7 найкращих ролей Роберта Дауні-молодшого: від Тоні Старка до Чарлі Чапліна

5 квітня 2022,  21:47 | Статті | Автор: Елена Стрельбицкая

Учора, 4 квітня, свій день народження відзначав один з головних акторів Голлівуду Роберт Дауні мол., який прославився на весь світ завдяки ролі супергероя Тоні Старка/Залізної людини. Але у фільмографії цього талановитого актора є ще чимало яскравих ролей, які безумовно заслуговують на вашу увагу.

7. Гарольд «Гаррі» Локхарт

Фільм: «Поцілунок навиліт» (2005)

Говорячи про кращі ролі Дауні мол., неможливо пройти повз дебютне кіно режисера Шейна Блека «Поцілунок навиліт». У цій чорній комедії з елементами криміналу Дауні мол. чудово втілив злочинця-невдаху Гаррі Локхарта, якому хронічно не щастить, тому завдяки збігу обставин він вирішує прикинутися актором, щоб вижити. Його беруть на роль детектива, і тут кіно переплітається із реальним життям Гаррі, оскільки він і сам опиняється в центрі небезпечного розслідування.

6. Пітер Гайман

Фільм: «Встигнути до» (2010)

Дана картина режисера Тодда Філліпса, який зняв культову трилогію «Похмілля у Вегасі», є одним із найкращих комедійних роуд-муві в історії голлівудського кіно (і ми не перебільшуємо). У ній Дауні мол. грає Пітера Гаймана, американця-трудоголіка, типового представника середнього класу, який готується стати батьком, як раптом його життя перевертається, коли він стикається у аеропорті з диваком Ітаном у втіленні Зака ​​Галіфіанакіса, подорож з яким постійно перевіряє його нерви на міцність. У Дауні мол. і Галіфіанакіса вийшов такий блискучий комедійний дует, що переглядати «Встигнути до» одне задоволення.

5. Стів Лопес

Фільм: «Соліст» (2009)

Роль журналіста газети «Лос-Анджелес Таймс» Стіва Лопеса в біографічному фільмі Джо Райта «Соліст» безумовно є однією з найкращих драматичних ролей Дауні мол. у його довгій кар'єрі. Головним героєм байопіка виступає талановитий віолончеліст Натаніел Ейерс у втіленні Джеймі Фокса, чия кар'єра обривається, коли він захворює на шизофренію. Стів Лопес знаходить його серед безхатченків, і між двома дуже різними чоловіками зав'язуються непрості стосунки, які переростають у дуже міцну та зворушливу дружбу.

4. Кірк Лазарус

Фільм: «Грім у тропіках» (2008)

Чорна комедія Бена Стіллера, що вийшла на екрани у 2008 році, справила справжній фурор. У цій сміливій пародії Стіллер висміяв багато пафосних і сповнених стереотипів голлівудських фільмів про В'єтнамську війну і дав Дауні мол. дуже яскраву роль – роль блакитноокого австралійського актора та п'ятикратного лауреата премії «Оскар» Кірка Лазаруса, який готовий на все заради ролі та нового «Оскара», навіть перенести операцію з пігментації шкіри, щоб зіграти у військовому фільмі сержанта-афроамериканця. Дауні мол. настільки блискуче втілив цього одержимого та самовпевненого актора-нарциса, який є втіленням того, як Голлівуд десятиліттями віддавав ролі національних меншин білим, що й сам отримав за свою гру номінацію на «Оскар».

3. Чарлі Чаплін

Фільм: «Чаплін» (1992)

Найкращою драматичною роллю в кар'єрі Дауні мол. без сумніву, є роль Чарлі Чапліна у біографічній стрічці «Чаплін», яка принесла йому першу номінацію на «Оскар» і яку, на жаль, мало хто знає, оскільки цей фільм вийшов на екрани аж 30 років тому. Проте «Чаплін» безперечно заслуговує на вашу увагу, це справжня перлина у фільмографії Дауні мол., який дуже тонко втілив на екрані великого Чапліна, людину з трагічною долею, що стояла біля витоків кінематографа і, незважаючи ні на що, веселила весь світ.

2. Шерлок Холмс

Фільми: «Шерлок Холмс» (2009), «Шерлок Холмс: Гра тіней» (2011)

Найкраще у Дауні мол. виходить втілювати гострих на язик геніїв, тому коли Гай Річі запросив його на роль Шерлока Холмса у своїй вибуховій адаптації творів Артура Конан Дойля – це був союз, укладений на небесах. Якщо ви досі не можете обрати найкращого Шерлока нашого часу між Дауні мол. і Бенедиктом Камбербетчем, то не переживайте, ви не одні такі. І ми дуже сподіваємося, що через кілька років все-таки побачимо повернення Дауні мол. в образі видатного детектива у фільмі «Шерлок Холмс 3».

1. Тоні Старк

Фільми: «Залізна людина» (2008), «Залізна людина 2» (2010), «Месники» (2012), «Залізна людина 3» (2013), «Месники: Ера Альтрона» (2015), «Перший месник: Протистояння» (2016), «Людина-павук: Повернення додому» (2017), «Месники: Війна нескінченності» (2018), «Месники: Завершення» (2019)

Зрозуміло, перше місце у рейтингу найкращих ролей Дауні мол. не міг зайняти ніхто, окрім Тоні Старка – мільярдера, плейбоя, філантропа, який став супергероєм завдяки своїй відвагі та розуму і врятував не лише нашу планету, а й увесь всесвіт від Таноса, а також показав дітям, що бути інженером-винахідником – це круто. Саме завдяки блискучій грі Дауні мол. в першій «Залізній людині» кіновсесвіт Marvel отримав шанс на існування і згодом став найуспішнішою кінофраншизою нашого часу. І, напевно, у кінозалах не було жодного глядача, який би не заливався сльозами, коли Тоні загинув наприкінці блокбастера «Месники: Завершення», і ця любов простих людей вартує більше за будь-які «Оскари».

А які ваші улюблені ролі Роберта Дауні мол.? Пишіть у коментарях.

2376 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: