Рецензія на фільм «Безсмертна гвардія»
Шарліз Терон та її вічні воїни

14 липня 2020,  01:20 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2020 році на екрани мало вийти по два супергеройських екшени від конкуруючих студій Marvel та DC, але коронавірус дозволив поки здійснитися тільки прем'єрі фільму «Хижі пташки», тоді як «Чорна вдова», «Диво-жінка 1984» і «Вічні» все ще чекають свого часу. І тут на допомогу до голодних до супергеройських історій глядачам прийшла стримінгова платформа Netflix, яка ще до пандемії встигла завершити роботу над своїм супергеройським екшеном «Безсмертна гвардія», в якому Шарліз Терон втілює безсмертну воїтельку.

До початку промо-кампанії фільму «Безсмертна гвардія» тільки затяті шанувальники графічних романів чули (вірніше, читали) історію про невелику групу відважних воїнів, які століттями й тисячоліттями живуть на землі і захищають людей від зла і несправедливості. Автором однойменного графічного роману є Грег Рука, який в минулому працював над коміксами про Диво-жінку, Бетмена і Супермена, а також про Чорну вдову та Росомаху, і в даному випадку він особисто адаптував свій роман в сценарій, який після блискуче перенесла на екран режисерка Джина Прінс-Байтвуд.

Події екшену «Безсмертна гвардія» розвиваються в наші дні, і в їхньому центрі знаходиться приголомшлива героїня Андромаха зі Скіфії, але ви можете звати її просто Енді. Вона командує армією безсмертних воїнів, яких разом з нею налічується аж 4 людини, але, повірте, вони швидко вам доведуть, що їх не варто недооцінювати. Енді бореться на цій довгій і виснажливій війні зі злом майже 7 тисяч років, і були часи, коли їй поклонялися як богині, але, дивлячись кожен день новини, вона знову і знову переконується в тому, що світ котиться під три чорти, і її маленький загін ніяк не може його врятувати. Вона втомилася боротися, у неї опускаються руки, але скільки б вона не сварилася, у цієї амазонки золоте серце, тому вона не може просто стояти осторонь. І Терон просто приголомшливо виглядає та бореться в цьому образі, хоча дана роль принесла їй чимало травм. Тому якщо ви є прихильницею або прихильником цієї талановитої актриси, ви знову полюбите її та надихнетеся нею в «Безсмертній гвардії».

Разом з Енді до загіну входять Букер, Джо та Нікі. Перший бився на війні у часи Наполеона, а останні зустрілися – і закохалися один в одного – ще за часів хрестових походів, де виступали на протилежних сторонах. Ці ролі виконують Маттіас Шонартс, Марван Кензарі і Лука Марінеллі, і кожен з них зробив усе, щоб їхні герої запам'яталися глядачеві і стали справжньою безсмертною командою. А зворушлива історія Джо та Нікі – одна з найвеличніших історій кохання, що розгорталися на екранах у 2020 році. Та сцена «це твій хлопець?», де Джо розповідає недалекому спецназівцю, що Нікі – це не «його хлопець», а найкращий з усіх людей на планеті, якого він любить більше за життя, безумовно є одним з найромантичніших ЛГБТ-моментів в історії кіно.

Практично на самому початку фільму до команди Енді «майже добровільно» (після викрадення) приєднується нова безсмертна на ім'я Найл, дівчина-морпіх, яка служить в Афганістані і помирає на завданні. На щастя, вона швидко воскресає, і тепер повинна впоратися з тим, що доля підготувала для неї абсолютно інше життя далеко від рідної родини та друзів, життя, яке вона цілком має присвятити боротьбі зі злом і захисту невинних. До зустрічі з нею Енді майже зовсім опустила руки, але знайомство з Найл нагадує нашій давній амазонці, що вони все ще потрібні світу і що їхня битва не програна, поки вони продовжують боротися за все хороше, що є в цьому світі. Роль Найл круто виконує актриса Кікі Лейн, і вона швидко завоює ваше серце.

Тим часом зло в особах корисливих і жорстоких людей не дрімає, і на наших безсмертних воїнів відкриває полювання колишній агент ЦРУ Коплі у втіленні Чіветеля Еджіофора, який співпрацює з британським генієм-фармацевтом Мерріком, чия роль дісталася акторові Гаррі Меллінгу. Так, тому самому, який втілював в Поттеріані Дадлі Дурсля. А тут він схожий на дуже злого Цукерберга і готовий на все, щоб добути ДНК команди Енді та використати її у створенні революційних ліків від старості. Але, з огляду на його звірячі методи роботи, дуже сумнівно, що він робить це заради порятунку чиїхось життів, скоріше, щоб вписати своє ім'я в історію і стати ще багатшим. Звичайно, сам Меррік не представляє небезпеки для нашої безсмертної п'ятірки крутих воїнів, але у нього є ціла міні-армія, а значить, що нашим героям буде не так просто до нього дістатися, щоб душевно поговорити.

Кінематограф давно досліджує тему безсмертя, але на відміну від фільмів про вампірів, що романтизують вічне життя, екшен Прінс-Байтвуд робить акцент на іншій стороні медалі – вічній самотності, на яку людей прирікає безсмертя. Причому безсмертя у Енді та її команди може закінчитися в будь-який момент, адже вони все ще залишаються людьми, які відчувають біль від кожної рани, кожної кулі, але все одно оживають і знову стають на захист тих, хто цього потребує. І в наш непростий час вони дуже надихають продовжувати рухатися вперед, навіть коли здається, що все безнадійно. Адже навіть маленьке добре діло, допомога незнайомцеві чи незнайомці у біді здатні змінити світ на краще. Так що «Безсмертна гвардія» всупереч своїй надприродній складовій без зусиль знайде відгук у душі простого глядача, оскільки у кожного з нас бувають моменти, коли здається, що більше немає сил боротися, але, як показує наша відважна п'ятірка, здатися – це не вихід. Труднощі збивають нас з ніг, перехоплюють наше дихання, але ми, як Енді та її команда, все одно потім встаємо і продовжуємо рухатися далі. Тільки так.

А якщо порівнювати «Безсмертну гвардію» з іншими прикладами супергеройського жанру останніх років, то, хоча з «Месниками» цій команді змагатися складно, зате фільми «Ліга справедливості» та «Загін самогубців» вони з легкістю заткнули за пояс, хоча тут немає такої великої кількості спецефектів. Зате є чудова акторська гра кожного, хто з'являється на екрані, мотивуючий і надихаючий посил й такі сцени битв, що багато бойовиків дивляться на них із заздрістю. Терон і компанія довгий час не виходили з тренажерного залу, щоб виконувати всі ці непрості трюки, і на екрані битви за їхньої участі виглядають пречудово. Навіть місцями нагадують знаменитий фільм «Еквілібріум», де також використовувалися пістолети та мечі. Тільки тут цей окремий вид бойових мистецтв виходить на новий рівень. Це дійсно вражаюче, як Прінс-Байтвуд вдалося побудувати цілий супергеройський всесвіт, ґрунтуючись на маловідомому графічному романі, так що наполегливо раджу цей супергеройський екшен до перегляду і вже з нетерпінням чекаю наступної місії наших безсмертних воїнів.

Якщо вам теж часом здається, що світ котиться під три чорти, вимкніть новини і беріть приклад з Енді та її команди. Тобто будьте добрішими, відважнішими і ніколи не здавайтеся. Нехай навіть проти вас ціла армія злого Дадлі Дурсля.

4450