Рецензія на фільм «Погана освіта»
Школа американських психопатів

17 травня 2020,  20:50 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У минулому році в США вибухнув скандал, коли кілька батьків, в числі яких опинилися дві голлівудські актриси, дали хабар, щоб їхні діти потрапили в престижний коледж. Але, виявляється, це далеко не єдиний гучний скандал, що торкнувся американської системи освіти в цьому сторіччі. У 2004 році земля розверзлася далеко від Голлівуду, в тихій американській школі Roslyn High School, яка знаходиться в штаті Нью-Йорк, коли стало відомо, що її адміністрація привласнила собі більше 11 мільйонів доларів шкільних коштів. І тепер Голлівуд зняв про це фільм з Г'ю Джекманом у головній ролі та іронічною назвою «Погана освіта».

Драматична стрічка «Погана освіта», яка заснована на реальних подіях, з перших кадрів знайомить нас з харизматичним лідером школи Roslyn, її суперінтендантом Френком Тессоном, який невтомно працює над тим, щоб його школа стала номером 1. І, варто відзначити, у нього це чудово виходить, оскільки випускники Roslyn вступають до найпрестижніших університетів США (і всього світу). Так, Френк є просто людиною з обкладинки журналу. Одягнений з голочки, комунікабельний і турботливий чоловік, який щиро хоче допомогти кожному учневі своєї школи, може вирішити будь-яку проблему і навіть деколи приносить їм піцу (як повідомляє постер на стіні в його кабінеті). Загалом, і учні, і батьки, і колеги просто не можуть ним намилуватися. А вас ще не насторожив цей ідеальний суперінтендант?

Якщо бути скромними, як Френк, то перед нами просто блискуче перевтілення Джекмана, який не перестає дивувати і через стільки років на великому екрані. Він створив на екрані багатошаровий портрет невідомої для нас людини, яка з кожною новою сценою розкривається під новим кутом. Часом його Френк здається чуйним чоловіком з добрим серцем, а часом його одержимість своїм зовнішнім виглядом робить його схожим на Патріка Бейтмена з фільму «Американський психопат». Він відчайдушно хоче бути ідеальним, бути номером 1, і коли його репутація та репутація школи опиняються під загрозою, він раз у раз знаходить хитрий спосіб, щоб уникнути катастрофи. Але, якщо ви читали про цю історію і знаєте, чим в результаті все обернеться для Френка, спостерігати за його діями стає ще цікавіше, оскільки його залізна впевненість в собі підкорює і часом починає здаватися, що на цей раз скандалу все-таки не буде. Що у Френка дійсно все під контролем. Як думала і Пем.

Колегу Френка Пем Глакін, яку абсолютно випадково ловлять на розтраті коштів, коли не та кредитка потрапляє до рук її недалекого сина, втілює неймовірна Еллісон Дженні, і часом навіть дивно, що ця залізна бізнес-леді працює в школі, а не на Волл-стріт. Їй палець до рота не клади, оскільки вона може відкусити не тільки всю руку, а й зовсім з'їсть вас цілком і не подавиться. А який у них з Джекманом вийшов дует! Навіть шкода, що в другій половині фільму їхні персонажі не перетинаються. Джекман і Дженні наскільки чудові в «Поганій освіті», що якщо в цьому році відбудуться церемонії «Еммі» і «Золотий глобус», вони точно будуть в списках номінантів і переможців («Оскара», на жаль, їм не бачити, оскільки це телефільм).

Такі гучні кримінальні справи, як привласнення мільйонів доларів зі шкільного бюджету, в США зазвичай розслідує ФБР або хтось просто зливає інформацію в пресу, як The New York Times, але в «Поганій освіті» несподіваним героєм цієї історії про розтрату коштів стає учениця старших класів Рейчел, яка, як не дивно, надихнувшись порадами Френка про справжню журналістику, вирішила написати детальну статтю про спорудження підвісного переходу в школі з одного крила в інше. Озброївшись терпінням, вона вирушила копатися в чеках до архіву школи, де по суті і виявила, як працює схема адміністрації. Тобто найгучніший шкільний скандал в історії освіти США розкрила неповнолітня журналістка шкільної газети. І це не вигадка сценариста Майка Маковські, а реальний факт. Так що всім, хто в майбутньому хоче стати хорошим журналістом, цей фільм обов'язковий до перегляду. Роль Рейчел виконала актриса Джеральдін Вішванатан, яка раніше зіграла в комедії «Секс-контроль» та серіалі «Чудотворці», і тут вона виходить на новий рівень, обіцяючи своєю грою, що в майбутньому від неї варто чекати ще більше цікавих ролей.

Молодий режисер Корі Фінлі, для якого «Погана освіта» є всього другою кінороботою, зняв один з найрозумніших та найтонкіших фільмів 2020 року. Крім історії життя Френка і скандалу з розтратою шкільних засобів, Фінлі детально досліджує людську натуру і прагнення американців до своєї розпіареної усіма медіа американської мрії. Якщо колись американська мрія полягала в тому, щоб володіти невеликим будинком і мати можливість забезпечити свою сім'ю і дітей всім необхідним (мова йде про їжу, одяг та освіту, а не про iPhone останньої моделі і канікули в Альпах), то тепер у американської мрії немає меж. Скільки б ти не мав, якщо у твого колеги буде хоч на один будиночок на каліфорнійському узбережжі більше, ти будеш вважати себе повним невдахою і прагнути до «ще одного будиночка» щосили. Але потім інший колега купить третю яхту, і гонка продовжиться. І не дай бог тобі не встигнути їх наздогнати або втратити одну з яхт, тебе відразу виключать зі свого «елітного клубу». Тому Френк і намагається за всяку ціну відповідати статусу суперінтенданта престижної школи. Це не робить його хорошою людиною і не применшує його злочину, але такий глибокий погляд на американську ментальність дозволяє краще зрозуміти його мотиви.

На додаток драма «Погана освіта» чесно показує сексуальну орієнтацію Френка і те, як він десятиліттями повинен бути прикидатися вдівцем-натуралом, щоб вписуватися в консервативне суспільство свого містечка і не втратити свою кар'єру. Здавалося б, в 2020 році такий сюжетною лінією вже нікого не здивуєш, але я прочитала на одному сайті масу негативних відгуків про цей фільм, де люди висловлюють своє «фе» і зарікаються його дивитися тільки тому, що головний герой є геєм. Якщо ви вважаєте так само (хоча я сподіваюся, що все-таки ні), то повірте, ви не станете геєм, якщо подивитеся фільм про гея. Це не так працює. І взагалі, будьте добрішими до оточуючих і перестаньте сіяти ненависть, навіть якщо вам не подобається чиясь орієнтація. Не вона визначає людину і робить її хорошою чи поганою. І Фінлі прекрасно зумів це показати в своєму фільмі, за що йому окреме людське спасибі.

Нехай цей фільм і називається «Погана освіта», він точно зможе дати кілька хороших уроків будь-якому глядачеві, який любить відмінне драматичне кіно про реальних людей. Можливо, навіть тих уроків, яких ви зовсім не очікували.

5744 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: