Рецензія на фільм «Красуня на всю голову»
Третя спроба Емі Шумер

26 травня 2018,  13:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Останні кілька років американська комедіантка Емі Шумер відчайдушно намагається підкорити великий екран, і після «Дівчини без комплексів», що непогано заробила і «Безсоромної подорожі», що провалився, вона вирішує привабити до кіно жінок картиною з меседжем в дусі боді-позитив «Красуня на всю голову». І українська локалізація її назви виявилася досить точним описом того, що вас чекає в цьому фільмі.

Авторами сценарію і режисерами нової картини з Шумер у головній ролі (а це вже окремий жанр для окремих цінителів комедії) стали Еббі Кон і Марк Сілверштейн, чия кар'єра почалася в кінці 1990-х милою романтичною комедією «Нецілована». Тепер вони пишуть такі прохідні голлівудські картини, як «День Святого Валентина» і «В активному пошуку», і лише 20 років потому свого сценарного дебюту зважилися спробувати свої сили в режисурі, знявши «Красуню на всю голову». З Шумер на свою голову.

Красунею в даній історії є жахливо невпевнена в собі молода жінка Рене Беннет, яку і грає Шумер. Вона зациклена на зовнішності і звинувачує у всіх своїх невдачах свої немодельні параметри (хоча ніжки у неї дуже навіть стрункі і дозволяють носити їй найкоротші міні). Намагаючись бути схожими на моделей, яких зустрічає в головному офісі своєї компанії, Рене нищить себе тренуваннями в спортзалі, де неодноразово отримує травми. Одна з таких травм закінчується мабуть серйозним струсом мозку, оскільки прийшовши до тями, Рене здається, що вона дуже змінилася зовні і тепер сама схожа на модель. Вона кардинально змінює своє життя, вирішується піти на співбесіду на посаду секретаря на ресепшені в головному офісі б'юті-компанії, знайомиться з відмінним хлопцем і нарешті перестає починає комплексувати і просто насолоджуватися життям.

Чудово, чи не правда? Але незабаром розумієш, що проблема Рене завжди була не в зайвих кілограмах або в прищах, а в її неадекватності і зацикленості на собі. Вона критикує хлопців на сайтах знайомств за те, що вони судять лише по фото, хоча сама займається тим же, коли прагне тусуватися з моделями, ніж зі своїми кращими подругами. Після струсу мозку вона стає дратівливо самовпевненою і схожою на ту вашу подругу, яка вважає себе найбільш класною, любить завжди бути в центрі уваги і яка точно поставить вас в незручне становище на людях, оскільки їй тепер море по коліно. Загалом, всупереч усьому і незважаючи на те, що кожен її новий фільм отримує від глядачів ще більш низький рейтинг, Шумер продовжує грати на великому екрані саму себе. З одного боку вона молодець, що не слухає злі язики і робить те, що хоче, але з іншого боку, кіно ж робиться в першу чергу для глядача, і якщо людям не подобається її образ, то навіщо продовжувати з фільму у фільм робити одне і те ж, прикриваючись при цьому надихаючим гаслом? Це здається безглуздим, але перед нами вже третій фільм з нею в головній ролі, що вийшов в широкий прокат. І всі її героїні з цих комедій схожі як три краплі води, причому не тільки зовні, а й своєю соціопатською поведінкою в суспільстві, що аж ніяк не викликає ні симпатії, ні співпереживання.

Шумер є професійною комедіанткою і виступає з стендапами, але тут вона так сильно затягує кожен потенційно смішний момент, що він просто перестає бути смішним і стає огидним. Як кажуть американці «cringeworthy» («те, що змушує ніяковіти»). При перегляді неодноразово виникає бажання переключитися на щось інше, або хоча б перемотати черговий провальний жарт, щоб враження від фільму остаточно не зіпсувалася. Але на жаль, це доводиться дивитися далі хоча б одним оком, щоб дізнатися, чим все закінчиться і написати об'єктивну рецензію.

Набагато більш цікаво в комедійному амплуа в «Красуні на всю голову» виглядає актриса Мішель Вільямс, яку тут загримували до стану порцелянової ляльки Барбі. Зазвичай Вільямс грає серйозні і глибокі ролі, а в даному кіно вона постає в образі фіфи-блондинки з дуже тоненьким голоском, який одночасно дивує і смішить. Її героїня Ейвері ЛеКлер є директором компанії з виробництва елітної косметики та босом Шумер і хоча спершу здається багатим і розпещеним дівчиськом, незабаром вона успішно руйнує це оманливе перше враження, оскільки трудиться, не покладаючи рук, щоб запустити нову лінію бюджетної косметики і виправдати надії своєї бабусі, яка заснувала бренд. Загалом, Вільямс, пурхаючи як метелик, прикрашає тут собою кожну сцену і не дає піти із залу раніше часу.

Складно ігнорувати той факт, що фільм «Красуня на всю голову» відчайдушно намагається звернутися до кожної жінки і сказати їй, що не треба судити людей по зовнішності або ганятися за недосяжними ідеалами моделей, а треба навчитися приймати себе з усіма своїми недоліками і бути щасливою всупереч усім нав'язаним нам стереотипам. Але втілення цього благородного посилу в життя аж ніяк не надихає, а навіть навпаки. Майже дві години в компанії з цією егоїстичною і самозакоханою героїнею Шумер і погано прописаним сценарієм залишають неприємний осад, тому рекомендувати «Красуню на всю голову» жінкам, які себе поважають, я не можу. А на чоловіків цей фільм і зовсім не орієнтований.

Окремий мінус «Красуні на всю голову» за те, що на початку фільму був використаний фрагмент класики жанру про обмін тілами «Великий», де зіграв Том Генкс. Той фільм є шедевром, а цей йому і в підметки не годиться. Зате «Красуня на всю голову» потрапляє в мій особистий список найгірших картин 2018 року. Може, наші відносини з Шумер налагодяться наступного разу.

Вірте в себе, залишайтеся собою і не намагайтеся ганятися за модельними параметрами, адже справжня краса йде зсередини і буває різних форм, розмірів та ростів. Напевно це і намагалася сказати «Красуня на всю голову», хоча вийшло у неї це дуже несмішно і немотивуюче.

8302