Рецензія на фільм «Перспективна дівчина»
Солодка помста патріархату гострим скальпелем

4 лютого 2021,  03:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Багато молодих людей разом з друзями йдуть після важкого робочого тижня в нічні клуби, щоб випити, потанцювати, відпочити. (Вірніше, ходили до пандемії коронавірусу). І в цих нічних клубах вони помічають дуже п'яну дівчину з розтертим макіяжем, яка ледве стоїть на ногах. Будучи справжнім джентльменом (а як інакше), один хлопець з компанії обов'язково викликається проводити її додому, щоб з нею не сталося нічого поганого. До себе додому. І там на нього дуже скоро чекає неприємний сюрприз, адже ця дуже п'яна дівчина насправді не випила ані краплі алкоголю і прекрасно розуміє, що вона зробить з цим «джентльменом» далі...

Ім'я англійської актриси Еміральд Феннел вам може бути і не знайоме, але вона знімалася у другорядних ролях в таких відзначених номінаціями та преміями «Оскар» кінокартинах, як «Альберт Ноббс», «Анна Кареніна» та «Дівчина з Данії». Правда, вона завжди мріяла про більше, тому, коли пару років тому їй випав шанс стати сценаристкою і шоураннеркою хітового серіалу «Вбиваючи Єву» (який ви теж повинні обов'язково подивитися, але це окрема тема для розмови), вона скористалася ним сповна, отримавши за свої блискучі сценарії 2 номінації на премію «Еммі». А тепер прийшла черга повного метра, який Феннел вирішила підкорити за допомогою історії про солодку помсту патріархату з дуже чорним гумором під назвою «Перспективна дівчина». І її режисерський дебют потрапив в саме яблучко, ставши одним з найкращих фільмів 2020 року. Так чому ж він так усіх зумів підкорити?

Головним козирем «Перспективної дівчини», як ви вже зрозуміли з назви картини, є одна дуже перспективна дівчина – Кассандра «Кессі» Томас. Вона була однією з найкращих студенток медичного університету, але жахлива трагедія перевернула її життя назавжди. Її найкращу подругу Ніну зґвалтували, але, коли вона розповіла про все декану, університет став на бік її ґвалтівника. Оскільки у нього були зв'язки та гроші. Кессі зрозуміла, що чекати справедливості їм з подругою більше нізвідки, тому вона взяла відплату в свої вмілі руки. Тепер вона веде подвійне життя, вдень працюючі в маленькій кав'ярні, до розчарування своїх батьків, а ввечері... Ввечері вона виходить на полювання за всіма «хорошими хлопцями», які не проти скористатися п'яною дівчиною.

Чим ближче ви знайомитеся з Кессі, тим ясніше стає, що вона – ідеальна антигероїня сучасного суспільства, така собі Вероніка Марс з легкими нотками Харлі Квінн (так, Марго Роббі невипадково виступила продюсером цього кіно). Її історія – це історія становлення справжньої героїні з коміксів, яка, правда, не володіє суперздібностями. Окрім гострого розуму та невинної зовнішності. Але, як не дивно, на них можна зловити у сіті дуже багато мудаків, які вважають п'яну дівчину легкою здобиччю. Разом з цим Кессі – неймовірно харизматична і багатогранна особистість, яка дійсно домоглася б багато чого в кар'єрному світі, якби вирішила закінчити університет. Так що назва фільму, яка в оригіналі звучить як «Перспективна молода жінка», описує її іронічно та дуже точно.

Ім'я актриси Кері Малліган прогриміло на весь світ, коли в 2010 році вона отримала премію BAFTA і була номінована на «Оскар» за свою гру у фільмі «Виховання почуттів», де вона втілила юну і наївну студентку, яка заводить роман з одруженим чоловіком, в два рази її старшим. За наступне десятиліття актриса змінила на великому екрані різні амплуа, але другу номінацію на «Оскар» так і не отримала. Поки не отримала. Оскільки її незрівнянна гра в трилері «Перспективна дівчина», що пробирає до мурашок і змушує сидіти на краю крісла в кінозалі в передчутті наступної сцени, точно заслуговує не просто номінації, а самого «Оскара». Її Кессі гіпнотизує протягом усього фільму, показуючи нам антигероїню зі сталевими нервами та великим серцем, що кровоточить від втрати рідної душі.

І поки Кессі готує свою солодку помсту, Феннел змушує її сумніватися в своєму життєвому виборі, оскільки всі навколо твердять їй про те, що потрібно відпустити жахливе минуле і рухатися далі в світле майбутнє. Як раптом вона зустрічає милого хлопця Раяна, з яким навчалася в медунівері, і у них зав'язуються серйозні відносини. Відомий стенд-ап комік Бо Бернем ідеально підійшов на цю роль, а їхні з Малліган танці в аптеці під пісню Періс Гілтон – одна з найкращих родзинок цього фільму. Але чи зможе Кессі поєднувати своє нічне полювання на «хороших хлопців» з відносинами з Раяном? Чи зможе вона по-справжньому відпустити те, чим жила останні десять років? Феннел приготувала чудові відповіді на ці питання.

