Рецензії, в яких згадується Дж.К. Роулінг

28 травня 2022,  17:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Спочатку студія Warner Bros. планувала випускати по одному фільму з пенталогії «Фантастичні звірі» раз на два роки, але світова пандемія коронавірусу та скандал зі звільненням Джонні Деппа з посади головного лиходія цієї історії внесли свої корективи, і третю частину пригод відважного магозоолога Ньюта Скамандера та його друзів довелося чекати ж 4 роки. Вочевидь, через всі випробування, що випали долю людства в останні роки, починаючи від світової пандемії і закінчуючи повномасштабною війною у серці Європи, повернення у чарівний світ Дж.К. Ролінґ усі поттеромани чекали зі ще більшою надією. Особливо, враховуючи, що новий розділ франшизи отримав назву «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора» на честь найвидатнішого чарівника всіх часів, який завжди знаходив правильні слова навіть у найважчі часи. Що ж пішло не так?

Читати далі...
15 листопада 2018,  02:22 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Через два роки після тріумфального повернення світу чарів і чаклунства Дж.К. Роулінг у фільмі «Фантастичні звірі і де їх шукати» на екрани виходить його сиквел «Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда», де магозоологу Ньюту Скамандеру та його друзям доведеться зіткнутися з найнебезпечнішим чарівником свого часу – Ґелертом Ґріндельвальдом, а на глядача чекають нові небезпечні пригоди, боротьба добра зі злом, поїздка у Францію і повернення в улюблену всіма школу Гоґвортс, про лист з якої досі мріють мільйони дорослих і дітей по всьому світу.

Читати далі...
Рецензія на фільм «Фантастичні звірі і де їх шукати»
Повернення в світ чарівництва і магії
17 листопада 2016,  19:38 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

П'ять з половиною років пройшло з тих пір як на екрани вийшли заключні «Гаррі Поттер і Дари Смерті: Частина 2», ознаменувавши кінець епохи – історії, на якій виросло ціле покоління. Час минав, і Дж.К. Роулінг вирішила знову подарувати нам можливість повернутися в цей чарівний світ у «Фантастичних звірів і де їх шукати», які розкажуть захоплюючу історію про те, що відбувалося в цьому самому світі в першій половині 20 століття, коли Гаррі, його друзів, батьків і навіть Волдеморта ще і в помині не було, і всі боялися зовсім іншого темного чарівника...

Режисером «Фантастичних звірів» призначили ветерана Поттеріани Девіда Єйтса, якого нехай багато і любили посварити за його екранізації пригод хлопчика зі шрамом у вигляді блискавки, але він все-таки відмінно впорався з тими фільмами, які стали не тільки культовими, а вже і в деякому сенсі класикою. За приквели Єйтс взявся з новим ентузіазмом і акторами, зате зі старою командою, яка працювала разом з ним над «Гаррі Поттерами». І ось він відправляє нас назад в цей рідний світ, за яким ми так сумували, показуючи, що ми ще так багато про нього не знаємо.

Головним героєм подій, що розвиваються в 1926 році, виступає магозоолог Ньют Скамандер, за підручником якого багато років потому в Гогвортсі будуть вчитися Гаррі, Рон і Герміона. Він дивакуватий інтроверт, який прибув до Нью-Йорка з чарівною валізкою, з якою іноді веде бесіди. Ні він не божевільний, просто серед його багажу можна знайти не тільки піжаму і зубну щітку... а й кілька десятків рідкісних магічних створінь, що живуть там у своїй реальності. І коли одне, а потім друге і третє з них збігає, Ньют повинен з допомогою нових друзів якнайшвидше повернути їх назад. Інакше магічне суспільство буде викрито і війни не минути. Едді Редмейн вже давно хотів стати частиною фантастичної історії Роулінг, тому зробив заради цієї ролі все. Навіть зімітував самця чарівного носорога. І довів, що і з хаффлпаффця може вийти справжній герой. Причому герой з великим серцем, який з величезною добротою піклується про своїх далеко не всіх слухняних звірів.

Прибуваючи до Нью-Йорку без особливого наміру заводити друзів, Ньют все одно одразу ж привертає увагу відьми Тіни Голдштейн, яка прагне реабілітуватися в очах начальства і знову стати аврором, і бажає відкрити власну пекарню Джейкоба Ковальські, який не володіє магічними здібностями. Разом з ними ловити біглих звірів головному героєві допомагає і сестра Тіни Квіні, талановитий легіліменць (той, хто читає чужі думки). Акторів на ці ролі вибрали саме таких, чиє повернення хочеться побачити в сиквелах. Кетрін Вотерстон розкриває свою стійку і цілеспрямовану героїню поступово, і до кінця фільму її Тіна ніби сама собою стає однією з найулюбленіших в цій історії, Ден Фоглер підкорює своєю чарівністю, а Елісон Судол – це сонечко, дивлячись на чию посмішку, хочеться тут же посміхнутися у відповідь.

Ключовими персонажами у фільмі також виступають директор магічної безпеки американського аналога Міністерства магії МАКСША Персіваль Грейвз і прийомний син жорстокої жінки, яка веде свій хрестовий похід проти відьом і чаклунів в Америці, Креденс. Хто б міг подумати, що Коліну Фарреллу так піде мантія і помахи паличкою! В останні роки він втілив чимало цікавих персонажів, і його Грейвз точно один з таких. Та й Езру Міллера взяли на роль Креденса зорвсім не випадково. Є в його герої щось трагічне, викликаюче співчуття. Окремо хочеться відзначити президента МАКСША Серафіну Пікері у виконанні Кармен Еджого. Жінка-президент у США в 1926-му році, нехай і магічного світу, – це круто. Шкода, що у неї не так багато сцен. І спробуйте впізнати тут Рона Перлмана у його магічному образі.

Про появу Джонні Деппа в образі Гріндевальда стало відомо нещодавно, і щоб не розкривати ніяких важливих моментів сюжету, можу лише підтвердити, що його поява на екрані не розчарує. Вже хочеться побачити його в дуелі проти молодого Дамблдора, хто б його не зіграв у сіквелі.

Коли на екран випливає з туману стилізований логотип Warner Bros. і назва фільму під знайомі акорди «Hedwig's Theme», емоції переповнюють, вириваючи з реальності в такий рідний для багатьох світ, де чудеса трапляються на кожному кроці, а світлі сили невпинно протистоять темряві. Здавалося б, фільми про Гаррі Поттера показали нам стільки всього, але «Фантастичні звірі» всі дві години доводять, що у світі Роулінг ще залишилася купа незвіданого, яке чекає нас буквально за рогом. Або в простенькій на вигляд валізі, подорож у засіки якої можна сміливо назвати одним з кращих епізодів франшизи. А всі ці чудесні тварини, кожен зі своїм характером, так і манять їх погладити, розчулюючи своєю безпосередністю.

Після перегляду розумієш, як все-таки добре, що «Фантастичних звірів» знімуть цілих п'ять фільмів. Адже це ще цілих 8 років подорожей в цей приголомшливий чарівний світ! Спасибі, Роулінг, за продовження казки.

Коли до Нью-Йорку прибуває дивакуватий чарівник з повною валізою фантастичних звірів, це може означати тільки одне – повернення в старий добрий світ чарів і чаклунства.