Від Дракули і Шерлока до Лессі: 5 найвідоміших персонажів в історії кіно

19 червня 2020,  21:20 | Статті

Згадуємо 5 найпопулярніших головних героїв, які підкорюють глядачів з великих та малих екранів у різних втіленнях найдовше — деякі навіть з 1899 року, тобто практично з самого винаходу кінематографа.

Граф Дракула

Перша поява в кіно: 1921 рік

Вперше граф Дракула увійшов в поп-культуру завдяки однойменному роману ірландського письменника Брема Стокера в 1897 році. У загадкового та могутнього румунського вампіра був прообраз князь Влад Цепеш, якому дісталося прізвисько «Дракул» від батька, який був членом лицарського Ордену Дракона. Про господаря Волощини з 15 століття історії ходили різні, про його жорстокість складали легенди, проте правдиві вони, чи це все підступи численних ворогів робота для ентузіастів історії. Зате кінематографістів завжди хвилював саме граф з популярної книги Стокера, а режисери і сценаристи змінювали персонажа до невпізнання, залишаючи найвідомішого вампіра універсально інтригуючим лиходієм для всіх поколінь.

Дракула зустрічався в кіно, серіалах, він інтригував і вбивав в минулому, сьогоденні та майбутньому, бився в коміксах та відеоіграх, його феномен вивчають психологи, культурологи та літературознавці, сам він побував лиходієм, трагічною і комічною фігурами та навіть іноді героєм. Його грали Макс Шрек, Бела Лугоши, Крістофер Лі, Гері Олдман, Леслі Нільсен, Джерард Батлер, Джонатан Ріс-Майєрс, Люк Еванс та безліч інших чудових акторів. Остання гучна поява вампірського графа відбулася в 2020 році в масштабному міні-серіалі від BBC «Дракула».

Шерлок Холмс

Перша поява в кіно: 1905 рік

Герої класичних детективів Артура Конана Дойля Шерлок Холмс і доктор Джон Ватсон з легкістю посперечаються з графом Дракулою за кількістю появ у світовому кіно. І якщо граф Дракула виграє за кількістю різних версій свого персонажа, то відомі історії про Шерлока Холмса і його товариша Ватсона — офіційно найчастіше екранізовані твори світової літератури, однаково популярні в усьому світі. Практично кожна країна, де розвинений кінематограф, зняла свою версію пригод панів з Бейкер-стріт, будь то Радянський Союз з ідеальним дуетом Ліванова-Соломіна чи Японія, де сам великий автор аніме Хаяо Міядзакі працював над місцевою версією детектива та його компаньйона.

У нове тисячоліття Шерлок Холмс увірвався у всій пишній красі дилогія Гая Річі з Робертом Дауні мол. та Джудом Лоу, оригінальний британський серіал про сучасного Шерлока, який зробив Бенедикта Камбербетча і Мартіна Фрімана справжніми світовими суперзірками, а також американська сучасна версія в багатосерійному телесеріалі «Елементарно» з Джонні Лі Міллером та Люсі Лью. Пару років тому вийшла навіть пародійна комедія з Віллом Ферреллом у ролі Холмса. Але остання, визнана критиками поява на великому екрані Шерлока Холмса відбулася в 2015 році, коли сер Ієн МакКеллен зіграв титульну роль в драматичному детективі «Містер Холмс», прямо не заснованому на творі Конан Дойля, але стрічка напрочуд точно і зворушливо розкрила саму суть найвідомішого детектива на планеті.

Піноккіо

Перша поява в кіно: 1911 рік

Оригінальний текст Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо: Історія дерев'яної ляльки» («Le avventure di Pinocchio: storia di un burattino») публікувався у вигляді роману-фейлетону на сторінках дитячої газети, а після приголомшливого успіху вийшов у вигляді окремої книги-повісті в 1881-му році, і став одним з найвідоміших дитячих творів в історії літератури. А вже у 1911 році його адаптація стала одним з перших дитячих європейських німих фільмів. Версія Олексія Толстого про дерев'яного хлопчика Буратіно з'явилася вже в 1936 році, через кілька років перші східноєвропейські екранізації. І, безумовно, двосерійний телефільм «Пригоди Буратіно» 1976 року став по-особливому культовим. У США саме «Піноккіо» 1940 року — другий класичний мультфільм від студії Волта Діснея, який визнали не тільки класикою на всі часи, але й безумовним фаворитом прокату кінотеатрів, які неодноразово повертали популярний мультфільм до прокату.

