Рецензія на мультфільм «Тролі 2: Світове турне»
Божевільний вибух фарб, музики і доброти

5 серпня 2020,  19:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2016 році музичний мультфільм «Тролі» від студії DreamWorks Animation обсипав глядачів тоннами блискіток і всіма барвами веселки, після чого отримав масу номінацій і нагород, а його головна пісня «Can't Stop This Feeling» напевно ще довго звучала в вашій голові. І ось через чотири роки ці різнокольорові істоти повертаються, щоб... знову обсипати вас блискітками і змусити танцювати під старі і нові хіти у сиквелі «Тролі 2: Світове турне».

Зазвичай сиквели повинні бути в два рази голоснішими і масштабнішими за оригінал, але творці анімації «Тролі 2: Світове турне» пішли іншим шляхом – вони зробили сиквел в шість разів голоснішим і масштабнішим, вирішивши познайомити глядачів одразу з шістьма різними племенами тролів, кожне з яких любить свою музику: техно, фанк, класику, кантрі, хард-рок і поп. До них в гості відправляються головні герої, щоб зупинити злу королеву рокерів Барб і врятувати різну музику всіх племен.

Якщо ви дивилися перших «Тролів», то напевно запам'ятали головних героїв Мачка (або Розочку, або Поппі) та Пагона (або Цвєтана, або Бренча) завдяки їхнім полярно протилежним характерам. Принцеса Мачок є абсолютною оптимісткою, яка любить все яскраве, обійми і в будь-який незрозумілій (або зрозумілій) ситуації співати популярні пісеньки, тоді як її друг Пагін відрізняється набагато більш спокійною вдачею. Але за ці роки багато що змінилося. Подружившись з принцесою, Пагін став життєрадіснішим і вже сам не проти обіймів, адже з ними набагато приємніше жити. До того ж, він по вуха закохався в Мачок, але все ніяк не може зізнатися їй у своїх почуттях. А тут ще й королева Барб загрожує знищити всю музику, окрім року... Так що нашим героям не позаздриш. Але знаєте що? Мачок залишається все такою ж веселою і йде по життю з піснею, і в наш непростий час це здається чимось диким, але разом з цим відволікає від проблем і сірих думок і дарує надію на яскраве майбутнє.

Щоб струсити попсовий світ тролів, сценаристи придумали королеву Барб, яка є відпадною панк-рокершею і знає толк у відмінній музиці. За весь мультфільм вона виконує повністю тільки одну пісню, а решту грає по куплету, але ці моменти напевно порадують всіх, хто любить рок. Поки Мачка і Пагона в оригіналі озвучують Анна Кендрік і Джастін Тімберлейк, роль Барб віддали Рейчел Блум, і хоча вона відмінно з нею впоралася, тут американців перевершив український дубляж, оскільки у нас її голосом стала українська рок-королева Юлія Саніна з групи The Hardkiss. І це далеко не єдиний знайомий голос, який ви почуєте в кінотеатрі. Інших героїв тут дублювали Монатік, Дантес і Tayanna. Так, творці українського дубляжу знову постаралися на славу.

Подорожуючи різними королівствами тролів, Мачок, Пагін та їхні різнокольорові друзі переживуть чимало незабутніх і просто божевільних пригод, яким є чим вас здивувати. Оскільки фантазія аніматорів тут відправляється в такий вільний політ, що складно уявити, як вони до всього цього додумалися у тверезому стані. Але якими б різними не були ці тролі і як би сильно вони не відрізнялися від нас з вами, в своїй подорожі вони стикаються з проблемами, що не чужі й людям. Зокрема головною темою сиквела «Тролі 2: Світове турне» виступає те, що різним тролям складно знайти спільну мову. Прямо як людям, які зараз в соцмережах тільки те й роблять, що доводять одне одному свою точку зору, зовсім не слухаючи і не намагаючись зрозуміти свого співрозмовника. На щастя, тролі з різних племен розуміють, що так жити не можна, хотілося б вірити, що і ми, люди, колись це зрозуміємо. І зрозуміємо, що ми всі не повинні бути однаковими, але при цьому можемо жити дружно. Варто тільки трохи постаратися і зробити крок назустріч одне одному.

Ви, звичайно, можете опиратися всій цій музичній веселці, як періодично робить Пагін, але ці тролі такі наполегливі, що все одно змусять вас сміятися зі своїх неймовірних витівок. А фінальний епізод на концерті королеви Барб несподівано зачіпає найрізноманітніші струни душі, оскільки знятий дуже вдумливо і з прекрасним посилом – що музика живе в наших серцях і що ми всі можемо жити дружньо, незважаючи на наші чисельні відмінності.

Поки соцмережі, медіа та політики намагаються щодня вселяти нам ненависть одне до одного, мультфільм «Тролі 2: Світове турне» є на тлі цього негативного шуму справжнім святом доброти і прийняття себе та оточуючих такими, якими ми усі є. І за це йому велике спасибі. І, звичайно, за запальну музику.

7606