Рецензія на фільм «Джон Уік 2»
Невразливий найманий вбивця

9 лютого 2017,  02:27 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У кримінальних колах ходить легенда про бабая, який пересувається в тіні і може підкрастися до будь-якої людині, навіть якщо та ховається за особистою армією чи зачинена за сімома замками, і відправити її на той світ. Звуть його Джон Уік. І він повернувся...

Після успіху бойовика «Джон Уік» у 2014 році Кіану Рівз просто зобов'язаний був повернутися на екран в образі свого небагатослівного найманого вбивці, який вирішив, що покінчив з темним минулим. Режисером другої частини його кривавих пригод залишився все той же Чад Стахелські, а сценаристом – Дерек Кольстад, але навіть не змінюючи режисера і сценариста дуже складно повторити успіх оригіналу, продовжити генерувати нові ідеї і не розчарувати глядача. І що зробила ця команда? Ні, вона не повторила, вона перевершила самих себе.

Джон Уік повертається, і цього разу його чекає старий борг, який він повинен оплатити або померти. Про бажане тихе життя доводиться забути з кінцями, оскільки в минулому він вибрав не ту людину, щоб просити у нього ласку і його нинішнє прохання, що звучить скоріше, як наказ, оскільки у Джона немає вибору, виявляється справжньою підставою для головного героя. Нікому не потрібно, щоб він повернувся з цієї справи живим, але йому відверто плювати на бажання інших. Він виживе, хоч би скільки мільйонів ні оголосили за його голову, влаштовуючи криваві перестрілки і погоні на вулицях Рима, в метро, на вулицях Нью-Йорка і знову в метро. Копи? Ні, вони не прибіжать тут на звуки стрілянини, адже світом Уіка править мафія, і захиститися від неї він може лише сам.

Багато співали дифірамби Рівзу за його роль в першому «Джоні Уіку», але мені він там здався одночасно бездушним і занадто змученим, коли пішов мстити за свого собаку, а тут у нього ніби повернувся вогник в очах. У сіквелі його герой вже не стільки мстить, скільки намагається вижити у своєму божевільному світі, то граючи за його правилами, то порушуючи їх так, що хочеться аплодувати. Ось це той Кіану, якого я люблю. Вони хочуть його вбити, відправляючи кращих кілерів по його сліду? Нехай, він порішить їх усіх.

Головним болем Уіка стає італієць з красивим ім'ям, але з препаскудным характером Сантіно Д’Антоніо. Зробити таке замовлення кращому кілеру всіх часів міг тільки найзапекліший негідник, і навіть шкода, що Уік не зміг обійти умови боргу, але хитрість – не його коник. Його коник – вбити всіх найманців, що постають на його шляху. Зіграв головного поганца Ріккардо Скамарчіо, і зробив він це так, що за грою його Сантіно з Уіком в кішки мишки, де кішка – зрозуміло, Уік, спостерігати одне задоволення. А серед численного натовпу кілерів, охочих прибрати Уіка, запам'ятовуються найманці Арес і Касіян у втіленні Рубі Роуз і Коммона. У обох є особисті мотиви; вони обидва виявляються гідними супротивниками, тому бійки Рівза з кожним з них – те, на що чекаєш з нетерпінням, і ці епізоди не розчаровують.

Головною фішкою кастингу «Джона Уіка 2» стала участь у фільмі Лоуренса Фішберна, давнього колеги Рівза за культовою «Матрицею». Напевно шанувальники будуть в захваті побачити їх разом в одному кадрі через вісімнадцять років. Після їх возз'єднання тепер хочеться, щоб в наступний фільм про пригоди Уіка запросили Керрі-Енн Мосс і Хьюго Вівінга. Але не варто забувати і про Петера Стормаре, який зіграв Сатану у фільмі Рівза «Костянтин». Він з'являється тут теж на кілька сцен, але той момент, коли вони удвох – в минулому Джон Костянтин і сам Диявол – перекидають по чарці, став для них ідеальним екранним возз'єднанням.

Кінокартина вмить захоплює, вносячись вихором і забираючи глядача в свій небезпечний світ, затьмарюючи і перевершуючи оригінал. «Джона Уіка 2» тут же хочеться переглянути, щоб знову насолодитися шикарною операторською роботою Дана Лаустсена, чиє влучне око знімає будь-який екшен і насильство зі смаком, а яскравий неон стильно доповнює тут не одну сцену. Особливо захоплює дух епізод, знятий серед безлічі дзеркал, які відзеркалюють героїв і неонове світло, що перетворює полювання кілерів один на одного в щось унікальне і прекрасне з кінематографічної точки зору. За все це можна пробачити фільму різні огріхи, як практично повна невразливість Уіка, який переживає таке, що і деяких супергероїв могло б відправити в лікарню, або дивовижна телепортація персонажів в Рим і назад в Нью-Йорк, які ніби подорожую туди і назад не на літаку, а на поїзді. Режисер вирішив не морочитися на цей рахунок, але коли не показується ніяких пересувань, а герой раптом з'являється то в одній частині земної кулі, то в інший, це трохи збиває з пантелику. Хоча, знаючи Уіка, він по катакомбах куди завгодно дійде. Наприклад, в третю частину своєї франшизи, на яку так красномовно натякає фінал.

Якщо ви все ще сумніваєтеся в тому, що Джон Уік – куленепробивний, він пройде через пекло і доведе вам це вдруге.

1377