Рецензія на фільм «Фаворитка»
Зваблення королеви Анни

11 лютого 2019,  01:42 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Найбільш кінематографічною королевою великого екрану безперечно є Єлизавета I, про яку нещодавно вийшов ще один історичний фільм «Марія – королева Шотландії». А ось грецького режисера Йоргоса Лантімоса зацікавила особистість менш відомої, але не менш інтригуючої та цікавої королеви Великої Британії – королеви Анни, яка правила країною на початку 18 століття, коли англійці воювали з французами. І поки йшла війна, в палаці королеви плелися страшні інтриги, що загострилися з прибуттям дівчини, яка втратила своє становище в суспільстві, та мала чарівну посмішку, що приховувала її підступну душу. Її звали Ебігейл Мешем, і вона твердо вирішила стати новою фавориткою королеви.

«– На кону майбутнє країни.
– Я думаю про своє майбутнє.
– Вам плювати? Я думав, що ви на нашому боці.
– Я на своєму боці. Завжди.»

Під час знайомства з героїнею Ебігейл, яка прибуває на початку фільму до двору королеви Анни в надії знайти там роботу, вона здається милою, веселою і співчуваючою дівчиною, а її легкий норов тут же струшує життя в палаці. Вона різко контрастує зі своєю кузиною Сарою Чарчілль, герцогинею Мальборо, яка давно дружить з королевою і тримає двір у залізних рукавицях, тому новенька з легкістю завойовує серце нудьгуючої королеви, яку мучать напади подагри. Емма Стоун, яка незрівнянно втілює Ебігейл, прийшла до слави й визнання завдяки ролям позитивних дівчат, і коли Лантімос представляє її вустами герцогині Мальборо «ніжною і доброю істотою», то вправно вводить глядача в оману, щоб потім поступово шокувати розвитком цієї героїні, яка на наших очах перетворюється на жадібного до влади монстра. А може вона такою і була, просто вдало маскувалася під витончену і скромну леді... У будь-якому випадку ця соковита і смілива роль дала по-новому розкритися драматичного таланту Стоун і є однією з найкращих в її кар'єрі, напевно навіть кращою, ніж роль Мії в «Ла-Ла Ленді», за яку актриса отримала «Оскар».

На відміну від Стоун Рейчел Вайс, яка грає в «Фаворитці» леді Сару, не пробує себе в радикально новому амплуа, але нагадує глядачеві, що у неї вже є один «Оскар», і вона готова отримати другий. Більш того, вона цього заслуговує. Спостереження за суперництвом її герцогині Мальборо з кузиною Ебігейл приносить особливе садистське задоволення, і коли вони разом знаходяться в кадрі, здається, що повітря навколо їхніх героїнь електризується до такої міри, що вони ось-ось зможуть кидати одна в одну блискавки. Але ні, обидві жінки діють набагато тонше і розумніше, переслідуючи власні мотиви, поки на кону в їх міжусобній power play стоїть доля всієї країни і майбутнє Європи, яке залежить від результату війни з Францією. Справжня «Гра престолів».

«– Не кричи на мене. Я – королева.
- Так поводьтеся відповідно.»

На перший погляд королева Анна здається божевільною і інфантильною, але коли знайомишся з нею ближче, то неможливо не помітити в її очах безмежний смуток і самотність. У неї було 17 кроликів, названих на честь 17 дітей, яких вона втратила, і те, що після таких душевних травм вона продовжувала правити країною, – це, безумовно, заслуга її залізного характеру. У «Фаворитці» королева Анна показана ексцентричною і абсолютно непередбачуваною, хворою і примхливою, запальною і неврівноваженою, але тим не менш Королевою з великої літери. Всі оточуючі її люди намагаються здобути з хвороби монарха свою вигоду, плетучи за її спиною інтриги і явно не поважаючи свою королеву, але Її Величність неодноразово покаже, що ніколи не варто недооцінювати того, хто сидить на троні і носить корону, навіть якщо її катають по палацу на інвалідному кріслі.

Для неймовірної Олівії Колман роль королеви Анни й зовсім стала роллю всього її життя. Її дуже вдало номінували на «Оскар» за гру в «Фаворитці» як виконавицю головної ролі, а Стоун і Вайс – як виконавиць другорядних ролей, оскільки такий розподіл дуже підходить для самого сюжету, де фавориток декілька і вони змінюються, а ось королева – єдина і неповторна, і фавориткам не варто високо задирати ніс і забувати своє місце, в іншому випадку королева їм тут же про нього нагадає.

Історична драма «Фаворитка» просто створена для тих, хто любить кіно про палацові інтриги, костюмовані фільми і перерахованих вище актрис. У цій небезпечній грі двох кузин за владу і кохання королеви на вас чекають зваблення, замахи, шантаж, стрілянина, отрути та інші відчайдушні заходи. Лантімос залишається вірним собі від початку і до кінця й створив неповторне кіно, але за відчуттями його нове творіння місцями нагадує знамениту «Гру престолів», картину «Ще одна з роду Болейн», де дві сестри змагалися за серце короля, та серію старих французьких фільмів про Анжеліку, маркізу янголів. Також відчувається, що на режисера дуже вплинув знаменитий фільм Мілоша Формана «Амадей», який у свій час отримав 8 «Оскарів» і теж перевернув жанр історичного кіно.

Разом з сюжетом, акторською грою, костюмами і музикою «Фаворитка» може похвалитися дивовижним візуальним рядом, створеним оператором Роббі Раяном. Його зйомка з ефектом риб'ячого ока дозволяє розглядати світ персонажів ніби крізь збільшувальне скло, а коли його камера дивиться на героїнь знизу вгору, оператор ніби підносить їх над нами, робить їх недосяжними і величними, посилюючи їхню присутність в кадрі і нагадуючи, що вони не рівня нам, звичайним людям. Разом з цим підкорюють і гарні нічні сцени зі свічками, де їх рівно стільки, скільки потрібно, щоб освітити обличчя героїв, що блукають у темряві, і в такі моменти здається, що палац і все, що він символізує, – влада й вплив, – поглинає їх у своє темне черево.

Лантімос вже не перший рік епатує публіку – чого тільки варті його «Лобстер» та «Вбивство священного оленя», але якщо обирати якийсь один фільм, який багато років по тому усі називатимуть його magnum opus, безсумнівним шедевром, то це точно буде «Фаворитка». Тільки б всесь цей галас навколо неї не відлякав справжніх любителів і поціновувачів авторського кіно, оскільки вони точно повинні це бачити. Цей чудовий фільм залазить під шкіру і не відпускає до самих титрів. А кінокартин 2018 року, здатних на таке, можна порахувати на пальцях однієї руки.

Домогтися прихильності королеви дуже непросто, але ще складніше – її утримати. І дві кузини-суперниці пізнали це на своєму власному прикладі.

19819