Рецензія на мультфільм «Лего. Фільм 2»
Повернення безжурного Еммета та його друзів

8 лютого 2019,  03:31 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2014 році креативні уми Філа Лорда і Крістофера Міллера подарували світу мультфільм «Лего Фільм», чиї події розвиваються в знайомому кожному з дитинства всесвіту, створеному з кубиків Lego. Вони перевернули світ анімації та поклали початок успішній франшизі для дітей та дорослих, яка ще до виходу сиквела «Лего Фільм 2» обзавелася двома спін-оффами «Лего Фільм: Бетмен» і «Лего. Ніндзяго. Фільм». І, нарешті, через 5 років після виходу оригіналу на екрани повертаються добродушний Еммет, відважна Люсі і пасивно-агресивний Бетмен для своєї другої спільної пригоди, яку ви навряд чи зможете забути.

«Лего Фільм 2» одразу нагадує глядачеві, що події даної франшизи розвиваються у двох світах: у світі фігурок Lego і у світі людей, які безпосередньо впливають на фігурки та їхнє життя. Місто Бріксбург побудував колекціонер фігурок Lego (Вілл Феррелл), який дозволив грати Емметом і його друзями своєму старшому синові Фінну (Джедон Сенд), а потім і молодшій дочці Б'янці (Бруклін Прінс). Тоді в Бріксбурзі і почалися важкі часи. Б'янка створила різнокольорових монстрів з великих цеглинок серії Lego Duplo, і незабаром війна жителів Бріксбурга з прибульцями перетворила прекрасний мегаполіс на пустелю з фільмів «Шалений Макс». Всі його жителі тепер ходять похмурі і одягаються в стилі дизельпанк, але тільки не вічний оптиміст Еммет (Кріс Претт). Він як і раніше залишається в гарному настрої, чим знатно дратує оточуючих і, особливо, свою войовничу дівчину Люсі (Елізабет Бенкс). Адже в Бріксбурзі тепер все далеко не awesome, як співалося в головній пісеньці «Лего Фільму».

Темпи розвитку сюжету «Лего Фільм 2» не дадуть занудьгувати навіть найбільш розбалуваним глядачам, які хочуть бачити екшен кожні п'ять хвилин, оскільки незабаром після одного апокаліпсису на Бріксбург насувається нова загроза – прибульці з далекої-далекої галактики (ні, не з «Зоряних воєн», вони вже були спародійовані в «Лего. Ніндзяго. Фільм»). Прибульці – тобто спочатку навіть всього один прибулець на ім'я Генерал Хаос (Стефані Беатріз) – беруть в полон всіх друзів Еммета, включаючи Люсі, Лего-Бетмена (Вілл Арнетт), Кицюню (Елісон Брі) і парочку інших персонажів, у яких ролі більш скромні, а безжурний хлопець тепер має подорожувати крізь небезпечний космос, щоб повернути їх додому. І, на відміну від популярного кліше, що тільки головний герой може врятувати всіх, мотивація Еммета в «Лего Фільм 2» зовсім інша – він мчить крізь галактики не для того, щоб стати героєм дня, а тому що він дуже любить своїх друзів і не може без них жити. Він не вважає себе крутим хлопцем чи кращим за «безпорадних другорядних персонажів», але не пробачить собі, якщо не допоможе їм повернутися в рідний Бріксбург. Причому його допомога дуже навіть до речі, адже в цей час іншопланетна королева Багатолика (Тіффані Геддіш) насилає на його друзів свої підступні чари, які відбивають у них бажання повертатися.

