Рецензія на фільм «Особливо небезпечний»

10 вересня 2008,  09:43 | Рецензії | Автор: ФИБ

Е-123, Е-510 і Е-952 замість молока.

Уявіть: перед Вами пакунок молока. Гарна коробка, усередині біла рідина поки незрозумілого складу. Вживання якої може додати сил. А може й розлад шлунка викликати.

Будь-який фільм має ті ж три складові:

1. Аудіовізуальний пакунок - «коробки».

2. Демонструючі соціальну поведінку, моральні настанови - біла рідина, висновки про яку краще робити не за кольором, а за складом.

3. Формований духовний базис цінностей - склад білої рідини.

Кому буде цікавий саме формований фільмом базис цінностей? Тим же, кому важливо, чи молоко він п'є або хімічну отруту. Іншим читати цю рецензію сенсу немає.

Базис цінностей - це група ідей, які утворюють простір, в якому формується світогляд людини. Ідеї базису цінностей, як і аксіоми, приймаються на віру. Формування базису цінностей відбувається через зміцнення віри в раніше прийняті ідеї або через поступове руйнування цієї віри, шляхом переконання у вірності антиідеї.

Таким чином, для виявлення формованого фільмом базису цінностей необхідно зрозуміти, які ідеї просуває фільм і яке відношення до них формує.

Для проведення аналізу пропонуємо взяти за основу православний базис цінностей. Вибір обумовлений, зокрема, наступним. У сучасних умовах ключ до захисту політичних, економічних і демографічних інтересів Росії - це відмова від опори на західну й переорієнтація на власну незалежну систему цінностей. В основу останньої може лягти тільки Православ'я, як єдина на сьогодні цілісна й несуперечлива система, можлива для Росії й незалежна від Заходу.

Антиідеї візьмемо із протилежного православному споживчого базису цінностей. Одержимо п'ять пар:

1. Порятунок душі (смиренність, боротьба зі страстями) - Самолюбство, гордість

2. Допомога ближньому - «Бери від життя все»

3. Батьківщина - Космополітизм

4. Держава - Компанія, корпорація

5. Родина - Сексуальне партнерство

Отже, до прийняття ж яких ідей призиває нас фільм ?

Порятунок душі або самолюбство й гордість?

Гордість - це усвідомлення власної переваги, презирливе відношення до інших (тлумачний словник російської мови Ушакова). За рахунок підбора акторів і конкретних ситуацій, у які попадають їхні герої, досягається ефект, коли презирливі висловлення, погляди, жести та ін. «сильних» на адресу «слабких» виглядають цілком природно й не викликають у глядача відторгнення. Численність таких епізодів викликає звикання.

Формоване фільмом відношення до ідеї порятунку душі навіть не варто розглядати. Про смиренність, про боротьбу зі страстями у фільмі немає нічого.

Допомога ближньому або «бери від життя все»?

Ближній - це, згідно Євангелія, кожний, нужденний у допомозі. У фільмі показано аж два таких чоловіки: це загубивший гаманець друг Веслі й «Росіянин», якого грає . Більше нікому у фільмі допомога, за великим рахунком, і не потрібна. Навіть головного героя, як виявляється наприкінці, постійно прикривав батько-суперкілер.

Другові головний герой спершу допомагає - купує презервативи для оргій з його ж, Веслі, подружкою. Але потім, усвідомивши свою помилкову поведінку, б'є друга клавіатурою по зубах і дверима в ніс (за що одержує бонус - захоплений вигук «От це мужик!!!»). А Хабенського, видно вирішивши не ризикувати, відразу пристрілює.

Батьківщина або космополітизм?

Відношення до ідеї Батьківщини задається режисером через відношення героїв фільму до символу «монастир у Східній Моравії» (Батьківщина Братерства). Герої ставляться до своєї Батьківщини як до смертельно небезпечного місця, куди навіть суперкілеру не варто їхати поодинці.

Ідея космополітизму зашита безпосередньо в тканину фільму за допомогою монтажу, зйомки, музики й локалізації: не зрозумієш, де знаходишся. Змішані в одну купу і Америка, і Європа, і Росія. Ні країн, ні міст - герої діють начебто б у віртуальному просторі, де немає ні різних мов, ні різної культури. «Росіянин» Хабенського однозначно сприймається як «колишній Росіянин», що нині живе в цьому ж віртуальному просторі. Образ і доля «Росіянина» як мінімум викликають міркування про приготовлене нам у новому світі місці.

Держава або корпорація?

Проблеми протистояння Держави й Корпорації у фільмі не стоїть. Ця проблема показана як повністю вирішена. Для чого використаний символ державної влади «Поліція». Два епізоди на самому початку фільму:

1. У відповідь на заклики головного героя (символ Компанії) таранить поліцейську машину (символ Держави) і відкидає на узбіччя.

2. Поліцейський із придуркуватим і ошелешеним виглядом дивиться, як через нього перелітає гарна машина.

Боротьба закінчується, навіть не почавшись. Далі протягом усього фільму немає жодної(!) ознаки держави або державної влади. Задають правила гуртожитку й стежать за порядком корпорації й різні таємні ордени.

Родина або сексуальне партнерство?

Спершу головний герой намагається будувати родину. В результаті дівчина спить із другом. Потім він знаходить нову родину, Братерство: нова родина його ледве не вбиває. За великим рахунком у головного героя всі проблеми тільки через родину.

Як у фільмі показана родина? Як подружка, яка зраджує із другом. Як Братерство, яке зрадило головного героя. Як батько, вбитий руками героя.

Як показане сексуальне партнерство? Як Анджеліна Джолі, яка реально допомагає Веслі, ставлячи на місце колишню подружку й убиваючи його ворогів.

Висновки

Режисер постійно використовує той самий прийом: ідеї Православного базису цінностей показує (дуже коротко) як уже знищені й більше до них не повертається. Навіть не згадує, як щось неварте уваги. Практично весь екранний час фільму використаний для пропаганди ідей споживчого базису цінностей.

Загальна оцінка фільму (за версією «Методики...» 1.01): -0,71

Висновок: Це духовна отрута.

558 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: