Рецензія на фільм «Королівство»

8 грудня 2007,  23:40 | Рецензії | Автор: Redder

Подивитися дану фільму мене підмовив камрад DOMINION, він же забезпечив відмінний DVDRip з відеорядом. Просив поділитися враженням, казав про фільм гарне. Подивившись, не можу не погодитися з камрадом, фільм залишає дуже непогане враження.

Про сюжет: у Саудівській Аравії щосили орудують терористи - вони підривають бомби й убивають американців, які добувають там нафту. Уже це саме по собі погано, але зухвалі араби чинять страшне: черговою мега-бомбою підривають двох співробітників ФБР від час виконання. І якщо загибель мирних саудівців і навіть простих американців Сполучені Штати ще можуть пробачити, то загибель своїх агентів - ніколи. Тому в Саудівську Аравію неофіційно висувається команда із чотирьох фебеерівців з оперативним завданням: знайти призвідників теракту й безжалісно їх покарати.

Даний фільм - він, звичайно, не бойовик, тому що стрілянина й вибухи в ньому присутні тільки в самому початку й ближче до кінця. Але він і не замислювався як бойовик, судячи з усього, там зовсім інше було завдання. Яке - це буде роз'яснено трохи пізніше.

Як і у випадку з «Пороком на експорт», дія фільму закручена навколо неамериканських дядьків з невимовними іменами. Однак, на відміну від Девіда Кроненберга, режисер Пітер Берг не став насичувати фільм екзотизмами на зразок “ya imel tri hodki”, а обмежився загальним арабо-мусульманським мотивом - хеджабами, довгими лімузинами, РПГшниками на дахах і так далі. Тому дивиться фільм досить легко, відчуття «неавтентичності» не виникає.

Актори, щоправда, не порадували, якісь вони занадто картонні вийшли. Чітко виражені типажі: Джеймі Фокс грає розумного агента й по сумісництву люблячого батька (без цього зараз нікуди), Дженніфер Гарнер - мужикувату тітку « Ріплі-Стайл» (яка була її функція в команді - залишилося загадкою), Джейсон Бейтман - тупуватого хлюпика, який постійно бовтається під ногами (відразу було зрозуміло, що в середині фільму щось відбудеться, і потрібно буде його терміново рятувати). Єдиний розумний дядько - Кріс Купер у ролі літнього підривника - постійно гострив і взагалі відмінно впорався.

Порадувала арабська вояччина - без розмов мутузять один одного по голові, рвуть вуха, тільки що не випалюють татуювання на чолі. Особливо сподобався лисий генерал з обличчям маніяка - я увесь час чекав, коли він накинеться на полонених й почне рвати їх зубами. Але лисий обдурив, ні на кого не накинувся. Казали, до речі, без акценту, хоча мої незвичні вуха вловили в основному «Йалла» так «Іншалла», стало бути, натуральні араби, без обману.

Знято розумно, навіть незважаючи на застосований прогресивний прийом «плаваючий оператор», коли камеру нещадно штормить і рве з одного боку в інший. Я таке не дуже люблю, але тут вийшло в тему й неначебто непогано. Сцена бою в місті, хоча й коротка, вийшла, вважаю, відмінно. Її б трохи довше зробити, і було б не гірше «Падіння чорного яструба». Ну, я взагалі міські перестрілки обожнюю, найкраще, на мій погляд, вийшло їх реалізувати в Майкла Манна в «Сутичці». За що її, власно, і люблю.

Зрозуміла справа, за переглядом сцени міського бою, відразу підтяглися експерти й популярно пояснили, що ТАК НЕ БУВАЄ! При зіткненні двох груп, одна з яких перебуває зверху (на дахах), а інша - знизу, в "нижньої" групи немає ніяких шансів не те що перемогти, а й взагалі вижити. Ну, воно так. Але епізод від цього гірше не стає - це ж кіно все-таки. Міра умовності повинна бути присутньою.

Загалом, фільм вийшов на тверду четвірку, міцний середнячок - таке в мене склалося враження під кінець перегляду. Але тут відбулася фінальна сцена «скажи мені на вушко» - і думка сильно покращилася. От, здавалося б, дрібний епізод, займає від сили хвилину - але враження змінює радикально. З'являється чітка думка (озвучена сто років тому камрадом Ред’ярдом) що «Захід є Захід, Схід є Схід, і вони скоріше повбивають один одного, ніж зійдуться разом». Тобто думка ця сама по собі й не нова, але у світлі нинішньої моди на тотальну політкоректність і загальнолюдські цінності, виглядає чесно й навіть трохи сміливо.

Загалом, фільм, вважаю, вийшов розумний і добротний. Картонну гру більшості акторів згладжує непоганий сюжет і гарні зйомки. Рекомендую до перегляду.

404