Рецензія на фільм «Вісім подруг Оушена»
Сандра Буллок і її банда мрії

12 червня 2018,  17:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У деяких сім'ях ремесло передається у спадок. І сім'я Оушенів – одна з таких. Тільки вони не потомствені взуттярі, доктора або актори, а злочинці і аферисти. Денні Оушен прославився завдяки трьом найбільшим пограбуванням в історії кіно, і тепер настав час його сестри Деббі, яка щойно вийшла з в'язниці. П'ять років, вісім місяців і дванадцять днів вона виношувала за ґратами дуже прибутковий план помсти і готова втілити його в життя. На що здатна ця вийшовша з тіні представниця відомого сімейства, і покаже її персональний спін-офф «Вісім подруг Оушена».

Хто ж вирішив скласти конкуренцію Джорджу Клуні, Бреду Пітту і Метту Деймону в області масштабних афер? Зустрічайте жіночу банду мрії: Сандра Буллок, Кейт Бланшетт, Енн Хетевей, Хелена Бонем Картер, Мінді Кейлінг, Сара Полсон, Ріанна і Аквафіна. З цього списку маловідомою є хіба що Аквафіна, але вона відмінно вписалася в цей ряд зірок, розбавивши його свіжим і безпосереднім обличчям. Разом цим прекрасним і розумним жінкам належить провернути неможливий злочин – викрасти королівське кольє з шиї голлівудської зірки вартістю 150 мільйонів доларів під час найексклюзивнішої вечірки року Met Gala, де збирається весь бомонд США. На них буде націлено безліч камер, захід буде охоронятися по вищому розряду, але цих жінок нічим не злякати. Жага до афер у них в крові, та й кращого (і більш веселого) застосування їх професійним навичкам не знайти.

Незважаючи на те, що Буллок і Бланшетт за статусом в Голлівуді практично рівні, а на нагородній полиці Бланшетт на 1 «Оскар» більше, роль Деббі Оушен не дарма віддали саме Буллок. Вона вже не раз рятувала людей в образі агента ФБР у фільмах «Міс Конгеніальність» (як тут не згадати її знамениту роль), але при перегляді «Восьми подруг Оушена» ні разу не виникає сумніву в тому, що Буллок – природжений лідер злочинної банди. А якщо ви раптом вирішите засумніватися в цьому, то вона витягне свою заточку і покаже, що з нею краще не жартувати. Її Деббі вміло демонструє, що вона нічим не поступається своєму злочинному братові, а її здібностям маніпулювати і переконувати можна позаздрити. Вона готова йти до кінця, і, що не менш важливо, налаштовує інших на цю ж бойову хвилю. У подруг просто немає права на помилку, і кожен це знає. А якщо щось піде не за планом... то у Деббі завжди є запасний план. Це друга і поки найкраща роль Буллок після оскароносної «Гравітації». Знімається актриса тепер дуже рідко, тому хочеться вірити, що «Вісім подруг Оушена» – це її повноцінне повернення у велике кіно, а не одноразова акція.

Що б не відбувалося на екрані, Бланшетт і Картер рятують навіть найбанальніші моменти своєю безмежною харизматичністю. Бланшетт дуже йдуть всі ці стильні брючні костюми, а ще більше їй йде дует з Буллок, який можна сміливо назвати жіночим кінодуетом цього року. Вони – Тельма і Луїза, тільки з добре продуманим планом. Шанувальники Картер теж повинні бути в захваті від «Восьми подруг Оушена», оскільки її героїня грає ключову роль в пограбуванні і отримала багато екранного часу. Хетевей повеселила в образі неймовірно самозакоханої актриси, яка завжди веде себе спокусливо. Без допомоги героїні Полсон, що володіє талантом проникнення у ворожі ряди, подруги точно не впоралися б, а Ріанна (нарешті!) знайшла свою роль. Співачка вже намагалася грати офіцера ВМС, місячну богиню і інопланетянку, але саме роль хакерши Дев'ятки підійшла їй на всі 100% – в цьому образі Ріанна виглядає дуже натурально.

Компанію актрисам на екрані склали британці Річард Армітедж і Джеймс Корден, які втілили цікаві фігури з темного минулого Деббі. І головна героїня дуже рада зустріти їх знову, оскільки їм відведена певна роль в її грандіозному плані. Яка? Деббі Оушен ніколи не розкриває свої карти, поки не зірве банк.

У першій половині «Восьми подруг Оушена» сценарій не раз спотикається і навіть здається нудним, хоча актриси своїм талантом з усіх сил намагаються загладити огріхи сценаристів. Зате друга частина фільму – саме пограбування – вийшла досить цікавою, хитрою і розумною, тільки її треба терпляче дочекатися. За жанром картина «Вісім подруг Оушена» є чистою кримінальною комедією; екшену і трилера, заявлених у її описі, тут абсолютно немає. Так що не думайте, що Деббі і її подруги будуть ганяти на мотоциклах (хіба тільки Лу у втіленні Бланшетт), брати участь в гонитві і дерти комусь зад. Вони прийшли взяти своє розумом і тільки розумом. А також довести всім, що жінки теж здатні провернути неймовірне пограбування, хоча кінематограф постійно переконував нас у протилежному, останнім часом звівши нанівець на великому екрані аферизм в жіночому виконанні. Нехай у них не все проходить гладко, але хто не ризикує, той не п'є шампанського з Деббі Оушен і її подругами.

В порівнянні з фільмами з трилогії Стівена Содерберга «Вісім подруг Оушена» не дотягує до першої частини і до «Тринадцяти друзів» (третій фільм особливо люблю за Аль Пачіно), але впевнено стає врівень з «Дванадцятьма друзями», а може на кілька пунктів і обходить їх, оскільки у «Вісімки» набагато більше дії і сюжет цікавіше. Тільки як би не старався режисер Гері Росс, спін-оффу не вистачає шаленого ритму Содерберга, який прискорював пульс, його тонкощів і стилістики в кадрі. Оператором «Вісімки» є Ейгіл Брілд, який зняв «Залягти на дно в Брюззі» і отримав «Еммі» за операторську роботу у «Картковому будиночку», але в даному випадку його рука не відчувається. Можливо через невмілий монтаж, який підпсував і оповідання. Саундтрек у спін-оффа вийшов не менш еклектичним, ніж його операторська зйомка, але пісня Ненсі Сінатри «These Boots Are Made For Walkin'», як би часто вона не звучала в кіно, ідеально підійшла до злочинного шоу Деббі Оушен.

Останнім недоліком «Вісімки» є відсутність в кінці тієї самої сцени, де б всі героїні спокійно насолодилися своєю перемогою. Вірніше вона є, але через кілька секунд її перебиває сумбурний монтаж, який стрибає вперед в найближче майбутнє. Пам'ятаєте ту знамениту сцену з фіналу «Одинадцяти друзів», коли Денні і його команда просто дивилися у Вегасі на фонтани під заспокійливу музику і розходилися по своїх справах? Хотілося б побачити щось подібне і тут, але цей фінальний акорд так і не пролунав. Хто знає, може в «Дев'яти подругах Оушена» вони це виправлять.

Не знаєте, скільки потрібно злочинниць, щоб викрасти кольє з діамантами з охоронюваної шиї голлівудської зірки у всіх на виду? Зателефонуйте Деббі Оушен. Вона точно знає, як зібрати першокласну команду для такого неможливого пограбування.

9603 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: