Новини про фільм (1997)

4 квітня 2022,  22:36 | Новини зірок

Легендарний герой американських бойовиків Брюс Вілліс прийняв рішення вийти на акторську пенсію, оскільки через тяжку хворобу йому важко запам'ятовувати репліки та говорити.

Читати далі...
8 серпня 2019,  19:41 | Новини зірок | Автор: Елена Стрельбицкая

Зірка фантастики «П'ятий елемент» Мілла Йовович поділилася радісною і хвилюючою новиною про те, що вони з чоловіком Полом В. С. Андерсоном чекають на третю дитину.

Читати далі...
19 червня 2017,  18:01 | Оновлення | Автор: Елена Стрельбицкая

Культовий режисер і творець «П'ятого елемента» Люк Бессон з дитинства був закоханий в комікси, які стали основою його нової наукової фантастики «Валеріан і місто тисячі планет». І тільки зараз, в світі після «Аватара», технології дозволили йому оживити на екрані цей фантастичний світ, по якому подорожують космічні копи у втіленні Дейна ДеХаана та Кари Делевінь.

Фінальний український трейлер «Валеріана» дивіться тут. Фільм увійшов в нашу 20-ку гарячих кінопрем'єр літа.

23 жовтня 2005,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Мало хто знає, але більшість гарних американських фільмів повинні обов'язково відповідати декільком обов'язковим вимогам.

Наприклад, там повинні позитивно висвітлюватися представники якої-небудь американської професії - пожежні, поліцейські, учителі або військові. Проте, і серед представників шановних американських професій бувають негативні приклади. Це теж повинно бути показано - бажано в одиничному екземплярі. У кадрі неодмінно раз або два повинен з'явиться американський прапор - за це сценаристам особливо доплачують. Ну й, зрозуміло, наприкінці добро повинне обов'язково забороти зло.

Мова зараз, однак, не про це, а про більш загальні й обов'язкові правила.

У правильному американському фільмі повинен бути головний позитивний герой (ГПГ). Іноді буває тільки один герой, іноді до нього на додачу у фільм засовують яку-небудь соковиту тьолку, що зрозуміло - фемінізм не дрімає. Крім того, природно повинен бути присутнім антагоніст - Головний Негативний Герой (ГНГ), іноді із другорядною негативною жіночою героїнею (ДНЖГ). Це теж цілком уписується в концепцію американського фемінізму - мов, а що це у вас жінки всі суцільно гарні? Треба й негативний жіночий персонаж теж у фільму засобачити. Дибілізм.

Далі - у фільмі ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ - навіть не повинен - засвітитися прикольний негро-американець (ПНА), тому що без нього:

1. фільма не стане продаватися

2. завиють правозахисні організації, тому що це ж расизм - не зробити негра головним персонажем.

Ну й ще бажаний - хоча й не на сто відсотків - прикольний хакер (ПХ), це щоб показати, що сценарист знає, у якому столітті живе, і ще не зашкодить принаймні один дитячий персонаж (ДП), щоб усі знали, що американські діти - вони краще всіх у світі. На такі ролі звичайно підбирають семирічних дівчинок з ангельськими личками, які наприкінці фільми звичайно заруливають купу дорослих серйозних дядьків.

Для підтвердження вищевказаних тез розглянемо чудову фільму «П'ята стихія», що у дебільному перекладі одержала дебільну назву «П'ятий елемент». Отут варто згадати, що після свого виходу в 1997 році фільма відразу була викрита нашими запеклими тринадцятилітніми кіно-експертами як тупий несмішний американський бойовик. А тому відразу вказівка - фільму треба дивитися винятково мовою оригіналу, тільки в цьому випадку відмінний монтаж, стрьомні діалоги й офігенний звук заявлять про себе у всій вроді.

Але повернемося до правил фільму. По-перше, режисер Люк Бессон зробив не бойовик, а відмінну пародію на бойовик. Це треба усвідомити відразу, і дивитися далі фільму треба саме із цього погляду. Це пародія. Тому громадянин Зорг (ГПГ) там кульгавий, лисий і просто загранично підлий. Тому інопланетяни там навмисне огидні й тупі. Тому на головну роль запрошений саме громадянин Уілліс - як почесний рятувальник світу у фільмах Die Hard і Die Hard 2 (Міцний горішок і міцний горішок 2 у тупому перекладі).

І саме тому роль негри (ПНА) зовсім по-звірячому виконує людина на ім'я Кріс Такер - де ви ще бачили так нелюдськи кривляючогося негра? Я вже не кажу про лиховісні пророцтва щодо прибуття темряви й загальний заміс про споконвічне протистояння добра й зла - ця тема була забита в не одну сотню фільмів, так що громадянин Бессон, як розумна людина, просто не міг його не спародіювати.

Дітей (ДП), а також прикольного хакера (ПХ), на жаль, у фільмі виявлено не було, але зате був відмінний священик, що часом запалював за них обох.

Ну й фінальний саундтрек теж не підкачав.

Чудова комедія-пародія, набагато краще ідіотських фільмів з Леслі Нільсеном.

Якщо хто ще не дивився - настійно рекомендую.