Рецензії на (2008)

15 липня 2008,  20:13 | Рецензії | Автор: Masik

«Хенкок» режисера Пітера Берга розповідає про героя з характером, який вважав, що моральні принципи усіх інших супергероїв писані не для нього. Одним словом – це історія про алкоголіка, який ненавидів людей і які ненавиділи його у відповідь, який ніби вийшов із найбруднішого закутка скромного американського містечка і який ненавидить усіх, хто його критикує.

Це історія про створення супергероя не фізично, а психічно, бо Хенкок – це той, якого місто прагнуло позбутися через його витівки, які коштували міському бюджету в два рази більше, ніж усі взяті разом злочини. Саме тому він повинен був пройти психічну підготовку і стати таким, щоб місто його полюбило? Тобто подібним до інших супергероїв, які й були вигаданими, але завжди були моральними і правильними, чи вели подвійне життя, про яке догадувалися одиниці. А герой – це людина до кінчиків пальців та алкогольного запаху, це той герой, якого ще не було, тому він і інтригує глядачів. А саме ця манера притаманна грі актора у більшості його стрічок.

Якщо глибокий психологізм і ховається у фільмі, то він є захований у самому актору, сюжетні ходи, сцени стрічки лише в черговий раз доводять нам, що хороше кіно не обов’язково обдумувати: коли люди погані, їх треба карати, а коли хороші – винагороджувати. Ну, ще є почуття, які розвиваються на зло усім логічним законам і завдають багато шкоди розміреному життю персонажів картини. Режисер увагу глядачів акцентував на двох моментах: перший – Вілл Сміт, актор професійного рівня, здатен підняти рейтинг стрічки як і , та на несподіваному повороті сюжету, коли перетворив хорошу дружину на супергероїню, яка трощить і ламає півміста лише з метою довести своєму колишньому коханому, що він їй байдужий.

Загалом задум цікавий, навіть вдалий – про героя із незвичайною силою, який так би мовити зійшов із дистанції – ось у руці пляшка із випивкою, лайка на адресу людей, який треба захищати і взаємна ненависть з обох боків. Ясно ,що це не має продовжуватися вічно, що герой таки повинен стати героєм і рятувати людей по-справжньому, без своїх «штучок». А ці «штучки» у Вілла Сміта виходять просто неймовірні. Та це лише на початку. Як говориться: як дальше в ліс – тим більше дров, тому творці із заданим темпом не справляються і це видно уже в середині картини. Ось діалоги, прості будні, які не ховають у собі нічого психологічного, спокійний темп стрічки, а діяння Хенкока не справляють необхідного враження. Тому ближче до фіналу можна знудитися.

А коли виявляється, що на світі існує ще одна така людина із силою і що герой Сміта є її чоловіком – тоді плутанина стає ще більшою і дивуєшся, який же вихід знайдуть творці – вони знаходять, якнайкращий, що правда, то правда, але одна невеличка смерть була б кращою: сумний кінець згладив би нудоту у середині стрічки і наповнив би серця глядачів співчуттям – багато б обурювалося цією смертю, але стрічка їм би все одно сподобалася, бо заставила їх пережити страждання, коли сталось не так, як вони хотіли. А так, фільм запам’ятається хіба що Віллом Смітом, його польотами та пляшкою якоїсь спиртової гидоти.

Резюмую. Фільм не поганий, дивитися можна, втриматися від сміху майже неможливо, лише якщо ви зовсім не маєте почуття гумору, на вас чекатиме несподіванка, яку ви зауважите ще на початку стрічки, але вона вискочить у вас під носом у мить, коли ви найменше на це сподівалися і ще й у такому вигляді, що…ну і так далі.

Сюжет закручений, актори як актори, музичний супровід звичайний, зйомки масштабні, а спецефекти як спецефекти: кожного разу стараються збільшитися у кількості і якості. Камера, правда, трохи стрибає, але це зроблено для того, щоб увійти у стрічку. Проте тим людям, яких закачує на гойдалках, я б радила у такі моменти розглядати оббивку на стелі кінотеатру: а раптом ви помітите у ній щось нове.

«Хенкок» - фільм, який варто подивитися заради Вілла Сміта. Тому: до зустрічі на Віллі Сміті, а не до зустрічі на «Хенкоці».

