Роботи в житті як в кіно. Як COVID-19 прискорює настання майбутнього

12 квітня 2021,  15:10 | Статті

Тема робототехніки та людиноподібних роботів давно увійшла в кінематограф. COVID-19, який поставив на паузу кіноіндустрію, швидше за все, дасть новий виток розвитку цієї теми в кіно. Оскільки одна з головних складових сай-фай жанру – антропоморфний робот зі штучним інтелектом – вже втілюється в реальності.

Посприяла цьому пандемія, яка призвела до необхідності замінювати частину людської праці на заводах, в сферах обслуговування, освіти, медицини та викликала вибухове зростання інтересу до ринку робототехніки. У зв'язку з цим роботи сьогодні виходять за межі промислових майданчиків і беруть на себе інформаційні, логістичні, хірургічні роботи; виступають засобами доставки, є автономними транспортними або літальними апаратами.

Особлива роль разом з цим відводиться соціально спрямованим роботам-помічникам і роботам-компаньйонам, призначеним для взаємодії з людиною. Вбудовані функції таких андроїдів дозволяють їм розвивати власний соціальний та емоційний інтелект. Прикладом може служити людиноподібний робот Софія, якого (або яку) привозили до Києва у 2018. Компанія-виробник андроїда Hanson Robotics повідомляє про підвищений попит на подібних роботів в епоху соціального дистанціювання і про свої плани продати тисячі таких роботів до кінця 2021 року.

Однак найбільш широко роботи вже створюються і використовуються у військових цілях. Саме з військової сфери, яка активно фінансується провідними державами світу, прийшло безліч відомих нам технологій.

Навіть роботи-пилососи виробляються компаніямі, які також виготовляють роботів військового призначення. А відома інженерна компанія Boston Dynamics, що спеціалізується на робототехніці, довгий час фінансувалася фондом від Міністерства оборони США. Америка лідирує в створенні військових машин і вливає в цю галузь колосальні інвестиції.

Ще в 2007 році Пентагон опублікував доповідь про розвиток робототехніки з планом заміни солдат машинами до 2032 року. Основними перевагами роботів військові вважають відсутність необхідності пускати в бій живих людей, потенційну дешевизну в разі масового виробництва і їх підвищені бойові характеристики. Схоже, битва людей і машин 2029 року з якої починається перший «Термінатор», має шанси втілитися в реальності.

Аналізуючи існуючі тенденції можна підсумувати, що через пандемію, яка трапилася, невідомо, хто з'явиться в нашому житті скоріше: «Робокопи» або «Валлі», які допомагають по господарству.

В українському кінопрокаті актуальність теми роботів-андроїдів і військових роботів підтримала компанія ParakeeT Film. Найближчим часом кінодистриб'ютор планує випуск двох сай-фай фільмів пов'язаних з проблемою штучного інтелекту та небезпеки, яку може нести розвиток роботизованих технологій для людини.

Один з фільмів – «Четвертий», про те, як компанія-виробник військових роботів проводить несанкціоновану військову операцію в екзотичній країні. В ході операції виявляється, що роботам, запрограмованим вбивати ворогів, все одно кого вбивати. Мало того, володіючи здатністю до самонавчання, роботи в підсумку можуть задатися питанням, у чому ж їхня відмінність від людини.

Другий фільм, з назвою «Як живий», піднімає не стільки етичні, скільки екзистенційні проблеми. Але й він також про те, що ж дійсно відрізняє людину від створеного нею робота та на чию користь говорять ці відмінності. Головні герої фільму, молода подружня пара, що переживає непростий етап у відносинах, придбає для їх поліпшення робота-помічника, якого на вигляд не відрізнити від людини. По міру зближення трійця відкриває для себе по-новому поняття людяності.

Обидва фільми з'являться в кінотеатрах після весняного карантину.

2174 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: