Рецензія на фільм «DZIDZIO Перший раз»
Як Дзідзьо пізнавав кохання

26 жовтня 2018,  22:24 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Минулої осені комедійна картина «DZIDZIO Контрабас», головну роль в якій зіграв відомий співак та шоумен Михайло «Дзідзьо» Хома, стала хітом українського прокату, і ось всього лише через рік до кінотеатрів виходить новий фільм з його участю. «DZIDZIO Перший раз» не є повноцінним сиквелом комедії «DZIDZIO Контрабас», але повертає на великі екрани наївного мрійника Дзідзьо, який завжди знаходить спосіб влипнути в якусь непросту історію.

«DZIDZIO Перший раз» починається епізодом, в якому головний герой відправляється в аеропорт, щоб полетіти до мами в далеку Португалію. Так, він все ще неодружений, все ще живе в маминій квартирі і перебуває в пошуках себе, а його душа прагне до чогось великого і високого. Але тут встряє доля, і замість закордону відправляє Дзідзьо в рідне село, в старий будинок мами, за яким доглядає його давній приятель Бодя Павук. До Боді якраз приїхала його сестра з Америки Квітка, і Дзідзьо по саму бороду закохується в цю милу й добру дівчину. І поки Бодя, який спить з кожною більш-менш симпатичною сусідкою, намагається долучити до цієї справи незайманого Дзідзьо, головний герой вирішує не поспішати та ходить на побачення з Квіткою, залишаючись останнім романтиком.

Назва нового фільму Дзідзьо, його трейлери і постери натякають на перший секс, але насправді це дуже зворушлива, наївна, чиста і прекрасна історія кохання. Від Дзідзьо можна було очікувати всього, але навряд чи хтось міг передбачити, що він постане на екрані таким, яким він є у фільмі «Перший раз». Він розкривається як актор в цій історії зовсім по-новому, показуючи, що йому ще є чим дивувати глядача. Він скидає з себе маску несерйозного жартівника і оголює перед глядачем свою душу, а це дорогого коштує. Тому незважаючи на комедійну складову сюжету, «Перший раз» виглядає і сприймається зовсім по-іншому ніж минулорічний «Контрабас».

Компанію колоритному Дзідзьо в кадрі складають актори Сергій Либа і Анна Тихомирова. З першого вийшов дуже переконливий сільський ловелас, а з другої – ніжна Квітка, яка, незважаючи на свої проблеми зі слухом, не побоялася прийти на кастинг церковного хору і продемонструвати свій прекрасний голос. До речі, кастинг цей організував Дзідзьо, для якого зібрати хор стало ще одним випробуванням в даному фільмі.

На додаток «Перший раз» просякнутий романтикою української глибинки – Дзідзьо показує українське село з такою любов'ю і трепетом, що після перегляду вам може захотітися сісти в найближчу маршрутку, яка їде з міста, і поїхати в село, де світить сонечко, співають пташки і життя тече не таким шаленим темпом, як, наприклад, у столиці. Так нібито ненароком він піднімає у своїй романтичній комедії серйозну соціальну тему і показує, що своїм селом потрібно пишатися, що до нього варто повертатися, куди б потім не закинула тебе доля – у столицю чи в Америку. Ось навіть батьки Боді і Квітки з США відправляють гроші, щоб побудувати великий і красивий будинок саме в рідному селі.

«Перший раз» дарує позитивні емоції і входить в десятку, якщо не в п'ятірку кращих мелодрам/романтичних комедій останніх років, причому не тільки українських. Якщо спочатку здавалося, що новий фільм Дзідзьо може обернутися чимось тривіальним, що ми вже сто разів бачили в голлівудських картинах, як «Сорокарічний незайманий», просто знятим на український манер, то результат приємно дивує, оскільки це самобутня історія, в яку творці вклали свою душу, що відчувається при перегляді від початку і до кінця.

Щоб зустріти свою любов, не обов'язково летіти в далеку Португалію, досить просто повернутися в рідне село і постукати в сусідній будинок. Принаймні, так пощастило Дзідзьо.

8254