Цікаве про фільм і про героїв «Ваяны»

27 листопада 2016,  20:07 | Статті | Автор: SpaceMonkey

З 22 грудня у кінотеатрах стартує «Ваяна», і ми пропонуємо прочитати невелику статтю про героїв і про створення цього мультфільму:

Хто є хто в анімаційному пригоді «Ваяна»

(кому цікаво, чому в українському (і не тільки українському) прокаті фільм називається Ваяна а не Моана, читайте тут.)

Ваяна – донька вождя невеликого острова у Тихому океані. Найбільше дівчина мріє про пригоди та подорожі до нових берегів. В українському дубляжі свій голос красуні Ваяні подарувала учасниця шоу «Голос країни» Маргарита Мелешко.

Мауї – харизматичний, трохи самозакоханий та надзвичайно кумедний напівбог. Він має унікальну здатність перевтілюватися у різних тварин та птахів. В українському дубляжі великий Мауї заговорить голосом Олега «Фагота» Михайлюти (ТНМК).

Таматоа – 15-метровий краб з високою самооцінкою. Марнославний ракоподібний не хоче бути просто жителем океанського дна, а брак уваги компенсує своїм панциром, всипаним блискітками.

Тала – бабця Ваяни, якій дівчинка розповідаєусі свої секрети. Саме Тала відкриє усім таємницю особливогоставлення океану до героїні.

Вождь Туї – благородний та шанований лідер племені острову Мотунуї. Він мріє, щоб його донька, як і він, стала главою племені. Вождя непокоїть захоплення Ваяни океаном та її бажання дізнатися,що ж знаходиться за рифом.

Сіна – мати Моани. Сіна життєрадісна,дотепна та сильна дружина вождя, яка всіляко намагається захистити доньку від небезпек, які причаїлися в океані.

Ай-Ай – не надто кмітливий півень випадково опиняється у човні Ваяни, де отримує квитки у перший ряд протягом усіх епічних пригод дівчини.

Такожна екрані ми бачимо згуртовану та озброєну команду піратів Какамора.

До того ж, глядачів чекає зустріч з домашнім улюбленцем Ваяни – чарівною свинкою Пуа, яка має звички цуценяти.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ФІЛЬМ

Ваяна змінює сім костюмів протягом фільму. Один з них – клапоть червоної тканини, який служив її найпершим костюмом в ранньому дитинстві.
Основний костюм Ваяни складається з топа, спідниці з листя пандана і нижньої спідниці, зробленої з розрізаного листя пандана. Художник БовеНейса, створюючи костюми, в першу чергу намагалася зробити їх придатними для шукачки пригод.

Спереду на спідниці є розріз, що полегшує рух, плавання, біг або веслування.

коментує Бове

Під враженням від традиційного танцю острова Самоа «тауалуга» Бове створила для Ваяницеремоніальне вбрання, прикрашене черепашками і перлинами. Її голову прикрашає туйґа, в якій помітні морські черепашки і червоні пір'їни, що символізують приналежність до сім'ї вождя.
Всі персонажі фільму ВАЯНА носять костюми, виконані з матеріалів, які можна було знайти 2000 років тому.

На ранніх етапах роботи над фільмом зовнішність Мауїкардинально відрізнялася від тієї, яку побачать глядачі у фіналі. Це був крутий хлопець зі спортивним статурою і голеною головою. Однак консультанти з історії Океанії та острова Таїті порекомендували кінематографістам змінити зовнішність Мауї. Зазвичай оповідачі наділяли героя численних легенд і переказів пишною шевелюрою. Художники по персонажах прислухалися до поради і намалювали нового героя, а аніматори придумали спосіб створити пишну зачіску на екрані.

Чимало зусиль довелося докласти художникам при зображенні мокрого волосся Ваяни - а вона ж чимало часу проводить у воді! У студію було запрошено добровольців зі схожими зачісками, яких просили намочити волосся, щоб художники могли спостерігати за тим, як змінюється структура і вигляд волосся.

Тіло Мауїприкрашає безліч татуювань. Серед них є тату «Міні-Мауї» – зображення, яке виконує функції совісті героя. Міні-Мауї змушує господаря робити добрі справи, хоче він того чи ні. Тату було анімоване традиційним ручним способом. Автори часто порівнювали Міні-Мауї з коником-стрибунцем Джиміні, який «виконує роль» совісті Піноккіо в однойменному повнометражному мультфільмі 1940-го року.

Краб Таматоа живе в екзотичному біолюмінесцентномувисокоспецифічному світі, унікальному і магічному, як і він сам. Царство Монстрів Лалотай – дивовижне місце, яке знаходиться під дном океану. В назві є прихований сенс цього незвичайного місця. «Лало» в перекладі означає «під», а «тай» на стародавній мові полінезійців означає «море».

У фільмі ВАЯНА океан є чимось більшим, ніж просто одна з локацій. Необхідно було створити випробувальний стенд, який дозволив би аніматорам вивчати поведінку океану і продумувати, як такий незвичайний персонаж міг би демонструвати свої емоції і характер. В результаті кропіткої роботи з'явився пристрій, який створює хвилю, положення і форму якої можна довільно змінювати.
Механізм випробувального стенду дозволяв практично повністю змінювати структуру хвилі, аж до найдрібніших «жестів», які копіювалися аніматорами.

Команда зі створення ефектів додала деякі нюанси – брижі, бризки і сплески, щоб хвиля вийшла ще більш реалістичною.
Живу океанічну хвилю розробляли за тією ж технологією, яка відповідала за зачіску головної героїні у фільмі РАПУНЦЕЛЬ: ЗАПЛУТАНА ІСТОРІЯ.

