«Початок»: 20 маловідомих фактів про культову фантастику Крістофера Нолана

13 серпня 2020,  21:35 | Статті | Автор: Елена Стрельбицкая

На честь своєї 10-ї річниці в українські кінотеатри повернувся науково-фантастичний епік Крістофера Нолана «Початок» з Леонардо ДіКапріо у головній ролі. Тому саме час вирушити за лаштунки цього культового фільму і дізнатися секрети його створення.

1. Щоб написати сценарій до фільму «Початок», Нолану знадобилося 10 років.

2. Леонардо ДіКапріо був першим і єдиним вибором Нолана та продюсерки Емми Томас на роль Кобба, хоча часто згадується, що цю роль також пропонували Бреду Пітту і Віллу Сміту.

3. Джозеф Гордон-Левітт прийшов на прослуховування для ролі Артура в костюмі «про всяк випадок», прочитавши лише короткий опис про нього, і підсвідомо потрапив прямо в яблучко щодо гардеробу і стилю свого персонажа.

4. Роль Сайто була написана спеціально для Кена Ватанабе, оскільки Нолан порахував, що актор отримав мало екранного часу в його супергеройському екшені «Бетмен: Початок», де він зіграв Ра'са аль Гула.

5. Щоб уникнути плутанини, під час телевізійних показів «Початку» в Японії в кутку екрану були написи, які повідомляли глядачам, на якому рівні сну відбуваються події тієї чи іншої сцени.

6. В англійській мові перші літери імен головних персонажів Дома, Роберта, Імса, Артура/Аріадни, Мел і Сайто утворюють слово «dreams», тобто «сни».

7. Гордон-Левітт самостійно виконав всі, крім одного трюку, під час того епізоду з бійкою в коридорі, який постійно крутився.

8. Головна тема фільму «Початок», яку написав композитор Ганс Циммер, називається «Час». Цей саундтрек приніс Циммеру 9 номінацію на премію «Оскар» й 10 номінацію на премію «Золотий глобус».

9. Метою головного героя Дома Кобба є повернутися додому. Тому Нолан дав йому ім'я Дом, що на мовах слов'янської групи означає «дім».

10. Нолан покликав Тома Гарді на роль Імса через його гру у фільмі Гая Річі «Рок-н-рольщик», хоча Гарді думав, що це через «Бронсона». Коли він зустрівся з режисером, то був здивований дізнатися, що той не бачив «Бронсона».

11. Прізвище Кобба відсилає до відомого американського архітектора Генрі Н. Кобба, який працював над створенням хмарочосів. Тому світ Кобба і Мел створений переважно з хмарочосів.

12. Роль Мел пропонували Кейт Вінслет, колезі ДіКапріо по фільму «Титанік», але вона відмовилася, оскільки не бачила себе в цьому образі.

13. Коли цю роль отримала Маріон Котійяр, яка втілювала Едіт Піаф в байопіку «Життя в рожевому кольорі», Нолан хотів змінити пісню «Non, je ne regrette rien», що служить в «Початку» сюжетним засобом, але Циммер його відрадив.

14. В інтерв'ю для Entertainment Weekly Нолан пояснив, що ролі команди Дома були натхненні ролями людей на знімальному майданчику: Кобб є режисером, Артур продюсером, Аріадна художницею-постановницею, Імс актором, Сайто кіностудією, а Фішер аудиторією.

15. Незважаючи на те, що у фільмі є багато сцен з сюрреалістичними ефектами, більшість з них було створено за допомогою реальних, багаторівневих декорацій. Таким чином в «Початку» є всього 500 кадрів з комп'ютерною графікою, тоді як більшість інших науково-фантастичних епіків налічує близько 2 000 таких кадрів.

16. У 2011 році фантастика «Початок» отримала 8 номінацій на премію «Оскар», з яких перемогла у 4. Стільки ж статуеток отримав і фільм «Король говорить», який тоді назвали Найкращим фільмом року.

17. Нолан розкрив, що сон третього рівня у снігах був натхненний одним з його найулюбленіших фільмів про Джеймса Бонда «На секретній службі Її Величності», який вийшов на екрани у 1969 році.

18. Персонаж Діліпа Рао отримав ім'я Юсуф, оскільки це арабська версія ім'я Йосип, біблійної фігури, яка володіла даром тлумачення снів.

19. «Початок» входить до трійки найуспішніших фільмів, які зняв Нолан. Його збори в світовому прокаті склали $829,9 млн. Успішнішими за нього є тільки супергеройські екшени «Темний лицар» і «Темний лицар повертається», які є фільмами-мільярдерами.

20. Відкритий фінал «Початку» є одним з найвідоміших та найбільш обговорюваних відкритих фіналів в історії кіно. Шанувальники Нолана досі сперечаються про те, чи залишився Кобб уві сні, чи повернувся у реальний світ.

Квитки на фільм «Початок» ви знайдете в нашій афіші.

2100 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: