Рецензія на фільм «Усі гроші світу»
Цінності найбагатшої людини

1 березня 2018,  16:29 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

На великому екрані сюжет про викрадення багатого спадкоємця і вимагання круглої суми грошей є звичайною справою, але в реальному житті це відбувається набагато рідше. Тим не менш в 1973 році в Італії сталося викрадення, яке дуже нагадує сюжет кримінальної картини. Гангстери викрали онука першого мільярдера в історії людства Жана Пола Гетті і вимагали за нього найвеличезніший викуп в історії – 17 мільйонів доларів. Але дід відмовився платити, зробивши викрадення ще більш резонансним і згодом гідним екранізації самого Рідлі Скотта.

У свої 80 років Скотт залишається одним з найвпливовіших і працьовитих кінематографістів Голлівуду, і 2017 рік був для нього особливо плідним. Крім серіалів «Табу» і «Гарна боротьба» він спродюсував нову класику жанру фантастика «Той, хто біжить по лезу 2049», а також зняв чергову главу своєї легендарної франшизи «Чужий: Заповіт», яку прийняли менш тепло, і байопік «Усі гроші світу» про горезвісне викрадення онука Жана Пола Гетті, відміченому номінаціями на «Оскар» і «Золотий глобус». Але за два місяці до релізу «Усі гроші світу» доля фільму опинилася під питанням у зв'язку зі скандалом за участю Кевіна Спейсі, якого звинуватили в сексуальних домаганнях. Щоб врятувати своє творіння, Скотт пішов ва-банк, швидко замінивши Спейсі, який грав магната Гетті, Крістофером Пламмером і перезняв з останнім усі потрібні сцени. При цьому він встиг випустити фільм в строк. Що ж в результаті у нього вийшло?

« – У всього є ціна. І в житті найскладніше – встановити цю ціну.»

Сюжет картини постійно подорожує з Риму, де ведуться пошуки Пола Гетті, до величезного особняка його дідуся в Англії, де той керує своєю нафтовою імперією. Зі своєї першої появи на екрані Гетті нагадує реалістичну версію знаменитого героя Чарльза Діккенса Ебенезера Скруджа, який давно є уособленням жадібності в мистецтві. Але якщо спочатку дідусь проявляє інтерес до онука, то з розвитком сюжету не залишається сумнівів в тому, що перед нами – справжнісінький Скрудж, якому не завадить спілкування з духами теперішнього, минулого і майбутнього. Його прощальна сцена не має нічого спільного з історією життя Гетті, але тут Скотт вирішив залишатися вірним темі Діккенса, тому іншого фіналу для цього персонажа, перетвореного на лиходійського грішника, якого судять за його гріхи, бути просто не могло.

Якщо згадати перший трейлер фільму, де Гетті грав Спейсі, то актор там був абсолютно невпізнанний – гримери перетворили його обличчя на гротескну маску, яка аж ніяк не зрівняється з незрівнянним гримом Гарі Олдмана в «Темних часах». Тому заміна Спейсі на Пламмера, що більше підходив зовні і за віком і якому не потрібні були тонни гриму, фільму зіграла на руку. Пламмера потрібно було з самого спочатку брати на цю роль, і сумно, що йому спершу віддали перевагу Спейсі, який на 30 років молодший, щоб потім його зістарити за допомогою гриму. Пламмер буквально врятував фільм і у свої 88 років став найстаршим актором, який коли-небудь був номінований на «Оскар».

Мішель Вільямс своєю грою здатна додати ваги і глибини будь-якій картині, і хоча фільм «Усі гроші світу» не приніс їй чергову номінацію на «Оскар», вона витягує його на своїх плечах, поки в кадрі немає Пламмера. Її драматичний виступ в образі матері викраденого Гейл Гарріс проникає в душу і показує, що часом жінці не потрібно рятувати світ, стояти на чолі корпорації, ставити рекорди або бути абсолютним стервом, щоб бути кимось. Вона нагадує, що досить бути просто люблячою матір'ю, яка бореться за свою дитину, і в цьому полягає її величезний героїзм, хоробрість і велич. І на відміну від Френсіс МакДорманд, номінованої на «Оскар» за втілення бойової матері в «Три білборда на кордоні Еббінга, Міссурі», Вільямс грає реальну жінку. На жаль, про справжню Гейл Гарріс відомо дуже мало, адже вона не була кровною родичкою мільярдера Гетті, і в даному контексті фільм виправляє ситуацію, віддаючи шану жінці, яка 4 місяці боролася з імперією за те, щоб повернути свого сина додому.

Після участі в екшені «Трансформери: Останній лицар», який відчайдушно прагнув поставити крапку в акторській кар'єрі Марка Волберга, акторові як повітря потрібен був серйозний проект, і в картині «Усі гроші світу» він швидко реабілітується в очах публіки. Він грає колишнього агента ЦРУ Флетчера Чейза, який працює на Гетті. Волберг зробив з нього цілком симпатичного персонажа, але якщо відкинути харизму актора геть, дії Чейза стали однією з причин тривалого звільнення хлопця. Він вирішив, що Пол інсценував своє викрадення, оскільки хлопець жартував про це раніше, і переконав у даній теорії Гетті, для якого його думка мала вагу. Чейз здається розумним і крутим, коли домовляється з шейхами і не боїться суперечити самому Гетті, але по суті визволення Пола – не найвдаліша його операція.

Окремо хочеться відзначити Чарлі Пламмера – тезку, не родича Крістофера Пламмера, – який зіграв Пола. Він – цікавий і талановитий молодий актор, що не пасує на тлі більш досвідчених і відомих колег. Хоча з ними у хлопця всього кілька спільних сцен. На початку фільму Пол у своєму класному костюмі йде Римом такою впевненою ходою, ніби весь світ належить йому, а попереду перед ним лежить велике майбутнє спадкоємця імперії Гетті. Але ті злощасні місяці в полоні залишили шрам не тільки на його вусі, але і в його душі. Ні, за сюжетом він не здається, намагається втекти, намагається вижити, але трагічне майбутнє висить над ним весь цей час. Цього не показує кіно, але на початку 1980-х від передозування наркотиками Пол виявиться практично повністю паралізованим і німим, буде судитися з батьком, щоб той дав гроші на лікування, і залишиться під опікою люблячої матері, яка його переживе. Так що фінал «Усі гроші світу» – це один з дуже небагатьох хепі-ендів, які були в житті цієї людини.

Творіння Скотта вже точно не можна назвати оптимістичним або надихаючим. У тривожний для Голлівуду час режисер зняв не великий, але хороший біографічний трилер всупереч скандалу зі Спейсі, показавши всьому світу, що вчинки однієї людини не повинні зіпсувати фільм, над якими працювали сотні людей, і часом все дійсно можна виправити і перезняти. Хоча б в кіно.

Найбільше в картині «Усі гроші світу» вражає сцена з відрізанням вуха. Здавалося б, у фільмах і в новинах показують стільки насильства, що вразити сучасного глядача дуже складно. Але за ці кілька хвилин усе всередині перевертається. Дивишся і до кінця не віриш, що вони дійсно це зроблять, оскільки вже дуже такий поворот нагадує сюжет якогось трилера, але це не вигадка сценариста. Полу дійсно відрізали вухо і надіслали його в редакцію газети. Заради цієї сцени, а також ігри Вільямс і Пламмерів і варто дивитися фільм «Усі гроші світу».

В якості прощального меседжу залишу тут думку про те, що часом материнська любов здатна зробити набагато більше, ніж усі гроші світу.

5920