У першому «Лего Фільмі» Еммет виявився обраним і, незважаючи на простоту своєї душі і дитячу наївність, він дійсно був дороговказним світлом для інших героїв у складні часи і показав глядачеві, що часом у світі, де існує безліч супергероїв, врятувати день може і звичайний працівник у помаранчевій жилетці. Сиквел продовжує дихотомію даного персонажа в контексті того, яким ми зазвичай уявляємо героя і яким він може бути в реальності (нехай світ Lego і вигаданий, але Еммет – досить реалістичне втілення звичайної, невпевненої в собі і недооціненої людини, яка всупереч всьому все одно залишається в душі добряком, а доброта – рятує світ). Так, на екрані часто з'являються супергерої, які можуть похвалитися різними суперсилами, але в багатьох з них все одно немає такого доброго серця, як у нашого Еммета. Тому йому просто неможливо не співпереживати. Це як бачити на екрані свою дитину чи молодшого братика, який одночасно розчулює і викликає захват та гордість.

А ось Еммета захоплює новий загадковий персонаж – мандрівник просторами всесвіту Рекс, якого в оригіналі також озвучує Претт, і якщо ви знайомі з його творчістю, то напевно зауважите, що цей герой був натхненний найгучнішими ролями цього актора на великому екрані – захисником галактики Пітером Квіллом з «Вартових Галактики» і дресирувальником рапторів Овеном Грейді зі «Світу Юрського періоду». Він є абсолютною протилежністю Еммету – таким собі брутальним героєм, який звик працювати один (якщо не рахувати його команди рапторів), нікому не довіряє і може одним ударом зупинити скляний астероїд (так, правила фізики в світі Lego працюють по-своєму). Еммет знаходиться під враженням від хоробрості і серйозності Рекса й хоче бути схожим на нього, адже вважає, що саме таким його бажає бачити Люсі. Але чи варто герою змінюватися, просто щоб відповідати чиїмось стандартам? Цей непростий вибір може зробити тільки він сам, а нам залишається лише робити свої висновки, спостерігаючи за його подорожжю.

Чи то в передчутті успіху супергеройського екшену «Аквамен», чи то вже після його мільярдних зборів, творці мультфільму вписали в сюжет ще й брутального супергероя у втіленні Джейсона Момоа, хоча його роль все одно не зрівняється по часу і значущості з роллю Бетмена (чи навіть Супермена). Про Диво-жінку у 2019 році теж не забули, тільки її тут озвучила не Галь Гадот, а Кобі Смолдерс, вона ж агент Марія Гілл з «Месників». Такий ось вийшов кросовер DC та Marvel. Але абсолютне камео в «Лего Фільмі 2» – у легендарного героя бойовиків Брюса Вілліса, чия кожна поява на екрані – вишенька на торті.

Незважаючи на те, що на режисерській посаді сиквела Лорда і Міллера замінив Майк Мітчелл, який зняв «Шрек назавжди» і «Елвін і бурундуки 3», знаменитий дует працював над його сценарієм, і безмежний політ фантазії цієї парочки відчувається в «Лего Фільмі 2» у всьому. Ні діти, ні дорослі не зможуть передбачити все, що чекає на них у цій космічній подорожі просторами нового і дивовижного всесвіту, і це чудово, оскільки таким чином мультфільм постійно радує своїми дивацтвами, несподіванками і багатогранністю.

І хоча «Лего Фільм 2» підходить для перегляду всією сім'єю і повеселить маленьких дітей своєю барвистістю, музикою та вибухами (вони тут досить невинно виглядають, та й діти в будь-якому віці люблять все трощити), в основному він був знятий для більш старших дітей і для дорослих. Особливо дорослих, які занадто багато думають, оскільки творці дуже постаралися сильніше заплутати сюжет (спойлер: тут навіть буде подорож у часі), щоб усіх здивувати, але разом з цим зробили так, щоб герої зігріли вас своїми добротою і теплом та подарували вам масу найпозитивніших емоцій (навіть якщо ви є таким циніком, як Люсі).

Пристебніть свої ремені, добряк Еммет з Бріксбурга відправляється крізь далекі космічні простори, щоб возз'єднатися з друзями, і нудьгувати під час цього польоту точно не доведеться. Він пролетить на одному диханні. Тільки будьте обережні, повітря під час цієї подорожі може містити блискітки.

6009