Рецензія на фільм «Червоне повідомлення»
Чудова трійця: У пошуках яєць Клеопатри

18 листопада 2021,  02:39 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ви коли-небудь замислювалися над тим, що буде, якщо взяти Двейна Джонсона, Раяна Рейнольдса та Галь Гадот і об'єднати в нестримне тріо у великобюджетному фільмі про пригоди та пограбування століття? Навіть якщо й ні, то компанія Netflix задумалася над цим за вас і зняла за участю цієї харизматичної трійці голлівудських кінозірок першого ешелону фільм під назвою «Червоне повідомлення». І, на що й робили ставку боси Netflix, цей стримінговий блокбастер миттєво став хітом платформи. Причому не лише через гучні імена центральної трійці, а й через дуже розважальний сюжет.

Пригодницький екшен зі значною часткою комедії «Червоне повідомлення», який написав і зняв давній друг Джонсона й творець культової комедії «Ми – Міллери» Роусон Маршалл Тербер, отримав свою назву від однойменного коду Інтерполу, яким позначають найбільш розшукуваних та найбільш небезпечних злочинців у світі, і назва не обманює. Цих топових злочинців втілюють Рейнольдс та Гадот, а незабаром і законослухняний герой Джонсона переходить на «темний бік», адже його хитро втягують у цю гру з високими ставками, і тепер йому треба якось відновити своє чесне ім'я. Але на кону є набагато більший куш, аніж його повернення на службу: 300 мільйонів доларів, які один єгипетський мільярдер готовий заплатити за три рідкісні предмети мистецтва – дорогоцінні яйця Клеопатри, які їй за легендою подарував римський полководець Марк Антоній на знак вічного кохання. Так, Денні Оушен та його друзі безперечно зараз сильно позаздрили.

Коли на початку фільму розповідається історія яєць Клеопатри, вона звучить настільки правдоподібно, що тут же доводиться гуглити, щоб переконатися в тому, що це лише хитромудра вигадка Тербера, натхненна яйцями Фаберже та легендарною особистістю цариці Клеопатри. Але від цього історія «Червоного повідомлення» тільки виграє, адже сам Індіана Джонс полював на не менш казкові артефакти, і тепер, схоже, у Гаррісона Форда з'явилися послідовники в особі Джонсона, Рейнольдса та Гадот. До речі, саме час віддати належне їхнім персонажам та познайомитися з ними ближче.

Джонсон втілює в «Червоному повідомленні» спецагента-профайлера ФБР Джона Гартлі, який спеціалізується на поведінці злочинців та співпрацює з Інтерполом, щоб упіймати «найвідомішого злодія предметів мистецтва у світі» Нолана Бута, чия роль дісталася Рейнольдсу. Їхнє знайомство починається в Римі з епічної погоні, і далі «Червоне повідомлення» лише нарощує оберти. Джонсон і Рейнольдс не показують тут гру рівня «Оскара», але в даному випадку це зовсім не потрібно, оскільки їхній дует органічно будується на природній харизмі акторів, і, пробач Кевін Гарт, але Джонсон та Рейнольдс у «Червоному повідомленні» – чи не найкраща екранна пара у кіно цього року. У всіх сенсах. Джонсон залишається вірним собі, втілюючи серйозного і сильного, як скеля (жарт), спецагента, а Рейнольдс здатний заговорити до смерть від сміху усіх навколо. По суті, вони грають своїх персонажів з блокбастера «Форсаж: Гоббс та Шоу», але дуже складно придумати аргументи проти такого кросовера.

Зате Гадот приміряє тут новий для себе образ – загадкової злочинниці на прізвисько Офіцер (як у шахах), яка вічно залишає героїв Джонсона та Рейнольдса з носом, швидко забираючи собі титул «найвідомішого злодія предметів мистецтва у світі». Дуже свіжо бачити Гадот в образі такої підступної та безпринципної лиходійки, що дуже контрастує з образом її завжди правильної та інколи через це нуднуватої Диво-жінки. До речі, як не дивно, але її гра тут набагато краща, ніж у «Диво-жінці 1984», і буквально відчувається, як Гадот кайфує у кожній сцені, де їй потрібно зробити щось погане. А те її червоне плаття з вечірки-маскараду, в якому вона б'ється з Джонсоном і Рейнольдсом, згадуючи свої амазонські прийоми, вже увійшло в історію кіно, миттю ставши культовим вбранням. Дякую художниці-костюмеру Мері Е. Вогт за цей приголомшливий образ.

Коли Джонсон, Рейнольдс і Гадот говорили, що це наймасштабніший фільм від Netflix, це легко можна було прийняти за піар-хід, але у разі «Червоного повідомлення» вони ані на йоту не злукавили. Тут все масштабно – навіть підписи міст, де відбуваються події, зроблені на весь екран, як у фільмі «Перший месник: Протистояння​». Найкращі епізоди цієї епічної пригоди, яка ні на секунду не дає занудьгувати: битва нашого тріо на маскарадній вечірці, Джонсон і Рейнольдс проти бика, погоня у бункері і, звичайно, фінал із сюрпризом. І все це під музику композитора Стіва Яблонськи, який писав саундтрек для «Трансформерів». Але найбільше настрій піднімає ця «стара подружня пара» у втіленні Джонсона і Рейнольдса, яка або повбиває один одного в цій пригоді, або розбереться зі своїми проблемами і житиме довго і щасливо. Та й те, як Рейнольдс весь екранний час фліртує зі Скелею у дусі Дедпула – окрема любов. Не уявляю, як Джонсон у ці моменти зберігав незворушне обличчя.

Тербер зробив те, що останніми роками намагалися зробити багато режисерів, – з феєрверками запустив нову пригодницьку франшизу, повз яку складно пройти. Це просто шедевр розважального, мейнстрімного кіно, навіть шкода, що у нас його можна подивитися тільки на Netflix (але окреме спасибі їм за шикарний український дубляж), оскільки «Червоне повідомлення» чудово виглядало б у залі кінотеатру на великому екрані. І якби це кіно вийшло в прокат влітку пару років тому – до пандемії та локдаунів – то зібрало б у прокаті під мільярд доларів (але точно не менше екшену «Форсаж: Гоббс та Шоу»), оскільки було б ідеальним варіантом і для побачення, і для походу в кіно з друзями, щоб разом похрумтіти попкорном з цим чудовим тріо.

Кому «Червоне повідомлення» рекомендується до перегляду прямо зараз? Всім, хто любить Джонсона, Рейнольдса та Гадот і хоче весело провести 2 години у їхній компанії. І шанувальникам пригод Індіани Джонса (коли герой Рейнольдса насвистує тему Інді, то потрапляє цим прямо в серце). Повірте, ви не пошкодуєте. Адже «Червоне повідомлення» не поступається своєю здатністю вирвати з нашої суворої реальності й відправити у веселу пригоду в хорошій компанії недавньому хіту Рейнольдса «Персонаж» («Головний герой»). Тербер створив відмінні ліки від осінньої хандри, за що йому велике спасибі. І просто чудово, що фінал натякає на другу частину, оскільки цю трійцю гріх відпускати після одного фільму разом.

Поки Індіана Джонс перебуває в медовому місяці, що затягнувся, а друзі Оушена, схоже, пішли на пенсію, своє полювання за цінними артефактами та предметами мистецтва відкриває нова чудова трійця. Що ж, сміливий крок. Але всі ми знаємо, що успіх якраз любить сміливих. І тих, кому личить червоний так, як він личить Галь Гадот.

2520