15 цікавих фактів про створення фільму «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану»

17 листопада 2020,  23:55 | Статті | Автор: Елена Стрельбицкая

Лумос максима! На цьому тижні запрошуємо вас у подорож за лаштунки фентезі «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану», яке у багатьох шанувальників Поттеріани є найулюбленішим фільмом франшизи.

1. Перед початком зйомок фентезі «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану» режисер Альфонсо Куарон, який прийшов на заміну Крісу Коламбусу, вирішив дати домашнє завдання Деніелу Редкліффу, Руперту Грінту та Еммі Вотсон, щоб краще їх пізнати. Він попросив тріо написати твір про свого персонажа від першої особи. Емма, як справжня Герміона, принесла йому есе на 16 сторінок. Ден, як зробив би Гаррі, написав твір на 1 сторінку. А Руперт, як Рон, взагалі його не здав.

2. Після смерті Річарда Гарріса роль директора Гоґвортсу Албуса Дамблдора була запропонована акторові Іену МакКеллену, який втілив іншого легендарного чарівника Гендальфа у франшизі «Володар перснів». Але МакКеллен вирішив, що він «зіткнувся з достатньою кількістю проблем, намагаючись відповідати одній легенді, а дві було б занадто багато, щоб сподіватися [на успіх]». Так роль отримав Майкл Гембон.

3. Девід Тьюліс був першим вибором режисера на роль професора Люпина. Він погодився на цю роль за порадою актора Іена Гарта, який втілював професора Квірела, викладача захисту від Темних мистецтв, в першому фільмі франшизи «Гаррі Поттер і філософський камінь».

4. У третьому фільмі часто згадується в'язниця Азкабан, але вона ніколи не з'являється на екрані. Проте під час роботи над третьою главою Поттеріани були створені концепт-арти Азкабану, які зображують в'язницю великою трикутною фортецею, збудованою на краю гігантського водоспаду. У п'ятому фільмі «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» Азкабан з'явився саме в такому вигляді, але його перенесли з краю водоспаду на острів в океані, щоб більше відповідати опису з книг Роулінг.

5. Знаючи, що Деніел Редкліфф дуже любить музику, Гері Олдман, який отримав роль його екранного хресного, подарував йому при першій зустрічі бас-гітару.

6. «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану» є останнім фільмом про Гаррі Поттера, музику до якого написав легендарний Джон Вільямс. Незважаючи на це, в титрах всіх майбутніх фільмів франшизи згадується його ім'я як творця головною композиції «Hedwig's Theme», різні версії якої потім представили й інші композитори Поттеріани.

7. Татуювання Сіріуса Блека, які покривали тіло і руки в'язня Азкабану, були запозичені у банд з російських в'язниць. Ці малюнки означають, що ув'язненого, який їх носить, потрібно боятися й поважати.

8. Роулінг розповідала, що ті жахливі монстри дементори, які висмоктують з людей всі позитивні емоції, є алегорією на депресію, з якою вона боролася свого часу.

9. Тим часом у лікантропії Люпина, тобто його хвороби перевертня, є теж більш глибокий сенс: Роулінг говорить, що це «метафора всіх хвороб, навколо яких в суспільстві існує тавро, як СНІД або ВІЛ».

10. Під час сцени, де Герміона б'є Драко в обличчя, спочатку планувалося, що Емма Вотсон дасть Тому Фелтону ляпас, але, коли включилася камера, і актори увійшли в образи своїх героїв, Вотсон несподівано для всіх, включаючи саму себе, врізала Фелтону з кулака з усієї сили. Актриса говорить, що після відчувала себе дуже винною, і не розуміє, про що вона тоді думала.

11. У третьому фільмі на екрані повинен був з'явитися Гігантський кальмар, який мешкає в Чорному озері, що розташоване на території Гоґвортсу, але, на жаль, його вирізали під час фінального монтажу.

12. Щоб додати реалізму в шкільні будні героїв, Куарон вирішив, що Гаррі, Рон та Герміона будуть частіше з'являтися на екрані в повсякденному одязі, який вони носили б після уроків, а під час зйомок сцен уроків режисер дозволив акторам, які грають учнів, носити шкільну форму так, як вони хочуть. Тому в кадрі можна побачити, що не всі учні носять форму акуратно: у деяких незаправлені сорочки чи краватка висить трохи криво.

13. Близько 31 хвилини фільму можна почути бій дзвону Гоґвортсу. Для цього звуку був використаний запис бою легендарного Біг Бена.

14. Роль професора віщування Трелоні виконала Емма Томпсон. У минулому вона була одружена з актором Кеннетом Браною, який зіграв професора Ґільдероя Локхарта у фільмі «Гаррі Поттер і Таємна кімната».

15. Акцент Куарона привів до кумедного випадку під час роботи над сценами з дементорами. Режисер представив, що було б круто, щоб при появі дементорів краплі дощу перетворювалися на лід, але оскільки слова «лід» («ice») та «очі» («eyes») в англійській мові схожі за звучанням, його не так зрозуміли, і художники намалювали концепт-арт з... очима, що падають із неба. Ці малюнки шокували Куарона, і він пояснив, що мав на увазі лід, а не очі.

Квитки на фільм «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану» ви знайдете в нашій афіші.

Під час походу в кінотеатр не забувайте вдягати маску, користуватися антисептиком і дотримуватися соціальної дистанції.

18831 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: