Рецензія на фільм жахів «Тихе місце»
Захищаючи ферму Ебботів

6 квітня 2018,  14:33 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

За перші три місяці 2018 року на українські екрани вийшло чимало гучних картин, які виявилися то очікувано хорошими, то несподівано поганими, і тепер настав час для незвичайних сюрпризів, як драматичний фільм жахів «Тихе місце». Від нього багато чого ніхто не очікував, незважаючи на досить інтригуючі трейлери, але в результаті перед нами – один з найоригінальніших і захоплюючих фільмів року і, можливо, цього десятиліття, який є своєрідним експериментом для свого жанру.

«Тихе місце» відправляє нас в паралельну реальність, де більшу частину людства винищили монстри, що гостро реагують на будь-який гучний звук. Тільки варто комусь голосно чхнути або кашлянути, або упустити щось на тверду поверхню, як на звук тут же прибігає одне з цих величезних інопланетних істот з блискавичною реакцією і буквально залишає від людини мокре місце. Уявляєте собі світ, де, щоб вижити, не можна робити звуків, голосніше за тихий шепіт? Як в цьому світі сміятися і плакати, колоти дрова і їздити на машині, народжувати і ростити дітей, яким у перші роки життя важко зрозуміти, що зовсім не можна шуміти?

Сім'я Ебботів, яка живе на кукурудзяній фермі далеко від міста, якось пристосувалася виживати в таких неприродних для людини умовах, намагаючись дуже тихо вести своє звичайне життя і вчити своїх дітей всьому, що вони знають. Вони ходять в місто «за покупками», рибалять, готують їжу, збирають урожай, будують, сваряться і миряться, і все це роблять якомога тихіше, щоб монстри не прийшли за ними. Ось тільки матері сімейства скоро народжувати, а ми чудово знаємо, що природні пологи не можуть проходити в повній тиші. Сюжет крок за кроком підводить нас до фатального дня, ближче знайомлячи з цією приголомшливою сім'єю відважних дорослих і дітей і дражнячи невеликими, але дуже небезпечними зустрічами з монстрами, яких повно в окрузі. Чи зможуть вони привести в цей світ нову людину, не будучи при цьому вбитими? Ви будете гадати до самого фіналу.

Для Джона Красінскі «Тихе місце» є третім повнометражним фільмом, який він зрежисирував, і якщо драматичні комедії «Короткі інтерв'ю з покидьками» і «Холлери» не справили особливого враження на публіку, то його третя спроба без сумнівів стане хітом. Причому це не тільки його "краща режисерська робота", але і його найкраща роль в кіно. Він зіграв не ідеального, адже ідеальних не буває, але доброго батька, який відчайдушно намагається захистити свою сім'ю, і цей тягар додає його персонажу глибини і відчутності, робить його реальним разом з його рідними і їх божевільним світом, в якому живуть страшні монстри.

На роль екранного подружжя Красінскі запросив свою справжню дружину Емілі Блант, чия гра тут – вишенька на торті відмінного сценарію. В цьому році Американська кіноакадемія номінувала на «Оскар» виконавця головної ролі в хоррор-трилері «Пастка» Деніела Калую, і хотілося б, щоб в наступному не обійшли стороною Блант, хоча це дуже малоймовірно, адже «Тихе місце» не несе такої гостросоціальної критики, як «Пастка». Тим не менш, Блант тут без перебільшень зіграла мінімум на номінацію, і таку чудову гру рідко побачиш у розпіарених драмах, не те що у фільмі жахів. А під час сцени, де її героїня народжує, незліченну кількість разів перехоплює подих, адже один єдиний звук може стати для неї і дитини останнім. Це просто нелюдське випробування, яке не зрівняється ні з однією з місій Джеймса Бонда.

Компанію Красінскі і Блант в «Тихому місці» склали актори-початківці Міллі Сіммондс, яка дійсно є глухою дівчинкою, і Ноа Джуп. Хтось скаже, що діти часом вели себе нелогічно, тікаючи і не слухаючи батьків у настільки небезпечному світі, але хіба ви забули, як самі були такими ж, не думаючи про наслідки своїх вчинків? Зрештою, вони всього лише діти, які живуть в постійному страху, що або їх самих, або їх батьків вб'ють монстри. Як на мене, то вони обидва – маленькі хоробрі герої. Багато дорослих з вереском кинулися б геть в ситуації і менш страшній, ніж все життя маленьких Ебботів. А вони знаходять в собі сили не здаватися і продовжувати боротися за виживання.

«Тихе місце» є однією з небагатьох фільмів без спецефектів, які обов'язково дивитися саме в кінотеатрі на великому екрані в оточенні інших людей. Фільм Красінскі повністю занурює у свій світ, і під час перегляду глядачі в кінозалі теж намагаються не робити жодного звуку, підкоряючись правилам Ебботів. У підсумку ви отримуєте дуже незвичайний і цікавий досвід, з яким ніяке 3D або 4D не зрівняється. І на відміну від інших фільмів Майкла Бея, який виступає тут продюсером, для цього не знадобилися ні погоні з роботами, ні безглузді вибухи. До речі, Бей приклав свою продюсерську руку до багатьох франшиз жахів останніх років, як «Техаська різанина бензопилою» (2003), «Кошмар на вулиці В'язів» (2010), «Судна ніч» (2013) і «Віджа» (2014), але всі вони давно перетворилися на конвеєр для збору грошей, а «Тихе місце» – це щось по-справжньому особливе в жанрі жахи, що вразить не тільки звичайного глядача, але і завзятих шанувальників хорроров.

Красінскі зняв один з кращих фільмів 2018 року, давши всім справжній майстер-клас зі створення відмінного кіно жанру жахи і відмінного кіно в цілому, причому з мінімумом діалогів і з максимумом емоцій. У «Тихому місці» боротьба з безжальними монстрами так тісно переплітається з першокласною сімейною драмою, що порівняти відчуття при його перегляді можу тільки з фільмом Френсіса Лоуренса «Я, Легенда», який також зворушує своєю людською складовою. Загалом, відправляйтеся в кіно і насолоджуйтеся.

Якщо ви коли-небудь опинитеся на фермі Ебботів, то ідіть тихіше, не стукайте у двері і придумайте, у яку беззвучну гру можна буде пограти після вечері, щоб слідом за вами не примчали монстри.

P. S. Єдине, що мене бентежить у цьому фільмі, це той цвях на сходах, який взявся невідомо звідки, адже герої постійно ходили по тих сходинках. Вам теж це здалося дивним?

9073