Геніальним рішенням кастингу на ролі «хороших хлопців» став вибір кращих серіальних бойфрендів, про яких багато дівчат мріяли в 90-00-х роках, як Адам Броді, він же Сет з серіалу «О.С. – Самотні серця», і Макс Грінфілд з Крісом Ловеллом, які грали найбільш нормальних та добрих хлопців Лео і Піза в серіалі «Вероніка Марс» (ще одна відсилання). Таким чином Феннел підкреслює, наскільки зовнішність і статус в суспільстві можуть виявитися оманливими. Наскільки люди можуть виявитися лукавими психопатами та ґвалтівниками, які холоднокровно замітають сліди своїх злочинів і намагаються при цьому підтримувати імідж «хорошого хлопця». Як успішний продюсер Гарві Вайнштейн, поки про нього не заговорили десятки жінок і поки їм, нарешті, не повірили.

Феннел не боїться поранити чиїсь почуття і б'є своєю «Перспективною дівчиною» прямо в серце проблеми. Багатьом людям досі здається, що зґвалтування – це щось рідкісне і далеке, але в англійській мові вже давно існує таке поняття, як «rape culture», тобто «культура зґвалтування». Як якась «субкультура», що є невід'ємною частиною нашого суспільства. Вона в'їлася в ДНК людства і ніяк не бажає виводитися. Тому Кессі за допомогою свого скальпеля вирішує видалити цю злоякісну пухлину на тілі суспільства. Але чи під силу їй це? Чи зможе одна перспективна дівчина щось змінити й покарати злочинців? Так, картина Феннел змушує думати про багато непростих та неприємних речі, про які ми просто не маємо права забувати, якщо ми хочемо змінити цю культуру зґвалтування та зробити світ безпечнішим для майбутніх поколінь жінок. Як би не хотілося надіти рожеві окуляри і закрити на це очі, ми не маємо права це робити. І про це варто пам'ятати тоді, коли вам розповість свою історію ваша Ніна.

Особливе місце в цьому фільмі відводиться поняттю віктімблеймінг (від англ. victim – жертва, blaming – звинувачення), тобто звинувачення жертви насильства в тому, що з нею сталося. Це коли суспільство замість того, щоб покарати злочинця, починає розбирати жертву по шматочках в пошуках того, щоб зробити її винною в тому, що її зґвалтували. Одягла коротку спідницю, йшла сама вночі додому, випила багато алкоголю... Цей список можна продовжувати і продовжувати. Наприкінці фільму Кессі говорить про те, що життя Ніни зруйнувало ім'я її ґвалтівника, що його ім'я буквально обплутало її і не давало їй дихати, після того як вона розповіла про те, що трапилося. Таким чином дана історія наочно дає відповідь усім, хто цікавиться, чому жінки частіше за все мовчать про таке. Тому що їх спочатку змусять проживати це зґвалтування знову і знову в кожному новому допиті та розмові, а потім ще й не повірять і відпустять насильника на свободу. Тому що у насильника повинна бути презумпція невинності. І його буде захищати система, тоді як жінку без грошей та зв'язків – ні.

А чого лише варті всі ті моменти, коли до Кессі пристають на вулиці посеред білого дня або коли її принижують «чоловіки», оскільки вважають її «слабкою дівчиною», і як реакція цих «чоловіків» різко змінюється на неї, щойно Кессі показує їм, що вона не беззахисна овечка. Вони тут же матюкають її і поспішають забратися подалі, обзиваючи її божевільною. У цих сценах Феннел та Малліган блискуче показали, що патріархат не вважає жінок людьми. Для тих «чоловіків» дівчина – це не людина, а красива річ, яку можна обзивати і до якої можна чіплятися на вулиці. Вона їм подобається, поки мовчить і посміхається, але якщо проявить характер і пошле їх туди, куди їх давно треба було послати, то одразу стане «сукою» і «стервом». Хоча в реальному житті жінки не можуть дозволити собі таку розкіш, як послати чергового мудака, який пристає на вулиці. Тому що ризикують потрапити в реанімацію. І про це Феннел теж говорить в своєму фільмі, хоча і не прямо. Але дуже красномовно. Тому місцями «Перспективна дівчина» шокує своєю реалістичністю.

У середу «Перспективна дівчина» отримала 4 номінації на премію «Золотий глобус», і це тільки початок, оскільки попереду – тільки «Оскар». І режисерський дебют Феннел заслуговує його в багатьох категоріях, починаючи від продуманого до дрібниць сценарію та гри Малліган, закінчуючи своїм запальним саундтреком і неймовірною операторською роботою, що до найдрібніших нюансів передає неповторний стиль «Перспективної дівчини». Все це робить першу режисерську роботу Феннел не просто хорошим кіно, а блискучою кінострічкою, сучасним кіношедевром на одну з найбільш злободенних проблем, про яку мало хто не боїться говорити так відверто. Тому браво, Еміральд. І я вже з нетерпінням чекаю на ваш наступний фільм. Нашому суспільству потрібні такі історії.

Якщо правоохоронна система не діє і не бажає карати злочинців, що руйнують життя перспективних молодих жінок, Кассандра Томас влаштує їм дуже цінний урок, який змусить їх надалі боятися милих молодих дівчат у сукнях в рожеві квіточки.

5826