На початку півень Ай-Айбув дуже розумним і нахабним, але кінематографісти вирішили, що таких персонажів – хоч греблю гати. Деякі пропонували взагалі позбутися домашнього птаха, але персонаж-таки залишився у фільмі. Але яким він став? Творці суттєво знизили рівень його інтелекту - запропонованого ними оновленого Ай-Айязустріли гучним сміхом, і він залишився в сюжеті.

Кінематографістам довелося організувати цілий конвеєр з виробництва пір'їн, які були призначені не лише для Ай-Айя, але й для орла, в якого перетворювався Мауї з допомогою свого Чарівного Гака. Пір'я стало справжньою проблемою для фахівців з комп'ютерних спецефектів – кожну наступну пір’їну необхідно було укласти на попередні.

ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА

Кінематографісти багато чому навчилися під час подорожі тихоокеанськими островами. Деяких майстрів своєї справи вони привезли з островів до Америки. Ця консультаційна група отримала назву Траст Океанської Історії. До нього входили антропологи, вчителі, лінгвісти, татуювальники, хореографи, фахівці по зведенню церемоніальних споруд, мореплавці та культурологи. Всі вони допомагали фахівцям Дісней підходити до творчих завдань зі знанням справи.

Чимала частина фільму відбувається в океані або на узбережжі, тому було дуже важливо створити правдоподібну гладь. Щоб зрозуміти ступінь прозорості води, команда конструкторів зібрала досить громіздкий пристрій. Це була система сірих, червоних і чорних кульок, що висять на мотузках на відстані півтора метри одна від одної. Конструкцію занурювали у воду і фотографували з-під води з різних ракурсів. У довжину пристрій сягав 15 метрів. Зйомки велися в Ван-Найсе (Каліфорнія), в районі Мішн-Бей в Сан-Франциско і на узбережжі Бора-Бора. Уявіть лишень, як кінематографісти пояснювали вміст свого багажу митникам!

Створюючи зоряне небо, аніматори фільму ВАЯНА консультувалися з професійними астрономами щодо того, як виглядало б небо над Тихим океаном 2000 років тому.

Працюючи над формою чарівного ГакаМауї, аніматори черпали натхнення в сузір'ї, яке в Океанії так і називають - Гак Мауї, в усьому світі воно відоме під назвою Скорпіон.

НАТХНЕННЯ

Композитори Лін-МануельМіранда, Опетайа Фоаі і Марк Манчіна зустрілися в Новій Зеландії на одному з найбільших полінезійських фестивалів Pasifika. Танцюристи витягли Міранду на сцену – з'ясувалося, що проводився конкурс на кращий танець, в якому брали участь і інші глядачі. Міранда Переміг.

Це був наш другий день на фестивалі, до того часу я навіть не встиг як слід все роздивитися. Лін-Мануель, здається, освоївся моментально. Він вискочив на сцену і виграв конкурс. Він неймовірно талановитий.

згадує Манчіна

Я був дуже вражений цим хлопцем і вважаю, що він ідеально впорався з поставленим перед ним завданням. Коли ми збиралися разом і писали музику, виходило щось абсолютно чарівне.

каже Фоаі

Кінематографісти запросили хореографа, що спеціалізується на полінезійських танцях, щоб той показав основні рухи аніматорам. Художники спостерігали за танцем, робили нотатки і просили майстра пояснювати сенс кожного руху.

Один з керівників аніматорів Ґайрум Осмонд зізнається, що в дитинстві мріяв стати художником-мультиплікатором. До цього його підштовхнув анімаційний фільм АЛАДДІН від Дісней, який знімали режисери фільму ВАЯНА Рон Клементс і Джон Маскер. Через багато років Осмонд працював в одній студії з аніматором фільму АЛАДДІН Еріком Ґолдбергом над анімаційною картиною ВАЯНА.

Ґолдберґ стверджує, що до кар’єри аніматора його підштовхнув мультфільм ДАМБО.

Режисера фільмів ВАЯНА І АЛАДДІН Джона Маскера на роздуми про кар'єру в анімації підштовхнули фільми СПЛЯЧА КРАСУНЯ і ПІНОККІО.

Лін-МануельМіранда вперше подивився фільм РУСАЛОЧКА, коли йому було 9 років. Тому, коли через 25 років режисери фільму Джон Маскер і Рон Клементс запропонували йому попрацювати над фільмом ВАЯНА,Міранда ні секунди не вагався.

Пропозиція від продюсерів фільму ВАЯНА надійшла Ліну-Мануелеві тоді, коли вони з дружиною чекали на появу первістка. Хлопчика назвали Себастьян. І чи якось причетний до вибору імені кумедний краб з мультфільму РУСАЛОНЬКА залишається загадкою.

Яскраве анімаційне пригода «Ваяна» з 22 грудня в кінотеатрах!

15358 

2 коментаря

Marija Petrović

29 листопада 2016, 11:22

Ну почему Ваяна то?????? К чему это вообще? Не знали как выпендрится? В чем была проблема с оригинальным названием "Моана"? 
0 / 0 
Елена Стрельбицкая в ответ на Marija Petrović

29 листопада 2016, 12:14

Мультфильм пришлось переименовать многим странам, поскольку с авторскими правами на оригинальное название возникли проблемы. Вот тут подробнее об этом: http://www.kinofilms.ua/news/10233/
2 / 0 
Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: