Рецензія на мультфільм «Крижане серце 2»
Ельза і Анна знову рятують Еренделл

21 листопада 2019,  11:23 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2013 році студія Disney знову довела всьому світу, що здатна створювати миттєву класику, представивши глядачам фентезійний мультфільм «Крижане серце» за мотивами казки Ганса Крістіана Андерсена «Снігова королева». Дві премії «Оскар» і збори в $1,274 млрд (які до сих пір утримують мультфільм на 15-му місці в рейтингу найбільш прибуткових кінострічок усіх часів), зробили його найуспішнішим мультфільмом всіх часів. Тому через декілька короткометражок за участю його персонажів студія вирішила, що настав час для повнометражного сиквела, і ось Ельза, Анна, Крістофф, Олаф та Свен знову відправляються в пригоду, яку ви не забудете.

У кріслах сценаристів і режисерів сиквела залишилися всі ті ж Кріс Бак і Дженніфер Лі, які в 2014 році отримали по «Оскару» за перше «Крижане серце», тому якщо ви є шанувальником оригіналу, «Крижане серце 2» вас не розчарує. З перших кадрів воно відправляє в уже добре знайомий казковий світ, яким править королева-чарівниця зі завжди ідеальною зачіскою, і викликає посмішку флешбеками з дитинства Ельзи і Анни.

Головною темою продовження виступає таємниче минуле сестер, відповіді на яке вони відправляються шукати разом. Чарівна мелодія кличе Ельзу (Ідіна Мензел) з Еренделла, і коли королівство опиняється в небезпеці, наша брава команда, куди входять її молодша сестра Анна (Крістен Белл), хлопець Анни Крістофф (Джонатан Грофф), безжурний сніговик Олаф (Джош Гад) та відважний олень Свен, з яким Крістофф часто любить поговорити, відправляється на Північ в зачарований ліс, оповитий таємницями, де живе лісовий народ. І там на кожного з них чекатимуть спеціальні тести, зустрічі з духами і битви. Анна щосили намагається допомогти сестрі, боячись залишити її одну, оскільки не уявляє без неї життя, ось тільки як би вони не трималися одна за одну, деякі шляхи людина повинна пройти самотужки, щоб дізнатися щось нове про себе і свою силу. Причому це стосується не тільки чарівної сили, а й звичайної внутрішньої сили людини, так що і Ельза, і Анна переживають в «Крижаному серці 2» свій квест, який змінить їхнє життя.

Сніговик Олаф за ці роки став старше і тепер міркує про швидкоплинність буття, але не переживайте, його природний дар потрапляти в веселі ситуації нікуди не подівся. Так що з ним як і раніше не засумуєш. У Крістоффа на цей раз менше екранного часу, зате він нарешті отримав свою пісню, а музичний епізод, де він її виконує в лісі, нагадує кліп бойз-бендів 90-х. Вийшло і душевно, і кумедно. Крістофф взагалі чудовий персонаж і дасть фору багатьом діснеївським принцам, хоча сам простого роду. Ліс може розділяти його з Анною, як йому заманеться, але він завжди буде поруч, коли його кохана падає, щоб її зловити. Ця пара значно більш романтична та справжня, аніж багато героїв романтичних комедій Голлівуду.

За духом і змістом «Крижане серце 2» є більш серйозним і дорослим мультфільмом, аніж перша частина. Він зачіпає теми пошуків себе, своїх внутрішніх сил, показує боротьбу сестер з горем від втрати батьків, боротьбу за праведну справу і нелегкий вибір, який іноді стає перед правителем, коли він дізнається страшну таємницю минулого. Деякі сцени зворушують до глибини душі, оскільки режисери не побоялися показати Ельзу і Анну не просто двовимірними персонажами анімації, а справжніми молодими жінками, які багато пережили, але вийшли з усіх випробувань справжніми воїнами. Вони протистоять своєму страху і могутнім стихіям, втрачають надію і знову знаходять її, переживають втрати і йдуть далі і, що б не трапилося, слухають своє серце і вчиняють так, як повинні, хоча це не завжди буває просто.

Візуально «Крижане серце 2» – найпрекрасніший мультфільм року, якому не соромно дати «Оскар» в категорії Краща операторська робота, якщо намальовану анімацію можна такою вважати. Кожен листочок в зачарованому лісі, кожна сніжинка промальовані з такою любов'ю і прикрашені такою чудовою кольоровою гамою з червоного, оранжевого, коричневого, блакитного, синього і чорного, що перед нами виростають чарівні осінні і зимові пейзажі, від яких перехоплює дух. Що стосується саундтрека, адже сиквел теж є повноцінним мюзиклом, як і оригінал, то у композиції «Into the Unknown» (яку співає Ельза, а в титрах звучить рок-кавер від Panic! At The Disco) є всі шанси стати новою «Let It Go». Не менш епічною є «Show Yourself», а також запам'ятовується «The Next Right Thing». У будь-якому випадку, саундтрек вже стоїть на повторі.

Даний сиквел є відмінним продовженням діснеївського хіта; складно уявити, що можна було б придумати або зняти краще. Таке відчуття, що в цей мультфільм студія вклала не менш сил і часу, ніж в блокбастер «Месники: Завершення» або нещодавній рімейк «Король Лев». Так що «Крижане серце 2» по праву є однією з кращих робіт студії цього року. Його складно порівнювати з «Історією іграшок 4», це ж тільки сиквел, а не четвертий розділ франшизи, та й вони занадто різні, як і самі Disney і Pixar, але точно знайдуть місце пліч-о-пліч в серцях глядачів.

Дітей нове творіння від Disney безумовно порадує візуально, піснями і милим Олафом, але найбільше мультфільм порадує тих дітей, які живуть всередині вас, дорослі. Адже навіть Олаф зі своєю веселою кризою дорослішання буде більш смішним для тих глядачів, які вже й самі її пережили. В цілому, «Крижане серце 2» – один з найбільш зрілих і продуманих мультфільмів Disney останніх років і відмінний спосіб зарядитися і надихнутися доброю казкою, якою і є друга пригода Ельзи і Анни. Так що сідлайте своїх оленів і вперед у невідоме!

Коли Еренделлу знову загрожує магічна небезпека, Ельза і Анна готові ризикнути всім, включаючи своє життя, щоб врятувати своє королівство та своїх людей і виправити помилки минулого.

12436