Рецензія на фільм «Смерть та життя Джона Ф. Донована»
Ми всі з однієї планети

6 серпня 2019,  17:35 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ось уже 10 років канадський режисер Ксав'є Долан приголомшує публіку своїми відвертими історіями, сімейними й особистісними драмами. І ось після довгого процесу непростого виробництва на великі екрани нарешті виходить його перша англомовна й найзірковіша кінокартина «Смерть та життя Джона Ф. Донована», яка показує сучасний культ знаменитостей крупним планом.

Оповідання фільму «Смерть та життя Джона Ф. Донована» починається зі смерті відомого телеактора Джона Ф. Донована в 2006 році і знайомить нас з 11-річним хлопчиком Рупертом Тернером, який теж хоче бути актором і років п'ять веде з ним таємну переписку. А в 2017 році вже дорослий Руперт дає інтерв'ю журналістці з Times про Донована, яким його ніхто не знав, і свою незвичайною дружбу з ним. Журналістка, яка звикла висвітлювати війни і економічну кризу, скептично налаштована по відношенню до молодої людини, яка, як вона вважає, «хоче пропіаритися на імені відомого актора», але під час розмови з наполегливим і відвертим Рупертом вона пом'якшується і розуміє, що ця історія не про марнославство чи прагнення до популярності, а про звичайні, але такі складні людські життя.

Джон Ф. Донован прийшов до слави в молодому віці завдяки втіленню головного героя в хітовому американському серіалі про супергероїв. Він отримав одразу все – багатство, натовпи захоплених шанувальників, фотосесії в глянцях... Але разом з цим в його життя увірвалися вечірки, алкоголь, наркотики і, що найжахливіше, удавання. Джон змушений 24 години на добу вдавати гетеросексуальну зірку, заручену зі своєю подругою дитинства Емілі, щоб зберегти свій статус. На дворі 2006 рік, деякі зірки, як Елтон Джон, вже зробили публічний камінг-аут, але більшість грає на публіці гетеросексуалів, жертвуючи заради кар'єри своїм особистим щастям. У 2017 році Руперту доводиться вже легше, він може бути собою і бути актором; деякі медіа навіть підтримають його за сміливість бути відкритим геєм, але будемо відверті, він все одно не отримає головні ролі в голлівудських блокбастерах, де як і раніше потрібно бути типовим гетеросексуалом, щоб зіграти відомого супергероя з коміксів – роль, яку так хоче отримати після серіалу й сам Джон. Так що часи змінюються, але бути відкритим геєм в Голлівуді зараз – це все одно боротися щодня за круті ролі, які все одно потім підуть до гетеросексуалів. Або продовжувати прикидатися, щоб догодити цій жорстокій індустрії розваг.

З перших сцен за участю Донована виникає відчуття, що ця роль була написана спеціально для Кіта Герінгтона. Він не пішов заради неї ні на які зовнішні зміни – актор з'являється перед нами все з тією ж знаменитою кучерявою шевелюрою і триденною неголеністю, – але він тут такий, яким ви його ще ніколи не бачили навіть у найдраматичніших моментах «Гри престолів». Ми всі будемо ще довго пам'ятати і любити його Джона Сноу, але саме роль Джона Ф. Донована є найбільш зрілою драматичною роллю Герінгтона на сьогоднішній день. Актор на своєму власному досвіді пізнав, як це злетіти на саму вершину Голлівуду, і цієї весни відправився лікуватися від особистих проблем в спеціальний центр. Так, багатство і слава не є універсальним ключем до щастя, і життя в світлі софітів може так поглинути й підпорядкувати собі людину, що вона сама втратить себе і стане тим напіввигаданним персонажем, про якого так отруйно пише жовта преса.

Маленького Руперта в драмі Долана грає зірка оскароносної «Кімнати» Джейкоб Тремблей, і це, можливо, останній раз, коли ми бачимо актора в такому невинному образі (вже на наступному тижні він буде запалювати в дорослій комедії «Хороші хлопці» від Сета Рогена). Але в «Смерті та житті Джона Ф. Донована» він знову доводить усьому світові, що є одним з найталановитіших юних акторів нашого часу. Тремблей так тонко передає душевний стан свого героя, маленького хлопчика з великими амбіціями і мріями, якого травлять в школі, що після перегляду хочеться сказати, що це одне з найкращих виступів великого екрану, які я бачила за останній рік.

