Рецензія на фільм «Енола Холмс»
Дівчина-детектив з дуже відомим прізвищем

29 вересня 2020,  22:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У часи Артура Конана Дойла, який придумав свого легендарного детектива Шерлока Холмса в 1887 році, жінка-детектив була нечуваним явищем в суспільстві, що вже говорити про дівчину-детектива. Але міфологія про Шерлока Холмса розросталася, і в 2006 році, практично через 120 років після його «народження», американська письменниця Ненсі Спрінгер придумала для нього молодшу сестру-тінейджера Енолу Холмс, якій не сидиться на місці, і коли її мати зникає при загадкових обставинах, дівчина тікає з-під опіки братів і відправляється в Лондон, щоб знайти свою матір й самій стати приватним детективом.

З якоїсь загадкової причини книги Спрінгер не стали світовою сенсацією, але стримінгова платформа Netflix і режисер Гаррі Бредбір, відомий завдяки хітовим британським серіалам з сильними жіночими персонажами «Вбиваючи Єву» і «Погань», помітили кінематографічний потенціал Еноли й вирішили екранізувати перший роман про її пригоди «Справа про зниклого маркіза». Так на світ з'явилася жвава детективна історія з елементами екшену та комедії «Енола Холмс», яка поповнила скарбничку видатних детективів великого і малого екранів. Причому більшу частину екранного часу Енола веде своє дебютне розслідування в корсеті і на підборах.

Хто ж така Енола Холмс, яка, утікши з дому в 16 років, змогла провести навколо пальця видатного детектива Шерлока Холмса, який за сумісництвом є її старшим братом? Все своє життя Енола росла в віддаленому особняку Холмсів в тихій провінції, де її кожен день навчала і тренувала мати місіс Холмс. Вона вивчала ботаніку і фізику, літературу і секретні шифри, а також вчилася різним прийомам самооборони, без яких детективу ніяк. І коли після зникнення матері Енолі випадає шанс знайти свій власний шлях і застосувати всі свої знання на практиці, дівчина хапається за нього двома руками, оскільки її старший брат Майкрофт бачить для неї лише одне майбутнє – пансіон та заміжжя. Гарненько замаскувавшись, Енола відправляється в Лондон і по дорозі туди стикається з молодим маркізом, якому загрожує небезпека. Тепер дівчині доведеться розгадати одразу дві загадки, причому від її кмітливості залежить безліч життів, не тільки її матері або маркіза.

Чесно зізнаюся, я не читала романи Спрінгер, але вважаю, що зірка серіалу «Дивні дива» Міллі Боббі Браун ідеально підійшла на цю роль, оскільки вона миттєво підкорює в образі норовливої ​​Еноли, і після перегляду фільму неможливо уявити в ролі цієї дівчини-детектива когось іще. Вона зробила свою героїню такою живою, цілеспрямованою, сильною та оптимістичною, а також наділила її такою величезною жагою до пригод, що з нею просто неможливо занудьгувати. Особливо, коли вона розбиває четверту стіну і спілкується з глядачем. А через дві години розумієш, що цього часу для неї занадто мало, що Енолі потрібен ще як мінімум один фільм, щоб сповна блиснути на екранах, а краще – міні-серіал, в кожній серії якого вона б розгадувала нову таємницю, по ходу справи дошкуляючи Майкрофту і Шерлоку своїми витівками (і тим, що завжди опиняється на крок попереду). До речі, в свої 16 років Браун також стала продюсером даного фільму, так що на неї точно чекає велике майбутнє в кіно. І журнал Time абсолютно заслужено два роки поспіль називав її однією з найвпливовіших тінейджерів нашого часу.

На додаток до талановитої Браун компанія Netflix запросила на ролі Холмсів ще трьох чудових акторів першого ешелону: Генрі Кавілла, який втілив нового Шерлока, Сема Клафліна, який зіграв дошкульного Майкрофта, та незрівнянну Хелену Бонем Картер, яка осяяла екран в ролі місіс Холмс, матері цього обдарованого тріо. Оскільки це історія Еноли, а не Шерлока, знаменитого детектива в кадрі буде менше, ніж його молодшої сестри, але, навіть не будучи головним героєм, Кавілл вам точно запам'ятається в цьому образі. Йому дуже личать костюми Вікторіанської епохи, як і ця кучерява шевелюра, але особливо чудово вони з Браун зіграли відносини старшого брата та молодшої сестри, де старший брат, на відміну від Майкрофта, щиро захоплюється талантом своєї сестрички, і, що найголовніше, вірить в неї та її здібності у розум. Поки Майкрофт намагається контролювати Енолу й видати її заміж, Шерлок в цьому фільмі з посмішкою захоплення йде по її слідах та визнає в ній справжнього детектива.

Якщо порівнювати світ «Еноли Холмс» з іншими екранізаціями пригод Шерлока Холмса (та його сім'ї), то історія Енола ближче по духу фільмая Гая Річі з Робертом Дауні мол., оскільки Вікторіанська епоха тут теж показана у всій її красі, а також у фільмі Бредбіра присутні бійки і вибухи, та й гумору тут не бракує. Разом з цим «Енола Холмс» багато в чому нагадує романи Джейн Остін з їх незалежними героїнями та нещодавній серіал «Дікінсон», де історія поетеси Емілі Дікінсон була розказана в більш сучасному ключі. Те ж саме можна сказати і про історію Еноли, оскільки за костюмами другої половини 19 століття ховається дуже сучасна героїня, яка влаштовує у своїй родині справжню революцію, показуючи своїм братам, що вона не збирається їм підкорятися і сама влаштує своє життя, як вона сама цього захоче.

Періодично здається, що сценарій «Еноли Холмс» написаний трохи непослідовно і що головна героїня приймає рішення дуже імпульсивно, але якщо згадати, що їй всього 16 років і що вона вперше вибралася у великий світ, де повинна виживати самотужки, поки на неї ведеться полювання, не маючи при цьому реального досвіду, то така легка непослідовність якраз повністю відповідає Енолі, її віку та характеру. І хоча Енола зовсім не збирається заміж, не дивно, що її зачаровує юний маркіз, і вона вирішує йому допомогти, коли дізнається, що за ним йде найманий вбивця. Нехай ті декілька сцен дитячого флірту Еноли та маркіза Тьюксберрі виглядають якось занадто ніяково (краще б їх зобразили просто друзями), його справа випадає якраз до речі, адже розгадавши її, Енола доводить собі, що вона є справжнім детективом, і таким чином знаходить свій шлях.

Спрінгер написала аж шість романів про пригоди розумної та відважної Еноли Холмс, так що у Netflix є відмінний шанс перетворити цю екранізацію на культову франшизу. Якщо, звичайно, у всіх сиквелах головну роль знову виконає Браун. Оскільки в образі дівчини-детектива з Вікторіанської епохи вона просто неймовірна.

6881