Рецензія на фільм «Бунтар-один. Зоряні війни: Історія»
Повстанці з надією в серці

15 грудня 2016,  22:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Жахлива зброя масового ураження, яка отримала за свою здатність розпорошувати цілі планети красномовне ім'я «Зірка смерті», завжди було невід'ємною частиною світу «Зоряних воєн», як джедаї, Сила і Дарт Вейдер. Раніше про її створення нам були відомі лише фрагменти, але тепер спін-офф «Бунтар-один» вирішує заповнити прогалини і розповісти, якою ціною була створена ця зброя і якою ціною здобутий шанс її знищити.

Після успіху торішніх «Зоряних воєн: Пробудження сили» розширення далекої-далекої галактики було неминуче, і ось через рік на екрани виходить перший спін-офф франшизи, чиї події відбуваються перед «Зоряними війнами: Епізод 4 – Нова надія». Зняв його режисер «Годзіли» Гарет Едвардс. Він відправляє глядача в уже знайомий світ, але з новою місією – вкрасти схеми «Зірки смерті», щоб відшукати в цій зброї масового ураження недолік і вивести його з ладу.

Все починається з сім'ї маленької дівчинки Джин Ерсо, чий батько Гален був обдарованим вченим, якого захопила Імперія і змусила працювати над «Зіркою смерті». Повстанський Альянс давно записав його в зрадники, тому, коли до них потрапляє вже доросла Джин, що пустилася після втрати сім'ї у всі тяжкі, вони вирішують використовувати її, щоб дістатися до Галена і вивідати в нього всі секрети створеної ним зброї. Ось так вперше за добру половину свого життя Джин отримує безцінний шанс знову побачити улюбленого батька. Надія і віра в те, що він не такий поганий чоловік, яким його вважає Альянс, окриляють її, і перед нами постає сильна героїня з хоробрим серцем, за якою можна пройти і вогонь, і воду.

Оскарівська номінантка Фелісіті Джонс стала ідеальним вибором для першої жіночої головної ролі у франшизі «Зоряних воєн». У нас була принцеса Леа, була Падме Амідала, але вони завжди залишалися на другому плані. У торішніх «Зоряних війнах: Пробудження сили» з'явилася Рей, але назвати її однозначно головною в тому фільмі можна лише з натяжкою. Тут же у нас є Джин, і вона безперечний лідер цієї історії і своєї команди. У неї немає світлового меча, а її Сила – це любов до своєї сім'ї, яку забрала у неї Імперія. Вона запалює серця повстанців (і глядачів) такою яскравою надією, що навіть перед лицем як ніколи могутньої Імперії у них є шанс вистояти і відвоювати свою свободу.

« – Зі мною разом Сила. І з Силою разом я.»

Сунути голову в пащу лева слідом за Джин вирішують капітан Альянсу Касіян Андор, його перепрошитий імперський дроїд з відмінним почуттям гумору K-2SO, воїн-чернець Чіррут Імве, найманець Бейз Мальбус і імперський пілот-перебіжчик Бодхі Рук, яких з душею втілили Дієго ЛунаАлан ТьюдікДонні ЙенЦзян Вень і Різ Ахмед. Оце вийшов справжній «Загін самогубців»! Навіть якщо ви раніше ніколи не бачили і не чули про цих акторів, кожен з них зробить все, щоб завоювати ваше серце. Ми стрімко знайомимося з ними, кидаємося в саму гущу протистояння Імперії і Альянсу, і десь в усьому цьому божевільному міксі з екшену і їх пошуків самих себе відбуваються справжні чари – вони встановлюють з глядачем міцний зв'язок, тому відпускати цих героїв зовсім не хочеться. Всі вони разом з Джин – ще одна причина знову подивитися «Бунтар-один». А її відносини з Касіяном – чим не епічна історія любові двох повстанців, які знайшли один одного на цій війні?

Основним антагоністом спін-оффу виступає одягнений у все білосніжне на противагу попереднім лиходіям франшизи директор Орсон Креннік, який готовий знищити всіх і вся, щоб домогтися визнання Імператора. Але той день, коли він полонить Галена, стає для нього фатальним, адже наближає Кренніка до зустрічі з його вже дорослою донькою, яка викраде плани «Зірки смерті» і допоможе зруйнувати його дорогоцінну Імперію. Ще одним незабутнім героєм виступає повстанець-екстреміст Со Геррера, і зустріч з ним не тільки запам'ятається, а й викличе сильні емоції. У цих образах на екрані з'являються три титани сучасного кіно і телебачення Бен МендельсонМадс Міккельсен і Форест Вітакер. Вибрати когось одного, хто вразив більше всіх, досить складно, але перевагу віддаю все-таки Вітакеру. Вже давно жоден персонаж не викликав такого страху і, водночас, співчуття, як його Геррера.

Що ж стосується повернення на екран великого і жахливого Дарта Вейдера, то таких моментів з ним ви не бачили з фіналу «Зоряних війн: Епізод 6 – Повернення Джедая», які вийшли в далекому 1983-му році, тобто цілих 33 роки тому! Так, шанувальникам першої трилогії, які дивилися її ще в кіно, довелося чекати цього цілу вічність. І навряд чи вони або більш молоді глядачі будуть розчаровані його сценами, хоча хотілося б, звичайно, більше Вейдера. Якщо точніше: цілий фільм про його злочинницькі діяння у різних куточках галактики. Мабуть, пора переглянути класичну трилогію.

Торішні «Зоряні війни» були чудовим поверненням в цей чудовий світ, але вони в основному вміло експлуатували старих героїв і сюжетні лінії, а спін-офф Едвардса пішов своїм окремим шляхом, лише місцями натякаючи на добре відомих персонажів. «Бунтар-один» наскрізь просякнутий духом повстання і не чекає прибуття на екран гучного імені, щоб діяти. Це історія про практично невідомих героїв, які готові пожертвувати всім заради порятунку галактики, нехай навіть і не отримають нічого натомість, крім усвідомлення, що нарешті зробили у своєму житті щось значуще, що врятує багато планет і рас.

Візуально кінокартина гідна отримати за свої спецефекти «Оскара», оскільки цими чудовими планетами, космічними польотами і видами «Зірки смерті» можна милуватися і милуватися. Особливо вразила планета Скаріф, битва на якій наповнена масою захоплюючих моментів. Це ніби висадка в Нормандії, яка сталася у далекій-далекій галактиці. І, здавалося б, ніхто не зможе змагатися з легендарним Джоном Вільямсом, але у Майкла Джаккіно вийшло зробити незабутні варіації його класичних композицій, які в поєднанні з новими мотивами і сиреною Імперії і зовсім викликають мурашки. Спасибі Едвардсу і його команді за таке видовище і почуття. Після перегляду їх спін-оффу «Бунтар-один» хочеться зробити лише дві речі: подякувати і піти дивитися його знову.

В історії «Зоряних воєн» було ще кілька справжніх героїв, які виступили проти жорстокої Імперії, коли вона була озброєна своєю найнебезпечнішою зброєю. І тепер ви будете знати їхні імена.

1327