Рецензія на фільм «Ноель»
Анна Кендрік намагається врятувати Різдво

19 листопада 2019,  23:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В останні роки, на превеликий жаль багатьох глядачів, майже всі фільми про різдвяні свята перекочували з кінотеатрів на стримінгові сервіси, і тепер конкуренцію Netflix в боротьбі за серця тих, хто любить зимові казки, вирішила скласти нова стримінгова платформа Disney+. І її першою спробою в цьому напрямку стала сімейна комедія «Ноель» з номінанткою на премію «Оскар» Анною Кендрік у ролі дочки Санти.

Сценаристом і режисером «Ноель» («Ніколь») виступає Марк Лоуренс, автор таких відомих романтичних комедій з Сандрою Баллок, як «Міс Конгеніальність» та «Кохання з попередженням». І головна героїня його нового фільму на ім'я Ноель Крінгл теж буде великим трудоголіком, як і героїні Баллок. Ноель з дитинства з захопленням спостерігала за своїм батьком Сантою, чиєю роботою сильно захоплювалася, і виросла в молоду жінку, яка прагне зробити Різдво чарівним для всіх навколо.

Ось тільки після смерті батька посада Санти перейшла до її старшого брата Ніка Крінгла, а він не дуже підходить на таку відповідальну роль. Нік не вміє управляти оленями і саньми, а пролізти в димар йому заважає... клаустрофобія. Загалом, Нік і сам не в захваті від свого призначення, і, помітивши його стрес, Ноель пропонує братові виїхати на вікенд в теплі краї, щоб трохи відпочити, але коли він пропадає, на дівчину злиться все місто, і їй доводиться сісти в чарівні сани і відправитися на його пошуки. Куди? У місто Фенікс, штат Арізона.

Потрапивши в реальний світ, Ноель переживає культурний шок, як це було з героєм Вілла Феррелла у відомому фільмі Джона Фавро «Ельф» (з ним тут можна провести багато паралелей). Щоб знайти брата, Ноель звертається по допомогу до приватного детектива Джейка, по ходу справи знайомиться з різними людьми і відкриває для себе, що, виявляється, вони мріють отримати на Різдво не тільки IPad (хто знає, скільки Disney отримав від Apple за цю постійну рекламу на протязі всього фільму). Ось тільки хоча на початку фільму на Північному полюсі нам показують занадто багато різдвяного настрою, коли головна героїня потрапляє до жаркого Фенікса, то різдвяна атмосфера випаровується. Оскільки там так тепло, що навіть ті, хто працюють Сантами, носять його червону куртку разом з короткими шортами. Так що про сніг і казкову зиму його жителям (і глядачам) залишається тільки мріяти.

Фільм тримається цілком на ентузіазмі Анни Кендрік, яка виглядає в образі дочки Санти просто чарівно. А ось Біллу Гейдеру, який грає її брата Ніка і недавно знатно повеселив глядачів під час перегляду горора «Воно 2», не дали показати і соту частку свого комедійного таланту. Його персонаж виявився несмішним, нецікавим і несвятковим. Та ще й підставляє всіх дітей світу перед Різдвом, так що його внутрішні душевні пошуки не викликають ніякого співчуття в такому контексті. Зате в комедії Лоуренса знатно повеселилася легендарна голлівудська актриса Ширлі Маклейн, яка виконала роль ельфійки Поллі, няні Ноель та Ніка.

У Лоуренса вийшов далеко не кращий, але й не найгірший фільм про Різдво. Він підходить для одноразового домашнього перегляду в колі сім'ї, якщо ви любите зимові свята, наївні казки і Кендрік (і якщо ви вже усі хороші фільми про Різдво, включаючи «Ельфа», задивилися до дірок). І то талант актриси в «Ноель» не було використано на повну, оскільки у Кендрік чудовий голос і можна було б зняти хоч один музичний епізод з її героїнею. Навіть дивно, що такі любителі мюзиклів, як Disney, не скористалися таким шансом зробити новий святковий хіт. Та й про різдвяний саундтрек тут, на жаль, забули.

Велику частину часу «Ноель» є пересічним різдвяним фільмом, але в його кінці є одна відмінна сцена, коли головна героїня виголошує промову на Північному полюсі про те, що для неї означає Різдво. Тоді в її словах відчувається любов і надія, і вона нагадує нам, що важливіше дарувати подарунки, а не отримувати їх. І що Різдво потрібно світу, щоб світ був трохи добрішим і щоб люди відволікалися від своїх проблем і хоч ненадовго були щасливими. Цей епізод все-таки просякнутий справжнім духом Різдва і зігріває душу, але не рятує весь фільм, хоча за сюжетом головній героїні і вдається врятувати Різдво.

Так що далеко не кожен фільм від Disney народжується хітом, особливо, якщо це не римейк або сиквел, в який продюсери вкладають багато грошей, знаючи наперед, що вони окупляться. А ось на святкову казку «Ноель» відома студія безумовно пошкодувала і грошей, і душі.

4111 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: