Рецензії, в яких згадується Тайка Вайтіті

Рецензія на фільм «Тор: Любов і грім»
Мелодраматична балада про космічного вікінга та незрівнянну Наталі Портман
5 серпня 2022,  01:40 | Рецензії | Автор: Олена Стрельбицька

Бог грому Тор завдяки харизмі Кріса Гемсворта завжди був улюбленцем публіки, незважаючи на те, що йому рідко щастило із сольними фільмами. Але в 2017 році за нього взявся талановитий новозеландець Тайка Вайтіті, і так на світ з'явився один із найкращих сольників кіновсесвіту Marvel під назвою «Тор: Раґнарок». Потім Тор разом із численними Месниками боровся з Таносом, у війні з яким він втратив свого брата Локі (цього разу він загинув по-справжньому), впав у глибоку депресію, вийшов із глибокої депресії, передав титул короля Нового Асгарда Валькірії та подався шукати пригоди на свій молот разом з Вартовими Галактики… Що ж було далі, про це розповідає вже четвертий сольний екшен бога грому «Тор: Любов і грім».

Читати далі...
21 листопада 2021,  18:18 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли мова заходить про новорічні фільми для всієї родини, чий перегляд вже давно став традицією в період зимових свят, то для дітей 80-90-х та їхніх батьків такими фільмами безумовно є «Сам удома» та «Сам удома 2» з Маколеєм Калкіном в образі відважного Кевіна МакКалістера, який завжди рятує свята від парочки грабіжників-невдах. Історія, вигадана великим сценаристом Джоном Г'юзом і знята талановитим режисером-казкарем Крісом Коламбусом, назавжди підкорила серця мільйонів. Чого не можна сказати про її набагато менш успішні продовження. Але це не зупинило студію Disney зняти цього року вже шостого «Сам удома» («Home Sweet Home Alone»), раз вже права на цю франшизу дісталися їй у комплекті з 20th Century Fox.

Читати далі...
Рецензія на фільм «Персонаж»
Прегарний день у світі Раяна Рейнольдса
11 серпня 2021,  22:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Комп'ютерні ігри вже давно стали частиною нашого життя, переносячи людей з реального світу до світу віртуального, де можна стати яким завгодно персонажем, приміряти на себе образ крутого героя, але скажіть чесно, ви коли-небудь замислювалися над життям неігрових персонажів, так званих NPC? Тих, які ходять по колу, повторюють одні й ті ж фрази і терплять багато чого від гравців, які заради розваги б'ють їх або стріляють по ним, виливаючи на них свій стрес? Таким був і Гай, головний герой науково-фантастичного фільму «Персонаж», поки одного разу він не наважився розірвати це замкнене коло і не вийшов за рамки свого одноманітного алгоритму...

Читати далі...
Рецензія на фільм «Кролик Джоджо»
Одного разу в Третьому Рейху
17 січня 2020,  03:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Під час Другої світової війни в нацистській Німеччині живе собі 10-річний хлопчик Джоджо Бетцлер, який є добрим і чуйним, а також дуже любить Гітлера і свастику і мріє одного дня стати особистим охоронцем фюрера. Для нього нацизм стає захоплюючою грою з гучними слоганами про перевагу арійців над іншими людьми, але коли він виявляє, що в стіні його будинку ховається єврейська дівчинка, гра перетворюється на реальність. Реальність, в якій у двері може постукати гестапо і вбити дівчинку, а заодно і Джоджо з його мамою. Як же тепер бути маленькому нацистові, якого все життя вчили ненавидіти євреїв?

Читати далі...
Рецензія на фільм «Тор: Рагнарок»
Бог грому, на якого ми заслуговуємо
7 листопада 2017,  02:23 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Marvel Studios випускають відмінні супергеройські екшени вже майже одну декаду (починаючи з першої «Залізної людини»), але фільми про бога грому Тора, відверто кажучи, на тлі інших сольників завжди виглядали слабенько (особливо після «Тор: Царство темряви»). І тут у MCU прибув новозеландець Тайка Вайтіті, відомий своїм нестандартним підходом до будь-якого матеріалу...

В «Торі: Раґнарок» Вайтіті вирішив досхочу пограти з супергеройським жанром, і боси Marvel йому дозволили (окреме спасибі їм за це), відправивши Тора в неймовірний квест всесвітом. Епічний гладіаторський поєдинок з Халком, битва з вогняним демоном Суртуром і його військом, зустріч з першою жінкою-суперзлодійкою Гелою, повернення блудного Локі, плюс зустріч з Доктором Стренджем – у цьому найкоротшому блокбастері MCU подій більш ніж достатньо, і всі вони перевершують очікування. Слідувати за Тором і його старими і новими друзями у фільмі «Тор: Рагнарок», чий підзаголовок запозичений зі скандинавської міфології і означає кінець світу, це як вирушити з ними кататися на божевільних міжпланетних американських гірках.