З тих часів, історія Піноккіо з'являлася на екранах у вигляді фільмів і серіалів, лялькової, класичної та комп'ютерної анімації. Стрічки виходили в Європі, Штатах, країнах Азії, адже зворушлива історія про дорослішання, дружбу і батьківство виявилася актуальною для кожного. Остання поява живої дерев’яної ляльки, яка мріє стати справжнім хлопчиком, відбулося буквально в цьому році в «Пригодах Піноккіо» від відомого італійського режисера Маттео Гарроне, де роль батька дерев'яного хлопчика виконав лауреат «Оскара» Роберто Беніньї, а за грим, спецефекти і музику також відповідали численні номінанти та лауреати Американської кіноакадемії.

Попелюшка

Перша поява в кіно: 1899 рік

Серед усіх відомих героїнь казок, яких ми умовно називаємо «принцесами», найпопулярнішою у кіно залишається чарівна Попелюшка — добра, мила, працьовита дівчина, яка протистоїть дуже злим родичкам. Відома нам за європейськими інтерпретаціями Джамбаттісто Базіле, братів Грімм, Шарля Перро, насправді, це один з найвідоміших фольклорних сюжетів в історії людства. Перша Попелюшка на ім'я Родопіс була знайдена в єгипетських папірусах і була чесною дівчиною родом з Греції. Перший новаторський фільм про Попелюшку вийшов ще в 19 столітті, а мейнстрімні стрічки ери німого кіно — з 1911 року, і в ту епоху велика акторка та режисерка Мері Пікфорд була уособленням героїні.

Пізніше Попелюшка ставала і персонажем діснеївської анімації, і головною героїнею великих постановок ери «Золотого Голлівуду». Навіть Дрю Беррімор зіграла пост-феміністську версію Попелюшки в 90-х, а Гіларі Дафф та Селена Гомес Попелюшку в американській сучасності. Остання крупнобюджетного версія відомої історії вийшла в 2015 році, коли студія Disney представила масштабну ігрову версію свого класичного мультфільму, де принцесою стала Лілі Джеймс, а мачухою незрівнянна Кейт Бланшетт. Але кінобізнес не зупинити, і ось в 2021 році нам обіцяють нову музичну версію історії про Попелюшку, де головну роль зіграє поп-зірка Каміла Кабейо. Це дійсно історія на всі часи.

Лессі

Перша поява в кіно: 1943 рік

Всі сучасні численні фільми, зняті про дружбу людини і домашнього улюбленця, ведуть своє коріння від легендарної коллі на прізвисько Лессі. Перші повісті про дружбу собаки і хлопчика з'явилися в продажу в 1938 році, і пройшло зовсім небагато часу, поки Голлівуд зрозумів неймовірну привабливість такої історії, особливо в час воєнного лихоліття. Легендарна студія Metro-Goldwyn-Mayer придбала права на екранізацію у письменника Еріка Найта і вже в 1943 році випустила фільм «Лессі повертається додому», де свою найпершу роль в кіно зіграла легенда кінематографу Елізабет Тейлор. Через 3 роки акторка повернулась в одному з продовжень історії. Всього лише MGM зняли близько дюжини класичних стрічок і серіалів про пригоди чарівної коллі Лессі та її друзів.

Згодом, коли права на екранізацію вже не належали MGM, з'явилося ще більше фільмів, телевізійних стрічок, серіалів, анімації про життя дивовижної собаки, які знімались в США, Європі, Канаді. В Україні один з таких серіалів «Лессі», канадського виробництва, — виходив на рубежі 1990-х і 2000-х років. А в цьому році класичний роман Найта адаптували в сучасну версію історії у новому фільмі «Лессі. Повернення додому». До речі, титульну роль там «грає» нащадок найпершого «актора» — пса Пела, який зіграв дівчинку-коллі в 40-х роках минулого століття. Ось така круговерть в історії кінематографу.

2886 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: