Рецензія на фільм «Толкін»
Крізь Мордор до світла

29 листопада 2019,  01:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ми всі добре знаємо легендарну історію про Середзем'я та Перстень всевладдя, але про життя письменника Дж.Р.Р. Толкіна нам, як зазвичай буває з біографіями письменників, відомо мало. Він пройшов Першу світову війну, став професором ... Але яким було його дитинство? Що надихнуло його на створення одного з найзнаменитіших творів жанру фентезі? Які люди стали прототипами його персонажів? На ці питання і намагається відповісти біографічний фільм про юність письменника з простою назвою «Толкін».

Байопік починається з самого дитинства письменника, показуючи один з поворотних моментів життя Толкіна – смерть батька та їх з матір'ю і молодшим братом переїзд. У місті вони живуть бідно, але мама з усіх сил намагається зробити так, щоб в їхньому новому маленькому домі сини відчували себе затишно, розповідаючи їм різні казки про драконів, які відволікають сім'ю від сумної дійсності. Ці сцени нагадують історію іншого великого британця – Чарлі Чапліна, який, як і Толкін, пережив нещасливе дитинство, але подолав усі випробування в дусі романів Чарльза Діккенса і став великою людиною.

Коли брати через хворобу втрачають і свою матір, їхньою опекункою стає багата дама, яка любить допомагати сиротам. Її не можна назвати наймилішою і найбільш альтруїстичною особою, але вона разом з церквою дає Джону шанс на гарну освіту, і він відправляється в престижну гімназію для хлопчиків, де швидко заводить друзів в особі трьох однолітків Роберта, Крістофера і Джеффрі, які родом із забезпечених сімей. Їхній дружбі в байопіку «Толкін» відводиться особливе місце, оскільки саме їхнє чайне товариство стає прототипом для Братерства Персня в його майбутніх літературних шедеврах, а їхні веселі пригоди під девізом «Гельгейм!» (чи «Гельгайм!») нагадують пригоди улюблених нами гобітів Фродо, Сема, Мері та Піппіна. Багато в чому ця сюжетна лінія викликає ностальгію за оскароносною драмою Пітера Віра «Суспільство мертвих поетів», що саме по собі є великим компліментом. Тільки без надихаючого вчителя у втіленні Робіна Вільямса.

І поки Джон та його чайне товариство підкорюють Бірмінгем своїми витівками, вдома він закохується в сироту Едіт Бретт, яка є ще однією вихованкою його опікунки. Оскільки в той час вищу освіту дівчинки отримували рідко, і вона вважалася для них не особливо потрібною, Едіт виховувалася вдома і була прив'язана до своєї опікунки, для якої повинна була постійно грати на піаніно те, що та захоче. Проте серце і розум дівчини прагнули більшого і в спілкуванні з Джоном вона знаходила для себе цілий новий світ, світ амбіцій і академічних роздумів, куди її, на жаль, не пускали. Але які б перешкоди не ставали на їхньому шляху, Джон та Едіт по-справжньому кохали одне одного, і ніщо не змогло їх розлучити, як би сильно оточуючі не намагалися.

Оповідання раз у раз стрибає вперед в часі, показуючи Джона в окопах під обстрілом на Першій світовій війні; вірніше це Джон повертається думками до своїх друзів і коханої, коли знаходиться в кроці від смерті. Його лихоманить, але він вперто намагається розшукати свого шкільного друга в цьому кривавому хаосі битви. Ті кадри, де він падає від безсилля e воронку з тіл загиблих солдат, де утворилося криваве озеро, вражають до глибини душі. Режисер Доме Карукоскі майстерно поєднує в цих кадрах жахливе і прекрасне, показуючи війну й те, як вона змінила Толкіна і навіть надихнула написати одну з найвеличніших казок всіх часів. Переживши всі ті кошмари, письменник зрозумів, в чому полягає його призначення і як за допомогою літератури можна повернути людям надію в найтемніші часи.

Ролі Джона та Едіт виконують актори Ніколас Голт та Лілі Коллінз, і в «Толкіні» вони викрадуть ваше серце. За останні кілька років Голт зіграв вже другого письменника на великому екрані – першим був Дж.Д. Селінджер у фільмі «За прірвою в житі», – але ці два письменники дуже різні, і Голт втілив їх по-різному. Толкін в його втіленні – романтична натура, добродушний хлопець, не бунтар, а тихий сирота, який ще не знає, що буде письменником, але з захопленням вивчає сучасні і стародавні мови, вигадуючи свою мову, яку ми після почуємо у «Володарі перснів». Коллінз теж не вперше з'являється в байопіку в цьому році, але якщо у фільмі «Звабливий, поганий, злий» вона зіграла дуже непросту драматичну роль, то тут її героїня зігріває серце. Її жива, розумна, добра, цікава і надихаюча Едіт, яка не боїться висловлювати свої думки і почуття, – тепер це моя найулюбленіша героїня у її виконанні.

Карукоскі зняв не велике, але добре кіно про молодого Толкіна. Даний біографічний фільм не зрівняється з епопеєю Пітера Джексона «Володар перснів» (так з нею ніщо не зрівняється), але він і не повинен (хоча саундтрек Томаса Ньюмана місцями не поступається казковій музиці Говарда Шора). Це зворушлива, інтимна історія молодого письменника, який ще сам не знає, що він напише усі ті великі романи і змінить ними наш світ. Це історія про справжню дружбу і братерство, про пошуки себе у світі і про велике кохання. А також про призначення письменника і мистецтва в цілому. «Толкін» показує легендарного автора простою і близькою до глядача людиною – не міфом, а молодим хлопцем зі своїми сумнівами і проблемами, що дозволяє йому співпереживати так, ніби це ваш шкільний друг.

Багато критиків писало, що в «Толкіна» є мало фантазії, але було б помилкою перетворювати байопік на псевдоекранізацію творів письменника. «Толкін» не говорить прямо про «Володаря перснів» до самого фіналу, але протягом фільму раз у раз з'являються знайомі образи Саурона і його дев'ятьох поплічників, які майбутній письменник бачить на полі бою; його вірного ад'ютанта на фронті, який не бажає його кидати, звуть Сем (як того самого гобіта Сема); Джон та Едіт йдуть на побачення на оперу Ріхарда Вагнера «Перстень нібелунга» та інші моменти, які помітить лише уважний глядач і шанувальник творчості Толкіна. Зрештою, саме для шанувальників його романів і був знятий цей фільм.

В молоді роки Джон Рональд Руел Толкін пройшов крізь справжній Мордор, але зберіг в собі здатність мріяти про велике і після створив чарівний світ, де навіть найменші гобіти можуть перемогти найбільше зло. І за це йому величезне спасибі.

3857