Мати Руперта, з якою вони віддалилися після переїзду в Англію, втілює Наталі Портман, і вона просто чудова в даному образі. Вона далеко не ідеальна, але дуже сильно любить Руперта і готова заради нього на все, і ніякі сварки чи його витівки цього не змінять. У героїв Долана часто проблеми з матір'ю, але відносини Руперта і Сем – це щось особливе і прекрасне. А ту сцену під дощем в Лондоні, коли вони біжать одне до одного після сварки, неможливо дивитися без сліз.

Журналістку з Times з вогником втілила зірка «Світу Дикого Заходу» Тенді Н'ютон. У них з Беном Шнетцером, який грає 21-річного Руперта, вийшов дуже цікавий дует, який не дає занудьгувати і загрузнути в драмі минулого. Спочатку цю роль повинен був зіграти Ніколас Голт, але зі Шнетцера вийшов такий самовпевнений молодий актор, що його ніким не хочеться замінити. Він просто зробив цю роль повністю своєю і знатно від неї кайфонув, що відчувається через екран.

Замикають іменитий акторський склад «Смерті та життя Джона Ф. Донована» дві легендарні голлівудські актриси Сьюзен Сарандон і Кеті Бейтс, яким Долан дав ролі матері Донована Грейс і його менеджера Барбари. Вони з'являються на екрані всього в парі епізодів, але ці епізоди настільки сильно прописані та зіграні, що більшого й не треба. У Донована дуже важкі стосунки зі своєю матір'ю, але й тут сентиментальний режисер показує, що не існує нічого непереборного, якщо кожен зробить назустріч один одному хоча б один крок. Часом цього буває достатньо.

А чудове камео Майкла Гембона наприкінці ідеально доповнює цей фільм. Долан є величезним фанатом історії про Гаррі Поттера і зокрема Альбуса Дамблдора, якого Гембон втілював на великому екрані. Кілька років тому режисер навіть зробив собі татуювання з портретом Дамблдора і його цитатою: «Звичайно, це все відбувається в твоїй голові, але чому це має означати, що все це є нереальним?» Ці слова відмінно підходять для опису «Смерті та життя Джона Ф. Донована». І, що цікаво, Дамблдор, як і Донован, був закритим геєм, так що фільм переповнений символами і відсилання до популярної культури і цього жорстокого шоу-бізнесу, що звеличує та одночасно ламає людей.

Зарубіжні критики розкритикували нову епопею Долана в пух і прах за її стилістику, стрибючу розповідь і претензійні розмови (в загальному, майже за все), але драма «Смерть та життя Джона Ф. Донована» набагато простішою, ніж може здатися на перший погляд. Всі ці подорожі між 2006 і 2017 роком, страждання творчих душ, їхні гучні фрази – це все лише обгортка дуже смачно знятого й місцями зворушливого фільму про пошуки свого місця в житті. Про дружбу і взаємини з близькими людьми. Про щастя, що вислизає з рук. Про сім'ю, чия підтримка є життєво важливою для нас, хоча ми гордо можемо це заперечувати. І це все робить драму Долана близькою і зрозумілою кожному. Можливо, не масовому глядачеві, але точно тому, хто цінує авторське кіно і любить в нього занурюватися.

Незважаючи на тему смерті і важкого життя Донована, Долан зняв дуже оптимістичне кіно з надією на гепі-енд. Режисер виходить за рамки понять, що життя – це добре, а смерть – погано, і акцентує увагу на тому, що набагато важливіше, як ти живеш своє життя. Зрештою Донован стає чесним з собою і оточуючими, скидає з себе чужу личину телезірки, яка випила з нього всі соки, – це в якомусь сенсі маленький гепі-енд, хоча і не до кінця. Адже це не голлівудський фільм, де головний герой після всіх випробувань отримує все і живе довго і щасливо, це Долан, але навіть трагізм у нього наповнений надією. Надією на те, що світ змінюється, що ми можемо бути трохи більше собою і нас за це не будуть засуджувати, як засуджували героя Герінгтона. Загалом, яким би претензійним не здалося закордонним критикам нове творіння Долана, воно наштовхує на емоції і роздуми, а це саме по собі чудово.

Кожен може зробити для себе свій висновок після перегляду драми «Смерть та життя Джона Ф. Донована», але мені особливо запам'яталася розмова Джона зі своєю матір'ю ближче до фіналу. Коли вона говорить йому, що він думає, що вони з різних планет, але це не так. Вони з однієї планети. Думаю, нам усім варто частіше про це згадувати, щоб бути менш самотніми і незрозумілими.

3957