6 липня 2008,  22:16 | Рецензії | Автор: Redder

Буквально вчора ознайомився з новим фільмом, який виходить на великі екрани нашої неосяжної батьківщини – комедією під назвою «Хенкок». До фільму підбирався з обережністю, тому що в ньому знявся Вілл Смит, який покрив себе незмивною ганьбою ще з часів «Я, Легенди», а то й раніше. І взагале, я громадянина Смита якось – не того. Він, звичайно, не такий довбойоб, як режисер Спайк Лі, у голос кричущий про дискриминацію чорношкірих у кіно, і не соромиться гнати на самого Клінта Іствуда, але теж хлопчик досить нахабний. А я нахабних не люблю, я сам такий.

Але, поспішаю помитити, фільм, незважаючи на деяку упередженість, виявився відминним, мені дуже сподобався. Громадянина Вілла Смита за фактом перегляду навіть заповажав. Але про все по черзі.

Сюжет кіно давно відомий всім, хто цікавиться – а інші й не стале б навіть читати дану замитку. У мисті Лос-Анджелесі є якийсь бомж на ім'я Джон Хенкок (Вілл Смит) – брудний, занепалий, сильно питущий тип. Ну є – та й нехай, сказали б ви, що, в Ел-Ей бомжів мало? Порядно, - відповім я на це, але з Хенкоком розмова особлива. Справа в тому, що він – супергерой.

Так, от така несподіванка. Поки в мисті все спокійно, цей громадянин спокійно колобродить як звичайний бездомний бродяга – спить на лавках, жере віскі пляшками, люто лихословить і постійно маїться з бодуна. Але як тільки що не так – бандити ховаються від поліції або терористи захоплюють заручників, або поїзд не туди повернув і зараз задавить якого-небудь тюхтія – Хенкок відразу тут як тут, зупиняє бандитів, рятує заручників і зупиняє паровоз. Не перестаючи, до речі, при цьому пити віскі й злобливо чортихатися (все, втім, у межах рейтингу PG-13).

Здавалося б, чергове супергеройське кіно, і чого тут особливо мудрувати й тим більше захоплюватися? А от накося вам, громадяни, викусіть. В даному фільми, крім першої, немудрої підкладки, є ще трохи більш глибоких шарів. Стратрозумив, як кажуть яйцеголові вчені.

По-перше, Хенкока, на відмину від інших героїв, не люблять люди. І це цілком зрозумило – тому що, рятуючи людей, наш бравий афроамериканець нещадно б'є чужі машини, руйнує будинки, лається на оточуючих, до того ж підколює наївних “Назви мене гівнюком ще раз!». Яких повелися на цей добрий жарт, з тих пір не бачили.

До речі, сполучення John Hancock має в статевозрілих американців ще одне значення – геть-чисто недруковане і взагале в пристойному суспільстві про таке розповідати соромляться. Тому не будемо.

Але одного разу наш недрукований Джон через недомисел врятував життя одному не особливо розумному ПЕАР-менеджеру (так, це саме його повинен був переїхати паровоз). Ну, урятував і врятував – які справи, паровозу набагато сильніше дісталося, але менеджер затаїв на Хенкока подяку й задався метою за всяку ціну виправити хенківську репутацію. І що з цього виходить, ми будемо за ходом фільму спостерігати.

Це другий такий шар у фільму – вже значно більш цікавий і оригінальний. Але це адже не все? Звичайно, ні, є ще один сюжетний шар – тому що Хенкок не єдиний супергерой у цьому фільми, а хто ж цей другий невідомий, і що його пов'язує з Джоном, цього я сказати не можу, щоб не розкривати сюжетну лінію. Головне, що виходить дуже неочікувано й весело – я такого навіть не очікував.

А під кінець, коли він викидається з вікна, щоб урятувати Мері – це взагале вийшло дуже правильно й трохи навіть зворушливо. По логіці, Хенкок загалом повинен був загинути, щоб вона жила, але тоді б фільм вийшов драмою, а це неприпустимо. Драма б таких грошів не зібрала. Тому Хенкока залишили в живих, а фільм залишився комедією. І всі задоволені.

І тепер нам усім доведеться жити під Мисяцем, на якій від руки намальоване сердечко. І нічого із цим, мабуть, не поробиш.

І ще одна порада: ніколи, нізащо не називайте Хенкока гівнюком. Він на це сильно ображається.

Діагноз, я думаю, зрозумилий: фільм обов'язковий до перегляду. По ходу, краща комедія року. Вілл Смит дуже порадував.