Добірка найкращих екранізацій лауреатів Букерівської премії

21 лютого 2020,  13:59 | Статті

Вчора в кінотеатрах України стартувала екранізація однойменного роману великого сучасного прозаїка Пітера Кері «Правдива історія банди Келлі».

Міжнародна прем’єра стрічки відбулась на кінофестивалі у Торонто й отримала високу оцінку західних кінокритиків. Саме час пригадати найцікавіші адаптації романів, що отримали одну з найпрестижніших літературних премій світу – Букера.

Про премію

Офіційна назва премії – The Booker Prize For Fiction і це найпрестижніша нагорода в світі англомовної літератури, що з початку замислювалась як аналог репутаційній французькій Гонкурівській премії. За 50-ти річну історію Букера лише кілька прозаїків отримали більше однієї нагороди: британка Гіларі Ментел, південно-африканський автор Джон Максвелл Кутзее (який, до речі, отримав ще і Нобелівську премію у 2003-му), американка Маргарет Етвуд та австралієць Пітер Кері.
Різний стиль та епохи, про які пишуть лауреати Букера, їх безумовно вирізняє. Але якщо пильно придивитись до текстів, то абсолютно точно помічаєш спільний патерн: їх роботи часто рефлексують про минуле – славетне, травмуюче, жорстоке, таке, що й зараз впливає на сучасне суспільство. Кіноспільнота саме такі роботи найчастіше обирає для видовищних екранізацій.

«Правдива історія банди Келлі», реж. Джастін Курзель, 2020 рік

Нед Келлі – один з найяскравіших героїв австралійського епосу й фольклору. Реальна людина, один з найвідоміших бушрейнджерів, який був розбійником та національним героєм водночас. Про Келлі та його банду ще за їх життя почали складати легенди, тому лише професійні історики можуть дати його реальний портрет. Що залишається прозаїку в такій ситуації?
Написати абсолютно виключний роман, стилізований під щоденники Келлі, аналізуючи національну пам’ять, брутальне колоніальне минуле, проблему становлення молодої людини в таких обставинах. Саме це й зробив Пітер Кері та отримав свого другого Букера за цю книгу в 2001-му році.

До екранізації цей роман йшов більше 15 років, допоки не знайшов свого ідеального режисера – австралійського майстра Джастіна Курзеля. Головну роль в кінострічці зіграв новий улюблений leading man Голлівуду – британець з австралійським корінням і театральною школою за плечима Джордж Маккей (зірка війского епосу «1917»), а компанію йому склали видатні Рассел Кроу, Ессі Девіс, Чарлі Ганнем та Ніколас Голт.

«Оскар і Люсинда», реж. Джилліан Армстронг, 1997 рік

Ця костюмна стрічка – екранізація іншого “букерівського” роману Пітера Кері принесла першу головну роль в кар’єрі видатної австралійки Кейт Бланшетт. Пару їй склав незабутній британець Рейф Файнс.

За сюжетом, долі багатої спадкоємиці Люсинди і бідного англіканського священика Оскара пов’язує нетипова для людей їх положення, пристрасть до азартних ігор та парі.
Після цього фільму Кейт Бланшетт полюбили кіномани усього англомовного світу і вона отримала головну роль в історичному блокбастері «Єлизавета», який зробив її всесвітньо відомою зіркою.

Фільм отримав номінацію на “Оскар” за найкращі костюми та кілька премій Австралійської кіноакадемії.

«Список Шиндлера», реж. Стівен Спілберг, 1993 рік

Прославлена картина Спілберга, – це екранізація роману Томаса Кеннелі. Цей витвір мистецтва з’явився завдяки волі Полдека Пфефферберга, який попав у краківське гетто та вижив завдяки роботі на фабриці Оскара Шиндлера.

Він роками збирав інформацію про людину, яка врятувала його життя і переконав спочатку Кеннелі написати роман, а потім самого Стівена Спілберга його адаптувати. В головних ролях знялись Ліам Нісон, Рейф Файнс, Бен Кінгслі.

Одна з найвідоміших кінокартин про Другу Світову війну та Голокост отримала 7 премій Американської кіноакадемії, включаючі нагороду за найкращий фільм та кращого режисера.

«Англійський пацієнт», реж. Ентоні Мінгелла, 1996 рік

У сюжеті перетинаються долі чотирьох героїв, що опинилися на італійській віллі під час Другої світової війни. Один з них, повністю обгорілий «англійська пацієнт» вдається до спогадів про своє життя. Роман канадця Майкла Ондатже не просто отримав Букерівську премію в 1992 році: у 2018 році за опитуванням читачів він отримав «Золотий Букер» як найулюбленіша книга-лауреат за п'ятдесят років.
І знову, як за іронією долі, одну з головних ролей в стрічці Ентоні Мінгелли виконує Рейф Файнс, в ансамблі з незабутніми Жюльєт Бінош, Крістін Скотт-Томас та Коліном Фертом.

Фільм став одним з рекордсменів прокату 1996-го року та отримав 9 статуеток “Оскар”, в тому числі в основних номінаціях за найкращий фільм, режисера та акторку другого плану для француженки Бінош.

«Життя Пі», реж. Енг Лі, 2012 рік

Син канадських дипломатів Ян Мартелл в 2001-му році видав пригодницький роман-притчу про юнака Пісцила (Пі) Пателя і його боротьбу за життя після шторму . Книга стала справжнім бестселером з тиражем більше 10 млн примірників та отримала Букерівську премію в 2002-му році.

Це стало справжньою подією в книговидавницькому світі – величезний тираж, позитивна критика та серйозне визнання індустрії. Голлівуд одразу звернув увагу на цей феномен, в різний час до екранізації були причетні М. Найт Шьямалан та Альфонсо Куарон.

В підсумку оскарівський лауреат Енг Лі взявся за стрічку, що зібрала майже 400 млн доларів, принесла містеру Лі його другий режисерський “Оскар” та виграла ще три премії: найкращу операторську роботу, музику та візуальні ефекти.

2051 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: