦРУ починають гадати, чи збирається він почати, чи запобігти світовій війні. Щоб розібратися в цьому, справу доручають знаменитому герою романів Тома Кленсі Джеку Раяну, якого грає Алек Болдвін.

А яка ваша улюблена роль Коннері на великому екрані? Діліться своїми улюбленими фільмами з цим видатним актором в коментарях.

4461 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: