Рецензія на фільм «Мері Поппінс повертається»
Леді Досконалість на ім'я Емілі Блант

5 січня 2019,  19:34 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Повернути на екрани знамениту діснеївську героїню Мері Поппінс, яку в 1964 році втілила легендарна Джулі Ендрюс, стало для студії Disney дуже амбітним проектом, і вони зробили вірний хід, коли запросили очолити сиквел «Мері Поппінс повертається» режисера знаменитого мюзиклу «Чикаго» Роба Маршалла, оскільки у нього була ідеальна кандидатура на головну роль – справжня англійка Емілі Блант. І коли вона в образі няні-чарівниці спускається з небес на повітряному змії, то починається незабутня пригода, наповнена веселощами, піснями, танцями на вулицях Лондона та кількома важливими уроками для дітей і, особливо, для дорослих.

Події продовження фільму «Мері Поппінс», який отримав 5 «Оскарів», розвиваються в середині 1930-х років, 25 років після подій оригіналу, і показують Лондон у часи Великої депресії. Але у сім'ї Бенксів своя депресія – Майкл (Бен Вішоу), якому вже під 40, нещодавно втратив дружину й опустив руки, тому його троє дітей Джон (Натаніель Салех), Анабель (Піксі Дейвіс) та Джорджі (Джоель Довсон) були змушені швидко подорослішати і взяти на себе відповідальність піклуватися про батька. Сестра Майкла Джейн (Емілі Мортімер) пішла по стопах своєї матері і стала активісткою, яка захищає права робочого класу. Вона одразу приходить на допомогу Майклу, коли банк намагається забрати його будинок за непогашений кредит. І в момент, коли вже здається, що все втрачено, в їхні життя на попутному вітрі знову прилітає Мері Поппінс.

Емілі Блант настільки чудова в образі міс Поппінс, що починаєш по ній нудьгувати, коли на екрані замість неї з'являється хтось інший. Вона повністю перевтілилася в цю сувору, але добру героїню з творів письменниці Памели Ліндон Треверс, яка знайде спільну мову з усіма дітьми і дорослими, оскільки в кожному дорослому живе та наївна дитина, яка вірить у дива, але дорослі його дуже рідко слухають і чують. І ця безжурна Леді Досконалість нагадає кожному дорослому, що ніколи не варто переставати вірити в магію і чари, адже навіть неможливе буває можливим. Головне подивитися на нього під правильним кутом і не опускати руки.

Ідеальним попаданням в образ помічника Мері – запалювальника вуличних ліхтарів Джека – став зірка Бродвею Лін-Мануель Міранда, для якого це перша велика роль у такому масштабному кінопроекті. Йому випала честь відкрити мюзикл, і він з першого номера закохує глядача в свого добродушного персонажа і оповиту туманом, але світлу атмосферу фільму. Вони з Блант абсолютно заслужено отримали по номінації на премію «Золотий глобус» за свою блискучу гру, і буде дивно й несправедливо, якщо їхні виступи в даному фільмі не відзначить ще й Американська кіноакадемія.

Родзинками мюзиклу Маршалла є Колін Ферт та Меріл Стріп, які з'являються на екрані в образі злого банкіра Вілкінса й кузини Мері Топсі, яка в українському дубляжі говорить з одеським акцентом. Спільних сцен у них, на жаль, немає, але на радість шанувальникам картини «Mamma Mia» Стріп запалює в чудовому номері, де все перевертається з ніг на голову. А Ферт в образі харизматичного лиходія – якраз те, що було потрібно цій історії.

Єдиним, але з точки зору дидактичності оповідання дуже важливим промахом фільму «Мері Поппінс повертається» є персонаж Майкла Бенкса, який не просто горює за дружиною, віддалився від дітей і втратив радість в житті, – через його безвідповідальність та дурість він і його діти ледь не втратили будинок і не опинилися на вулиці. Батько Майкла і Джейн помер багато років тому, а син, який успадкував його будинок, досі не привів у порядок його документи і не спромігся за всі ці роки знайти сертифікат на велику частку акцій у банку, хоча всі вони відчайдушно потребують грошей. Звичайно, Мері Поппінс за допомогою магії і доброти допомагає Бенксам вирішити їхні проблеми, але якщо Майкл не візьме себе в руки, то через рік їх знову будуть виселяти. Так що приклад з нього вийшов так собі.

Але на противагу цьому розчаровуючому персонажу сиквел «Мері Поппінс повертається» радує неймовірними фентезійними номерами з новими піснями, які ви потім будете ще довго наспівувати собі під ніс. Танці Мері, Джека й маленьких Бенксів разом із запалювальниками ліхтарів – один з найбільш майстерно поставлених епізодів в історії мюзиклів усіх часів. А номери, де герої відправляються в намальований світ, – це щось дивне й прекрасне одночасно, щось в дусі казки (не фільму) «Аліса в країні чудес». Маршалл знову повернувся у велику гру і зробив справжній подарунок глядачам на Різдво та Новий рік, подарувавши чудову казку навіть більше дорослим, ніж дітям. Адже нагадати дорослим про те, що в світі поруч з поганим існує справжнє диво, – безцінний подарунок.

Мюзикл «Мері Поппінс повертається» рекомендується для сімейного відпочинку і для всіх, хто любить яскраві та наївні діснеївські мюзикли й кому потрібне свято на екрані, в яке можна поринути з головою. Таким чином, після провалу з «Лускунчиком» студія Disney знову повертає собі гілку першості серед фільмів для усіх вікових груп та створює нову класику для нинішнього і прийдешніх поколінь.

І як Джулі Ендрюс з голлівудської чи Наталія Андрєйченко з радянської екранізації творів Треверс «Мері Поппінс, до побачення» стали чарівними нянями для свого покоління, так і Емілі Блант – з перших секунд своєї появи на екрані – стає єдиною та неповторною Мері Поппінс для сучасних дітей.

8052 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: