Рецензія на фільм «Гра Моллі»
Империя покера Джессики Честейн

3 лютого 2018,  00:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У цьому нагородному сезоні Голлівуд представив два іменних байопіка про неординарних та амбітних жінок: «Гра Моллі» і «Я, Тоня». І першим з них в український прокат виходить фільм про колишню професійну лижницю і творця покерной імперії Моллі Блум, який отримав номінацію на «Оскар». Чим же американських кіноакадеміків підкорила ця бізнесвумен, яка створила найексклюзивнішу гру в покер, збирала за одним столом найбагатших і знаменитих людей?

Сценарист Аарон Соркін з початку 1990-х спостерігав за тим, як його блискучі сценарії оживають на екрані завдяки відомим кінорежисерам. Він написав такі знамениті кінокартини, які вже вважаються класикою американського кіно, як «Кілька хороших хлопців» «Соціальна мережа», за останню з яких отримав «Оскар», а тепер прийняв рішення рухатися далі і ризикнув особисто екранізувати «Гру Моллі». Перетворитися на успішного режисера вдається далеко не кожному хорошому сценаристу, але в даному випадку він потрапив в той невеликий перелік авторів, яким це все-таки вдалося.

– У мене питають, чого я тоді хотіла? На що робила ставку? Тоді б я тільки розсміялася у відповідь. Мене виховували чемпіонкою. Моя мета – тільки перемога. У чому і над ким – неважливо.

Ви навряд чи раніше чули про Моллі Блум, але після цього байопіка ви не зможете залишитися до цієї жінки байдужими. У трейлері вона може здатися стереотипної стервом, але це лише на перший погляд. Соркін написав Моллі справжньої сучасної героїнею – бізнесвумен, яка вміє виживати в чоловічому світі. Вона розумна, хитра, цілеспрямована, сильна духом і невпинно йде вперед, яке б випробування не приготувала їй доля. При цьому вона не нарікає на життя, не підставляє інших заради своєї вигоди і всередині, за цим стійким фасадом, залишається людиною з добрим серцем, що в покерному бізнесі є рідкістю, адже в ньому замішані величезні гроші, за які більшість людей піде на все.

Моллі заявляє у фільмі, що їй надійшло 5 пропозицій екранізувати її мемуари, але вона всім відмовила, хоча дуже потребувала грошей, коли її ФБР заарештувало. Якщо це правда, то тут міс Блум знову зробила вірний хід. Адже в результаті її зіграла сама Джессіка Честейн! І хоча зовні їх з цієї Моллі складно назвати схожими, навіть коли Честейн з'являється на екрані з темним волоссям, але зате актрисі чудово вдалося зіграти розумну і стійку жінку, яка сама себе створила і змусила про себе говорити. Героїня Честейн не рятує світ і не припікає зад поганим хлопцям, але є не менш цікавою і сильною жінкою, ніж екранні супергероїні. В даному випадку Американська кіноакадемія явно недооцінила актрису, не номінувавши її на «Оскар» «Гру Моллі».

Драма судового процесу над Моллі полягає в тому, що вона вперто не бажає називати справжні імена гравців, крім тих, які вже були названі раніше в іншому процесі, хоча ці імена не тільки є її путівкою на волю, а і повернуть їй її зароблені важкою працею мільйони. Адвокат Чарлі Джеффі не розуміє, навіщо вона вигороджує цих людей, які після її арешту ні разу не поцікавилися, чим можуть допомогти, але Моллі залишається непохитною, чим викликає ще більше поваги. У неї є свої моральні принципи, і вона ні за що не поступиться і не зруйнує життя інших, щоб себе вигородити. Вона звикла з усім справлятися сама і в цей раз збирається зробити те ж саме. І, як не дивно, саме ця її риса, разом з іншими, зацікавила в ній Чарлі, забезпечивши героїню найкращим захистом у суді.

У 2017 році Ідріс Ельба зіграв чимало різноманітних персонажів, але його харизматичний адвокат підкорив більше всіх. У «Грі Моллі» він не рятує асгардийцев, не подорожує по світах і не виживає в засніжених горах, зате показує, що достатньо зіграти звичайної людини, який є професіоналом своєї справи, щоб створити на екрані цікавого персонажа, до якого глядач відчує симпатію. До того ж, з Ельби і Честейн вийшов дуже динамічний дует, чиї різні характери постійно стикаються, не даючи нудьгувати. А коли Чарлі говорить свою промову на захист клієнтки майже на одному диханні, від нього неможливо відвести погляд.

– Знаєш, я не люблю грати в покер.

– Навіщо тоді граєш?

– Люблю ламати життя.

Жанр байопік не передбачає наявність у сюжеті традиційного лиходія, але антагоніст у втіленні Майкла Сірки може дати фору багатьом типовим лиходіям з торішніх фільмів. Його Гравець X – ще той негідник, який не стільки любить покер, скільки любить з його допомогою контролювати життя інших гравців, присутніх за столом. Кажуть, що він є відомим актором, тому дуже цікаво, хто ж з провідних акторів Голлівуду ховається під його ніком, адже всі вони до пори до часу здаються білими і пухнастими, поки не вилазять скелети з шаф, як показують недавні скандали. А таких соціопатів, як цей Гравець X, ще пошукати треба. Соркін заявив, що це збірний персонаж, але в книзі Блум звинувачує в крадіжці своєї гри, що у фільмі як раз зробив Гравець X, саме зірку «Людини-павука» Тобі Магуайра. Несподівано, правда? Хоча не варто забувати, що цього персонажа, зрозуміло, прикрасили для фільму.

В якості бонусу в ролі вимогливого батька Моллі на екрані з'являється Кевін Костнер. І хоча цей актор ніколи не зникав з кіно, знімаючись мінімум в одному фільмі на рік, при перегляді «Ігри Моллі» виникає відчуття, що це її тріумфальне повернення. У нього не так багато екранного часу, але цього їм з Честейн виявилося достатньо, щоб під новим кутом піднести глядачеві драму батьків і дітей.

«Гра Моллі» просякнута боротьбою за справедливість, почуттям власної гідності і влучним гумором, що доповнює деякі сцени, не затьмарюючи при цьому драматичних моментів, від яких все всередині перевертається. Разом з цим Соркін написав і зняв, не зраджуючи собі, розумне кіно, яке доступно пояснює хитрощі покеру, занурюючи в цю гру навіть тих, хто жодного разу не сидів за покерним столом, робить акцент на психології і ненав'язливо згадує цікаві факти, наприклад, чим пахне в центрі галактики. Так що ці майже 2,5 години тратою часу точно не можна назвати.

У цілому, у Соркіна вийшов дуже хороший режисерський дебют, в якому відчувається вплив тих режисерів, які екранізували його сценарії за останнє десятиліття, як Девід Фінчер і Денні Бойл. Соркін все-таки більше сценарист, ніж режисер, і йому ще рости і рости до цих метрів кіно, але у нього досвідчене око на захоплюючі історії про реальних людей, тому нехай продовжує і далі писати сценарії і пробує їх екранізувати, адже з цього виходить ось таке відмінне кіно, яке може дати фору багатьом фільмам, переповненими спецефектами, але не мають сенсу.

Моллі Блум не винаходила покер, але організувала гру з найвищими ставками, за стіл яку мріяли потрапити всі картярі. І нехай потім у Моллі відібрали її імперію покеру, вона знову підкорила світ, написавши про це скандальну книгу, яка отримала номіновану на «Оскар» екранізацію, втерши носа усім, хто намагався витерти об неї ноги. Так точно не змогла б зробити жодна принцеса.

5829 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: