Рецензія на фільм «Ураган»
Найгірший фільм Мела Гібсона

16 липня 2020,  19:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Минулого літа на великі екрани вийшов фільм «Форсаж: Гоббс та Шоу», і він довів, що жанр бойовик не тільки живий, але й може збирати велику касу (навіть без участі Віна Дизеля). Цього літа через коронавірус всі гучні прем'єри були перенесені на осінь, а поки глядачів розважають в кіно хіти минулих років і арт-хаус. І малобюджетні фільми, які були зроблені не для кінотеатрів, а для релізу прямо на DVD, в числі яких новий бойовик «Ураган» з Мелом Гібсоном. І, на жаль, це відчувається з перших кадрів.

Події бойовика, який написав сценарист Корі Міллер і зняв режисер Майкл Поліш, розвиваються в сонячному місті Сан-Хуан, столиці Пуерто-Ріко, і якщо ви погуглити його картинки, то одразу ж захочете перенестися на його мальовничі пляжі. Але ці пляжі ви не побачите у фільмі «Ураган», оскільки його сюжет зав'язаний на пограбуванні, яке намагається провернути одна жорстока банда в багатоквартирному будинку під час урагану. На лихо для банди, в одній з його квартир живе поліцейський у відставці, якого грає Гібсон, тому дуже швидко «просте пограбування» перетворюється для всіх учасників ситуації на гру на виживання з перестрілками і бійками. А учасників тут навіть більше ніж достатньо.

Вам може здатися, що головним героєм цього фільму є Гібсон, оскільки на ньому роблять акцент і трейлер, і постер, але насправді головного персонажа тут грає Еміль Гірш. І це, мабуть, найгірший «коп-герой», якого нам тільки показували на екрані. Для початку, з перших хвилин дивує той факт, що поліцейський, який працює в поліції Пуерто-Ріко абсолютно не знає іспанську мову. Як його взагалі на роботу взяли? І як він її виконує, якщо затримані і жертви не говорять по-англійськи? Як він вивчив місцеві закони? При цьому він сидить на ділянці на ресепшені (напевно, щоб люди більше не зверталися по допомогу до поліції). І на цьому ляпи цього «героїчного героя» не закінчуються. Коли йому призначають нову партнерку Джесс (Стефані Кайо), він веде себе з нею як повний м*дак, а по ходу подій, коли їх розділяє ураган, то головний герой ні разу не замислюється про те, чи не потрапила вона в руки бандитів (звичайно, потрапила), і навіть не намагається дізнатися, що з нею трапилося. Замість виконання своєї роботи він занадто зайнятий фліртом з доктором Трой (Кейт Босворт), з якої щойно познайомився. Тому що гормони. Такий ось недороблений Джеймс Бонд вийшов.

На жаль, головний герой – не єдиний ідіот в даному фільмі (вибачте за такий яскравий негатив, але тут моє терпіння до різних дурниць закінчилося). Тут кожному потрібно повторювати все по п'ять разів, незважаючи на те, що вони знаходяться в небезпечній для життя ситуації, і у них просто немає часу на те, щоб так відверто тупити. Зате у них є купа часу, щоб зупинитися, поки хтось спливає кров'ю, і поділитися безглуздими історіями про життя, які абсолютно нікому не цікаві, включаючи самих акторів, що їх розповідають, щоб потягнути екранний час.

Що стосується персонажа Гібсона, то він дійсно ганьбить великого актора. Він так сильно не хотів зніматися в цьому третьосортному бойовику, що це відчувається в кожній його появі на екрані. Його герой повинен бути відважним копом у відставці, але ви не раз здивуєтеся, чому він не вміє тримати пістолет (хоча при цьому влучно стріляє). Зрозуміло, що Гібсон підписався на «Ураган» виключно заради грошей, тому що актори та їх сім'ї теж хочуть їсти, але хоча б заради своїх шанувальників, які потім будуть дивитися це кіно, він міг би включити свою знамениту харизму. Зіграти когось на зразок Мартіна Ріггса зі «Смертельної зброї» на пенсії. І це я вже мовчу про те, що його персонаж поводиться як козел з рідною донькою, яка ним опікується, зате швидко стає майже кращими друзями (без натяку на романтику) з жінкою-копом, напарницею головного героя, яка віку його дочки. Здається, ще трохи і він би сказав Джесс, що вона – дочка, якої у нього ніколи не було.

Але першочерговою проблемою «Урагану», зрозуміло, є його абсолютна маячня, а не сюжет, з надлишком маячних персонажів, як той хлопець з «маленькою собачкою» і дідусь-нацист, якому ще немає 60 років. Звичайно, він не був особисто членом партії Адольфа Гітлера, але отримав у спадок від батька-нациста колекцію світових шедеврів, яка коштує сотні мільйонів доларів. Усім ясно, що він не збирається повертати її в музеї, але при цьому весь фільм усіх переконує, що він сам не нацист (ага, а просто злодій в особливо великих масштабах). О, ще варто відзначити сам ураган, який тут є всього лише проливним дощем, що мочить героїв, коли ті виходять у відкритий коридор. Подивившись цей фільм ви напевно здивуєтеся, чому всі так бояться цих ураганів. Просто бюджет дозволив показати тільки стіну дощу, а потім у творців закінчилися гроші.

Так, бойовик Поліша під зав'язку наповнений дурістю, ляпами та огидною акторською грою. Він відчайдушно і безуспішно намагається скопіювати культовий фільм «Міцний горішок», а в одній сцені навіть надихнувся «Титаніком», але сенс його дивитися геть відсутній. Якщо вам здається, що ситуація на екрані не може стати ще абсурднішою, то сценарист дає ватажку банди ім'я... Іоанн Хреститель. Напевно, тому що навколо багато води. Так що єдине круте в цьому фільмі – це пісня «Hurricane», що звучить під час титрів.

Я тут нещодавно назвала найгіршим фільмом цього року провальну екранізацію романів Йона Колфера «Артеміс Фаул», але в тому випадку хоча б був сенс додивитися її до кінця, щоб зрозуміти, наскільки погано адаптували книги Колфера, а тут немає сенсу навіть починати дивитися, так що тепер звання найгіршого фільму року удостоюється ось цей слабенький «Ураган». Краще подивіться в кінотеатрах стрічки «Чемпіони» чи «Віваріум» (чи будь-який інший хороший фільм, який недавно вийшов в повторний прокат).

Хочеться вірити, що наступний фільм з Гібсоном буде не таким болючим для його шанувальників провалом. Його ще рано ось так списувати з рахунків.

3628