Рецензії на (2016)

Рецензія на фільм «Зразковий самець 2»
Бен Стіллер і Оуен Вїлсон знову штурмують світ моди
26 лютого 2016,  02:25 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

На початку 21 століття Бен Стіллер зняв одну сатиричну комедію на світ моди, де постав в образі вкрай дурного чоловіка-моделі Дерека Зулендера, зірки світових подіумів. Його коронний погляд міг зупинити летячий на нього предмет, а пригоди Зулендера були не менш абсурдними – модель загіпнотизували, щоб він убив прем'єр-міністра Малайзії. Але «Зразковий самець» з його стильним гумором зумів стати культовим, і його повернення багато хто чекав з добрим передчуттям. Та чи зміг Стіллер через стільки років знову вразити глядача своєю «Блакитною сталлю»? 

З моменту закінчення першого фільму життя Зулендера пішло шкереберть, він став відлюдником і відростив цапину борідку, хоча в душі залишився все тим же стилягою, який не знає елементарних речей. Зулендер не змінився, зате змінився світ, люди захопилися сучасними технологіями, селфі і соцмережами, а це створило нове поле для висміювання самомилування і інших наших недоліків крізь призму цього образу.

Показати героя, який за всі ці роки не подорослішав і не порозумнішав ні на грам, – важке завдання. Особливо враховуючи, що з тих пір Стіллер зіграв понад півсотні ролей. Але його Зулендер залишився все тим же дурником, чия дурість щоразу шокує. Здається, що не буває настільки нерозумних людей, але в цьому і полягає вся чарівність цього перебільшеного до межі персонажа, ніби зліпленого з усіх забобонів і кліше про моделей.

В образі друга і колеги головного героя повертається неповторний Хенсел, якого знову втілює Оуен Вілсон. Цьому персонажу дають практично стільки ж екранного часу, як і Зулендеру, що цілком заслужено, оскільки головний герой, якою б грунтовною пародією він не був, іноді втомлює своєю тупістю. Помітно, що Стіллер став старше, але таке відчуття, що Вілсон не постарішав ні на день. І ця золота маска йому дуже йде, хай би так і ходив весь фільм.

Агентом модного Інтерполу, карколомною Валентиною, стала в цій історії шикарна Пенелопа Крус, якій облягаючий червоний шкіряний костюм йде не менш, ніж Райану Рейнольдсу. Підступного ворога Зулендера Мугату знову зіграв Вілл Феррелл, а в жертву моди і пластичних операцій перевтілилася Крістен Віг, яку дійсно складно впізнати.

В деякому роді це не просто фільм, а парад зірок, які тут постійно з'являються у незвичайних, навіжених, сміливих і пародійних камео і другорядних ролях. Починаючи з Біллі Зейна і Джастіна Бібера, який спародіював тут самого себе, і закінчуючи Кіфером Сазерлендом, Стінгом і Бенедиктом Камбербетчем. Останній незрівнянний в своєму образі. До речі, якщо хочете побачити його героя танцюючим, то затримайтеся на перегляд кліпу, який показують під час титрів. У «Зразковому самці 2» є ще кілька яскравих камео, але нехай вони стануть сюрпризом для шанувальників першої частини. У фіналі ви не будете розчаровані.

Крім світу моди і сучасних трендів «Зразковий самець 2» є також незвичайною пародією на шпигунські екшени, а в його сюжеті то й справа з'являються відсилання до екранізацій творів Дена Брауна. Гумор творці намагалися зберегти на тому ж рівні, що і в першому фільмі, тому не дивуйтеся, якщо під час перегляду ви самі не зможете повірити в те, що смієтеся над чимось настільки абсурдним, навіженим, образливим, і в той же час розкриваючим людську фальш.

Чи сподобається вам це творіння Стіллера або ви засудите його, залежить лише від того, як ви сприйняли оригінал. Якщо на покази з Зулендером ви б бронювали місця в першому ряду, то сіквел вас порадує.

Дерек Зулендер. Світ моди не був готовий до його відходу, він не готовий і до його повернення.