Рецензія на фільм «Диво-жінка 1984»
Богиня-амазонка повернулася, щоб врятувати 2020 рік

17 грудня 2020,  04:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2017 році на великі екрани вийшов перший супергеройський екшен про Диво-жінку, вона ж Діана Принц, вона ж принцеса амазонок, вона ж найвеличніша супергероїня усіх часів (за версією DC і не тільки), і неймовірна героїня у втіленні актриси Галь Гадот повністю приголомшила глядачів різного віку і навіть найсуворіших критиків. Її другий сольний фільм режисерка Петті Дженкінс вирішила теж зняти про минуле, але замість ще однієї світової війни обрала для Диво-жінки більш радісний час – дикі та яскраві 80-і, які приготували для нашої супергероїні чимало сюрпризів та випробувань.

Супергеройський екшен «Диво-жінка 1984» без сумнівів є одним з найбільш очікуваних фільмів 2020 року і він моментально вириває глядачів з реальності, відкриваючись епічним епізодом-флешбеком про юність Діани на острові Теміскіра. Світ відважних амазонок безумовно входить в топ найкращих місць у всесвіті DC, і повернення туди – справжній новорічний подарунок глядачам від Дженкінс. Режисерка знала, що нас вразять Олімпійські ігри амазонок, так що трюків зі спецефектами на цей епізод команда фільму точно не пошкодувала. Звичайно, участь маленької Діани в цьому надскладному змаганні на одному рівні з дорослими і загартованими в боях амазонками є занадто самовпевненою (і трохи комічною), але завдяки цій самовпевненості ми отримали такий шикарний відкриваючий епізод, що тут же прощаєш сценаристам таке відверте підігрування головній героїні в дитинстві. Принаймні Діана винесла з цього змагання цінний урок і зрозуміла, що велика сила – це ще не стовідсоткова гарантія успіху.

Тим часом доросла Діана в 1984 році знайшла свій новий дім у Вашингтоні, де Диво-жінка днем ​​працює в Смітсонівському інституті вченим-антропологом, а в нічний час й по вихідним рятує людей, борючись з озброєними бандитами, які грабують ювелірні магазини, та з порушниками правил дорожнього руху, які створюють на дорогах небезпечні для життя ситуації. У своєму першому фільмі вона зупинила бога війни Ареса, і після двох світових життя у світі нарешті стало спокійнішим (принаймні воно було таким в ті декілька тижнів 1984 року, які показані у цьому сиквелі). Але всі ми знаємо, що затишшя – вірна ознака наближення бурі, і така буря з'являється на горизонті, коли до рук одного бізнесмена-афериста Максвелла Лорда потрапляє древній артефакт, здатний здійснювати найзаповітніші бажання. Бажаючи багатства, слави і влади, Максвелл жадібно впивається в цей артефакт, і світ навколо починає охоплювати лихоманка, адже за будь-яке здійснене бажання доводиться платити свою ціну. Часом дуже високу.

Але Макс Лорд – далеко не єдиний лиходій «Диво-жінки 1984». З жадібним Лордом все ясно з його першої появи на екрані, тоді як перетворення Барбари Мінерви на Гепарду – чудова подорож, яка захоплює більше, ніж всі інші сюжетні лінії «Диво-жінки 1984». Барбара працює з Діаною в Смітсонівському інституті, але не дивлячись на її чарівність, доброту та розум, її в упор ніхто не помічає. Крім агресивних алкашів, які бачать в Барбарі легку здобич. Діана ховається в тіні, тоді як Барбара хоче блищати у центрі уваги і, як будь-яка жінка, не боятися йти додому вночі, і це пристрасне бажання призводить до дуже серйозних наслідків – її перетворення на безжального звіра-хижака. Звичайно, мати суперсилу хотілося б багатьом, як і величезне багатство, що є заповітним бажанням Лорда, але обидва цих суперлиходія всерйоз змушують задуматися, що сила і влада – це далеко не головне в житті. Але що ж тоді головне?

Поки весь світ потихеньку божеволіє, на Діану чекає справжній подарунок – повернення Стіва Тревора. Зворушливі відносини принцеси амазонок та відважного пілота Першої світової війни були перлиною першої «Диво-жінки», тому не дивно, що Дженкінс знайшла дуже хитрий спосіб повернути Стіва на великий екран і підняти наш настрій за допомогою нових пригод цієї карколомної парочки. Не буду вам спойлерити, тільки скажу, що реакція Стіва на 80-і, тобто на майбутнє, є просто незрівнянною, і його повернення ні в якому разі не перекреслює ту жертву, яку він приніс у кінці першого сольника Диво-жінки.

В образі Диво-жінки в сиквелі повертається Галь Гадот, і якщо ви до сих пір в неї не закохані, то можливо цей фільм це змінить і наверне вас на її світлу сторону Сили (жарт для фанатів «Зоряних воєн»). Перший екшен показав Діану наївною і молодою, коли вона вперше вибралася у світ людей, щоб битися з Аресом, а в «Диво-жінці 1984» вона постає перед нами вже мудрою жінкою, яка багато що побачила і пережила й страждає від самотності, адже давно втратила своїх друзів і нікому більше не може розкрити свою таємницю, але все одно Діана не позбулася своєї доброти та віри у краще і завжди прийде на допомогу, навіть коли цього ніхто не чекає. Вона може здаватися висіченим з каменю ідеалом, але в наш час нам дуже потрібні ідеали з таким величезним серцем, як у Диво-жінки. Адже якщо вона й надалі буде надихати дітей і дорослих по всьому світу, наш світ дійсно стане кращим. І добрішим.