Кріс Хемсворт нарешті отримав тут шанс розкрити свій супергеройський і заразом комедійний потенціал. Раніше його Тор був дуже накачаним, але нудним членом Месників, і його яскраві сцени в інших фільмах якось не особливо пригадуються, а ось в «Тор: Раґнарок» що ні сцена з ним, то перлина. Як показує відкриваючий епізод, навіть якщо його бога залишити наодинці з самим собою, з ним не засумуєш. Їх поєдинок з Халком не описати словами, і якщо ви любите цих супергероїв, то зобов'язані це побачити. Більш того, Тор нарешті показує всю свою могутність з громом і блискавками, а то в минулих частинах його сили знатно економили, обмежуючи маханням Мйольниром (ех, спочивай з миром, чудовий молоте). Тільки не сумуйте з приводу волосся Тора: по-перше, у нього був легендарний перукар, а по-друге, йому дуже пасує такий новий стиль.

– Це мій друг з роботи.

В образах Халка/Брюса Беннера на екрани повертається Марк Руффало, і якщо ви раптом сумнівалися в його крутості, то він вам (вірніше Тору) перерахує всі кісточки. Нарешті ми побачили Халка, який просто Халк, а не Халк, якого розлютили з допомогою скіпетра Локі або магії Червоної відьми. Саме таким він нам потрібен у битві з Таносом в «Месниках: Війна нескінченності».

Щоб врятувати Асгард від Гели, яка зірвалася з ланцюга, Тор збирає на Сакаарі (планеті, де знаходить Халка) свою супергеройскую команду під назвою «Revengers» («Відмесники», а в українському дубляжі – «Дикі месники»). Туди він записує Беннера, свого недобросовісного братика Локі, в образі якого тріумфально повертається Том Гіддлстон, і Валькірію. Остання є новачком в MCU, але цьому всесвіту не вистачало її крутості. Тесса Томпсон стала прекрасним доповненням до даної супергеройської команди, тому з нетерпінням чекаю повернення її Валькірії в наступних частинах.

– На коліна перед вашою королевою.

Другим за очікуваністю після гладіаторського поєдинку Тора і Халка у фільмі «Тор: Рагнарок» (впевнена, що не тільки для мене) було прибуття богині смерті Гели у втіленні Кейт Бланшетт. Вона є не просто першою жінкою-суперзлодійкою MCU, а й однією з найбільш колоритних лиходіїв , яких тільки можна було побачити на екрані цього року і в цьому десятилітті (я не перебільшую). Починаючи від її плавних рухів руками, коли вона перетворює своє чорне волосся в рогатий шолом і навпаки, закінчуючи маніакальними поглядом і посмішкою та шаленими амбіціями завоювати всіх і вся, Гела є диявольською досконалістю. Богиня смерті настільки хороша і неймовірно могутня, що хочеться вірити, що вона не загинула і ще повернеться, щоб помститися Тору.

Вайтіті просочив «Тор: Раґнарок» своїм неповторним авторським стилем, а також знайшов ідеальний баланс між екшеном (тут стільки бійок, ніби це фільм з Джекі Чаном), фантастикою (відкриваємо нові планети і космічні горизонти), драмою (від сцени перетворення Халка на Беннера аж сльози навернулися) і гумором, який аж ніяк не для 12+. Тут зустрічається пара жартів в стилі Дедпула, але вони настільки добре вплетені в оповідання, що не ріжуть слух, але змушують відкрити рот від подиву. І в результаті новозеландський режисер зумів здивувати, а місцями і шокувати таким безпрецедентним і сміливим фіналом (не буду спойлерити, побачите самі).

То ж якщо ви раптом вже поставили хрест на фільмах про Тора, дайте його третьому сольнику шанс. «Тор: Рагнарок» більше нагадує «Вартових Галактики», ніж кіно про Месників. Це щось неймовірне, ніби спостерігаєш за виверженням вулкана. Дуже рекомендую побачити такий кінець світу в IMAX (для повного занурення в настільки божевільні пригоди).

У своєму третьому пришесті Тор нарешті покаже, на що він здатний (і чого ми давно від нього чекали).

P. S. У фільма є дві сцени після титрів, так що не тікайте з залу. І так, перша сцена натякає на Таноса (а то деякі глядачі після перегляду дивувалися з цього приводу).