Рецензія на мультфільм «Єті»
Казкова подорож чарівним Китаєм

3 жовтня 2019,  16:36 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У світі давно ходять легенди про чарівних істот, які живуть в Гімалаях і володіють магією. Люди називають їх єті, але їхнє існування здається занадто фантастичним, щоб бути правдою. Юна китайська дівчинка Йі теж так вважала, поки не виявила на даху свого будинку маленького єті, який ховається від поганих людей. І разом вони відправляються в захоплюючу подорож на найвищу гору в світі, щоб возз'єднати його з його родиною.

На початку року студія DreamWorks показала нам, чим закінчилася історія Гикавки і дракона Беззубика з франшизи «Як приборкати дракона», але це не означає, що вони вирішили залишити магію свого казкового світу в минулому. Режисери Джилл Калтон і Тодд Вілдерман взялися за дуже амбітний проект під назвою «Єті», над яким також працювала китайська студія Pearl Studio, і його результат перевершив всі очікування. На вас чекає унікальна пригода, від якої захоплює дух, а серце наповнюється захватом.

Головною героїнею «Єті» виступає дівчинка-тінейджер Йі (яка в оригіналі говорить голосом зірки серіалу «Агенти Щ.И.Т.» Хлої Беннет), і недавно вона разом з родиною пережила жахливу втрату – у неї помер батько. Вона живе з мамою і бабусею і працює на десяти різних роботах, щоб зібрати гроші і відправитися у подорож Китаєм, як вони з батьком завжди мріяли. Вона перетворює тугу за батьком в сильний мотиватор, але разом з цим горе призводить до того, що вона закривається від рідних і друзів. Тому коли вона зустрічає єті Евереста і відправляється з ним і друзями в казкову подорож Китаєм, наповнену випробуваннями, ця пригода стає для неї ліками від болю і туги за батьком і дозволяє Йі знову побачити фарби життя і перестати замикатися в собі. І взагалі Йі – дуже крута і самодостатня героїня, зокрема це проявляється в епізоді на мості до Евересту. Ось це справжня girl power.

Разом з нею в пригоду потрапляють безжурний хлопчисько Пенг (Альберт Цай), який любить грати в баскетбол і на пару років молодший від головної героїні, та відповідальний Чін (Тензінг Норгай Трейнор), який скоро збирається вступити до університету в Пекіні і вчитися на лікаря. На перший погляд Чін здається самозакоханою врединою, який одержимий селфі і лайками в соцмережах. Але це тільки на перший погляд. В цій пригоді він напевно здивує вас і змусить задуматися про те, як же поверхнево ми судимо сьогодні про оточуючих. Адже люди, на яких ми підписані в соцмережах, – це звичайні живі люди, які не хочуть відчувати себе самотніми і непотрібними і тому постійно намагаються привернути до себе увагу, як Чін. Це не робить їх гіршими чи кращими нас. Це робить їх такими ж людьми, як і ми. І часом вони теж здатні на відважні вчинки.

Ще один персонаж «Єті», який вас точно підкорить, – це Най-Най, бабуля Йі. Вона постійно готує свої фірмові пельмені баоцзи і каже внучці не поспішати, сісти і нормально поїсти. Ви безумовно впізнаєте в Най-Най свою бабусю, і після перегляду вам захочеться поїхати до неї на домашні пиріжки. І відправитися у найближчий ресторан китайської кухні, щоб спробувати ці баоцзи. Бо дуже апетитно вони виглядають навіть мальованими.

У минулому році на екрани вже вийшов мультфільм про єті «Смолфут» від студії Warner Bros. Animation, але вони з новим творінням DreamWorks схожі тільки в загальних рисах. «Єті» – продуманий до дрібниць самобутній мультфільм з голлівудською картинкою і китайським характером. Американські критики кажуть, що він не представляє нічого нового, але я з ними категорично не згодна. Так, DreamWorks не винайшли концепцію дружби або доброти, але де ще ви побачите таку чарівну подорож відважної юної банди прекрасними китайськими просторами з сучасним колоритом? Адже навіть серія «Панда Кунг-фу», яку надихнула китайська культура, відправляє глядачів як мінімум в Середньовіччя, а не в сучасний китайський світ. І я не пам'ятаю, коли в останній раз чула в кіно таку чарівну гру на скрипці. Так що у DreamWorks і Pearl Studio точно вийшло щось особливе. А на тлі нескінченних діснеївських рімейків і сиквелів «Єті» взагалі є величезною перемогою і дарує надію на те, що мультфільми розповідатимуть нам нові чарівні історії з усього світу.

Від багатьох епізодів «Єті», коли дивишся їх на великому екрані (навіть в звичайному 2D), від подиву і захвату відкривається рот. І очі, щоб повністю закарбувати своїми зоровими рецепторами цю неймовірну красу. Китай і його чудеса природи тут заворожують сповна. Гірський ланцюг Хуаншань або Жовті гори, Озеро тисячі островів, поїздка по полю з жовтих квітів або те величезне дерево, що цвіло пурпуровими квітами... Ох, ви повинні це побачити хоча б у кіно.

Особливо вражає сцена на тій прекрасній статуї кам'яного Будди, де звучить пісня Coldplay «Fix you» і Йі грає на скрипці. Вона просто зворушить вас до глибини душі. У цього мультфільму є дуже велике і добре серце, тому він дарує лише найприємніші емоції. І навіть якщо це сльози, то все одно з посмішкою. Але посмішок буде набагато більше, оскільки «Єті» просякнутий дуже смішним гумором, від якого ви будете сміятися на повний голос (і ті незнайомі люди, які сиділи поруч зі мною в кінотеатрі, цю думку поділяють).

«Єті» – чудові ліки від осінньої хандри, після перегляду яких вам захочеться подорожувати і якщо не підкорити Еверест, то просто поїхати у гори (можна і в українські Карпати, вони у нас теж прекрасні), щоб побачити там зараз усі фарби природи. Тому якщо вам сумно і хочеться споглядати на великому екрані справжню магію, дружбу, доброту і відвагу, то «Єті» був знятий спеціально для вас. Цей мультфільм – моя любов з першого погляду, і я вже записала його в свій список улюблених анімаційних картин усіх часів. Дуже рекомендую для сімейного перегляду і, мабуть, сходжу на нього ще разок.

Якщо ви ще не були в Китаї, то мультфільм «Єті» стане для вас та ваших дітей першою і точно незабутньою подорожжю дивовижними місцями Піднебесної.

8896