Компанію Гадот в «Диво-жінці 1984» складають Кріс Пайн, Педро Паскаль та Крістен Віг, і кожен з них виклався на всі 200%, щоб викликати відгук у серцях глядачів. Їхні сюжетні лінії були написані з глибоким змістом, і ці актори зробили багато сцен зі своєю участю воістину незабутніми. Чого тільки вартий той політ Діани і Стіва на літаку крізь феєрверки (від цього видовища на великому екрані перехоплює дух)! Або шалене прагнення Макса і Барбари вирватися на вершину харчового ланцюжка, що пожирає їхні душі, перетворюючи на справжніх монстрів, які не здатні любити. Але наприкінці їхні історії чіпають до глибини душі, оскільки нагадують про головне – про те, що не може дати жоден чарівний артефакт.

Сиквел «Диво-жінки» знову доводить, що куленепробивність та суперсила Діани – це не головні її надздібності. Головні надздібності, за які ми так сильно й полюбили Диво-жінку, – це її добре серце просто вселенських розмірів. Завдяки своїй силі, гострому розуму та зовнішнім даним вона могла б стати найпопулярнішою та найбагатшою жінкою на планеті, але Діані цього не потрібно. Вона вважає за краще жити в тіні і приховувати свою особистість, оскільки знає, що вся ця мішура – це не головне у житті. Вона знає, що ніякі порше, яхти, мільйон доларів та слава, яких в цьому фільмі так пристрасно бажають інші люди, не зможуть подарувати справжнє щастя і заповнити внутрішню порожнечу, якщо така є. Як і збільшення кількості ядерних боєголовок ніколи не принесе людям мир. Діана ніяк не може пережити смерть Стіва, думаючи і сумуючи за ним кожен день, тому не складно здогадатися, чого бажає її серце. Але, незважаючи на весь романтизм її возз'єднання з коханим, фільм «Диво-жінка 1984» також нагадує кожному з нас, що ми не повинні замикатися в собі і ставити хрест на відносинах і коханні, коли ми втрачаємо близьку людину. Діані це дається з великими труднощами, і це робить богиню-амазонку такою же людяною, як і всі ми.

«Диво-жінка 1984» не тільки доводить, що Петті Дженкінс – одна з найбільш віртуозних голлівудських режисерів нашого часу, адже дуже рідко навіть іменитим метрам вдається зняти сиквел, який в декілька разів перевершує оригінал, а й показує, що Дженкінс – справжня кіновізіонерка. Цей фільм кардинально відрізняється від першої «Диво-жінки» своєї картинкою, режисерка буквально переносить нас в яскраві 80-і, які, незважаючи на двох суперлиходіїв, вам потім не захочеться залишати. Адже в порівнянні з 2020 роком, 1984 – це просто казка. Тусовки в торгових центрах, різнокольорові лосини, великі плечики, ще більші начісування, спортивний шик, швидкі автомобілі.. Навіть якщо ви ніколи не замислювалися про 80-і раніше, то «Диво-жінка 1984» точно закохає вас в ту епоху і викличе у вас по ній приємну ностальгію (навіть якщо ви народжені пізніше того часу). Ще й під музику самого Ханса Циммера (спасибі йому, що не пішов зі світу супергеройського кіно, як погрожував раніше).

Спочатку студія планувала випустити «Диво-жінку 1984» на екрани ще в грудні 2019 року, потім вона повинна була вийти в кіно на початку літа (якби цей рік був нормальним), але через пандемію коронавірусу ми змогли возз'єднатися з Диво-жінкою тільки під завісу 2020 года... і, як не дивно, її другий сольник вийшов на великі екрани якраз в потрібний час. Не для студії, звичайно, оскільки тепер цьому фільму точно не заробити мільярд (хоча він його заслуговує), а для нас, для глядачів, яким зараз як ніколи потрібні натхнення й надія, і ця чудова героїня з величезним серцем знову дарує їх нам, разом з цим показуючи, яким же все-таки дивовижним та чарівним є наш далеко неідеальний світ. У ньому відбувається стільки поганого, що відбирає віру у краще, але потім кожен хороший вчинок, кожен акт любові, дружби, доброти, співчуття й милосердя буквально перекреслює все те зло, що нас оточує. Всіх тих злих диктаторів з їхніми ядерними арсеналами і жадібних бізнесменів, яким усе мало. Адже вони завжди будуть нещасними, скільки б не мали, тоді як ті люди, які помічають красу світу навколо, завжди будуть мати набагато більше.

Незважаючи на пандемію і перенесення майже всіх найгучніших прем'єр, в цьому році на екрани все одно вийшло багато хороших фільмів, але жоден з них не зрівняється з «Диво-жінкою 1984». Це найкраща глава всесвіту DCEU на сьогоднішній день і найбільш епічний блокбастер 2020 року, і я сумніваюся, що навіть при звичайному розкладі (тобто без пандемії) якийсь із фільмів, чия прем'єра повинна була відбутися в кінотеатрах в цьому році, але переїхала на 2021, зміг би його перевершити. Дуже рекомендую дивитися (всім!) на великому екрані для повного занурення з нашої нинішньої сірої реальності в справжню фантастику коміксів, але при цьому не забувайте про маски та соціальну дистанцію з іншими людьми (щоб не хворіти на свята).

Часом, щоб врятувати цілий рік (і зарядити глядачів оптимізмом та добротою на наступний) потрібна всього одна жінка. Диво-жінка. Причому нею може бути кожна (і кожен) з нас. Головне продовжувати вірити в себе і в цей дивовижний світ.

8684