Новини фільмів про (2014)

4 лютого 2015,  14:04 | Новини фільмів | Автор: Елена Стрельбицкая

В Києві було презентовано короткометражний фільм «Олександр Довженко. Одеський світанок» Артема Антонченка, де роль легендарного режисера виконав музикант і актор Сергій Бабкін.

Художньо-документальний фільм «Олександр Довженко. Одеський світанок» – це лише перший етап набагато більш масштабного проекту. Продюсер Костянтин Коновалов планує зняти повнометражний фільм під назвою «Олександр Довженко. Одеський дебют», який розповість про життя і творчість Олександра Довженка, а також покаже історію українського кінематографа того часу.

Костянтин Коновалов, який є ідеологом і сценаристом проекту, порівнює свою майбутню кінокартину з відомим голлівудським байопіком про Ховарда Хьюза, який отримав 5 «Оскарів» і головну роль у ньому зіграв Леонардо Дікапріо:

Мій фільм буде схожим на «Авіатор» Мартіна Скорсезе. Тільки там була історія про піонерів Голлівуду, а у нас – українського кіно. У 1920-х роках більше ніж німі кінокартини одеської кінофабрики в прокаті заробляли тільки американські блокбастери.

Разом з Сергієм Бабкіним у фільмі зіграла і його дружина Сніжана. Вона виконала роль дружини Довженка Юлії Солнцевої, яка також була режисером.

Бабкін намагався показати того Довженка, якого не знали маси:

Яким він був, коли його ніхто не бачив, а бачили тільки рідні люди, дружина, коли він був наодинці сам з собою, який він був, про що він думав, що він робив, чого він хотів. Я дуже сподіваюся, що буде повний метр.

Зйомки «Олександр Довженко. Одеський світанок» проходили в листопаді 2014 року в Одесі і тривали всього кілька днів. Бабкін навіть жив у тому ж номері, де жив сам легендарний режисер в готелі «Лондонська». Як сказав сам актор, «за Станіславським».

Короткометражка розповідає, як Довженко знімав свої перші фільми «Сумка дипкур'єра», «Звенигора» і «Арсенал», показ якого відбувся після презентації «Одеського світанку».

26-хвилинна кінострічка була створена компанією «Інсайтмедіа» разом з Одеською кіностудією, з допомогою гранту Президента України, який видається для підтримки молодих діячів українського кінематографа. Цей грант виграв її режисер Артем Антонченко.

Бюджет повнометражного проекту становить вже $2 млн., в його виробництві будуть брати участь також Фінляндія, Аргентина і йдуть переговори з Австрією і Німеччиною, тісно пов'язаної з життям Довженка, адже саме в Берліні він навчався живопису.

Прем'єра кінокартини «Олександр Довженко. Одеський дебют», яку творці планують показувати і в Україні, і в інших країнах, відбудеться в 2016 році.