Рецензія на фільм «Лего Фільм: Бетмен»
Захисники Готема

14 лютого 2017,  02:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Супергеройський сезон 2017 року випало відкривати, мабуть, одному з найнезвичайніших супергеройських фільмів, що ви коли-небудь бачили. У ньому фігурка конструктора LEGO в чорному плащі і чорній масці летючої миші відправляється в свою майже сольну пригоду з чергового порятунку рідного Готема від постійно усміхненого лиходія, якому для повного щастя не вистачає лише одного...

Навряд чи вам про щось говорить ім'я Кріс МакКей, але саме він зняв більше чотирьох десятків серій парадоксального мультсеріалу «Робоцип», тому йому заслужено дісталося місце режисера спін-оффу «Лего. Фільм», що перевернув уявлення про традиційну і, заразом, про лялькову анімацію. І «Лего Фільм: Бетмен» вирішив піти далі, перевертаючи до гори дригом і назад все те, яким ми звикли бачити в кіно легендарного супергероя, відомого як Темний лицар.

«– Стривайте, Бетмен живе в підвалі у Брюса Вейна?

– Ні, це Брюс Вейн живе на горищі у Бетмена.»

Приємно дивувати «Лего Фільм: Бетмен» починає, даруйте за тавтологію, з самого початку, тобто з вступних титрів, де свідомо використовує прийом торішнього «Дедпула», чий антигерой був не проти поговорити з глядачем, руйнуючи горезвісну четверту стіну. Причому це не виглядає плагіатом або пародією, але приємним відходом від похмурих канонів DC, де зазвичай посміхається тільки Джокер. Бетмен, якого в оригіналі озвучує Вілл Арнетт (з нього міг би вийти відмінний веселий Бетмен і в художньому фільмі, але цьому не бувати в нашій реальності), запрошує нас у свій буденний світ, де поруч з подвигами і пригодами існують довгі самотні вечори в особняку Уейнів. Звичайно, цей Бетмен не менш самотній, ніж його тезки з коміксів або фільмів, але тут у нього є вірний Альфред (Рейф Файнс), який вчасно ставить на комп'ютер пароль і відправляє свого роботодавця... виховувати випадково усиновленого Робіна (Майкл Сєра).

Поки Темний лицар, вперто не бажає визнавати, що йому потрібні друзі, чарівно вередуючи по-дорослому, а Робін – по-дитячому, свій підступний план помсти розробляє Джокер, голос якого подарував Зак Галіфіанакіс. Таким цього знаменитого суперзлодія ви ще не зустрічали! У нього є Харлі Квінн і цілий загін поганців, частина з яких нехай і не особливо відома широкій публіці, але всі вони, якими б дивними не здавалися, дійсно з'являються в коміксах DC. Чого ж не вистачає великому і жахливому суперлиходію? Лише визнання Бетмена в тому, що Джокер для нього є найзапеклішим ворогом. Ну скажи вже це, Бетмен, не розбивай крихке серце такого чутливого лиходія.

Разом з вірним Альфредом і інфантильним Робіном на допомогу до Брюса Вейна в мультфільмі приходить нова глава готемської поліції Барбара Гордон (Розаріо Доусон), що перетворюється в Бетгерл. Її зробили досить крутою, але костюм підібрали невдалий – в ньому Бетгерл можна легко сплутати з місцевою Жінкою-кішкою. Сюжет надає достатньо часу для побудови в міру веселих і в міру ліричних відносин між п'ятіркою основних персонажів, але часом творців пречудовим чином заносить, і слідом за кавалькадою суперлиходіїв в кадрі опиняється то ціла Ліга справедливості, то ще більше лиходіїв, причому які прибули сюди з різних франшиз, як «Гаррі Поттер», «Доктор Хто», «Володар перстнів» та інші. На перший погляд це здається перебором, але потім хочеться, щоб це божевілля не зупинялося, а тривало, стріляючи влучними фразами, бластерамі і променями кохання і дружби.

Якщо ви дивилися «Лего. Фільм», то його спін-офф про пригоди Бетмена вас навряд чи розчарує. Ні, він вас втішить, розвеселить, здивує і зачарує всім своїм єством і цим прекрасним супергероєм, який не може жити без сарказму, чорного кольору і лобстерів. «Лего Фільм: Бетмен» вийшов більш цілісною і не менш божевільною історією, ніж його оригінал, а його герої – ці крихітні фігурки конструктора LEGO – здатні дати фору деяким справжнім акторам з нинішнього Кіновсесвіту DC, де багато хто ніби знаходяться не на своєму місці. Загалом, скільки б років вам не було, якщо ви любите фільми про супергероїв і володієте почуттям гумору, «Лего Фільм: Бетмен» був зібраний з любов'ю спеціально для вас.

Які б лиходії з яких світів ні нападали на рідній для Бетмена Готем, він завжди буде захищати його до останнього пульсу разом зі своєю нестандартною сімейкою.

1365 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: