Рецензії на (2006)

13 квітня 2006,  09:10 | Рецензії | Автор: Redder

З нагоди недавно з помпою минулого дня народження подивився гарний, якісний американський мультик на ім'я «Льодовиковий період 2». Першу частину бачив ще давно, ще курсі так на першому або другому - дивився довго й з утробним реготом, переглядав неодноразово. Найбільше, як і слід було сподіватися сподобалася шизанута білка зі своїм дебільним горіхом. Але й інші камрады теж не підкачали - блиснули ідіотією на повну, вийшло дуже запекло, а тому безумовно сподобалося й навіть завоювало деякі надії на продовження. Почекав небагато, і, як говориться, не пройшло й сто років, а наші американські товариші вже вишукали можливість зтрусити трошки грошиків на сіквелі, і шустренько так його намалювали й показали.

Сіквел спочатку вселяв деякі побоювання, все-таки - були прецеденти (див. замітку про фільм «Основний інстинкт 2») але надії - вони, звичайно залишалися. І, у загальному-то, як виявилося, не зрячи.

Мультик «Льодовиковий період 2» - він зовсім не схожий на «Шрека» і «Мадагаскар». Він, як пишуть на буржуїнських сайтах, скоріше нагадує освітній навчальний фільм по історії планети, чим на веселе розважало. От і приклади приводять - у мультику зовсім немає тупих приколов (так званих fart jokes) і злісного продакт-плейсмента. Щодо істиннонауковості й розумних приколов можна, звичайно, посперечатися. Ще пускай скажуть, що мультик заснований на реальних подіях, типу «Князя Володимира», це буде й зовсім оригінально. А саме головне - багато хто повірить, будуть потім з піною на вухах і інших важливих органах доводити, що так! Сам Спілберг сказав, що так все й було! Ну й про фартові жарти теж - це вони погарячкували. Вони це трохи перебільшили. Там тільки ідея шизанутої мамонтихи - це один великий фарт. І розмови про її жопу - це ще один. Теж великий. І ще всяке. І так далі.

А про продакт плейсмент - це вони вірно помітили. Дійсно реклами немає майже що взагалі ніякої. Ну хіба що гідропарк на самому початку можна туди приписати - як нахабну рекламу гідропарків. І ще хоровий спів стерв'ятників - як піар хорового співу. А так нічого, жити можна.

Багато хто, до речі, не знає, що реклама певних продуктів - це звичайна справа в американських фільмах. У росіян, до речі, тепер теж - про один тільки «Нічний Дозор» скільки плювалися. Нокія там. Автомобіль «Зил». І так далі. Але якщо в росіян це тепер зауважують дуже швидко, натренувавшись лютим оком, то з американськими поки що ситуація складається досить непроста. От у фільмах про Джеймса Бонда цей самий Джеймс всі серії їздить на машині строго певної марки - "Aston Martin". І це не тому, що вона йому так подобається - просто виробник «Астонов» проплатив використання своєї торговельної марки. Ну, про Блейда теж усі знають - що він кидається ножиком не простим, а спеціальним, такий теж усього одна фірма випускає, що заплатила, як можна догадатися, за використання свого ножика гарні гроші. Та й у тім же «Шреці» ресторан «Макдональдс» показаний досить явно, не звернути уваги складно.

Що характерно, найбільш злісними критиками плейсмента дуже часто виступають наші доморослі дітки. Причому - на наші фільми нападають запекло, а американські - не бачать в упор. Отут, загалом, теж зрозуміло, де собака закопаний - пубертатний вік, весняне загострення, життєвий досвід, у якому, крім стояння на Майдані, мало чого є присутнім - це все, звичайно, сприяє, так.

Але ми, неначебто, відволіклися.

При створенні сіквела продюсери врахували побажання телеглядачів - а їх (побажань) було всього два:

1. Робіть продовження!

2. І щоб про придурошну білку було побільше!

Ну отож - воно є, продовження, і про білку там у натурі навалом. Настільки навалом, що на її тлі типу як головні герої - лінивець, мамонт і тигра (плюс новачки у вигляді дурної мамонтихи й двох дебілів-опосумів) небагато втратилися. Коли чокнута звірушка наприкінці фільму весело булькнула на дно, я дуже зрадів. Сцена з білячим раєм - це дуже гарна сцена, так їй і треба. А коли ця тварина таки ожила - знову засмутився. Тому що тепер точно зрозуміло, що буде третя серія.

І тепер я її чекаю.

Тому що мультик - він гарний.

PS - А взагалі самий класний персонаж у цій серії - це стерв'ятник на самому початку. Цитата: «У мене є дві новини, гарна й погана. От погана - незабаром вашу долину затопить, і всі ви загинете. А от гарна - чим більше вас загине, тим більше мені дістанеться їжі! Хи-хи-Хи! Ну, я ж не говорив, що ця новина гарна конкретно для вас! Га-га-Га!»

Сподобалося, так.