Рецензія на мультфільм «Скубі-Ду!»
Справжні друзі-детективи поспішають на допомогу

26 травня 2020,  21:35 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Пес-детектив Скубі-Ду є одним з найбільш відомих собак світу анімації, оскільки вже більше півстоліття разом зі своїми друзями Шеггі, Фредом, Дафною і Велмою він розкриває на екранах найбільш заплутані злочини. Ця компанія під назвою Mystery Inc вивела на чисту воду безліч лиходіїв в своїх мультсеріалах і повнометражних мультфільмах, але на великому екрані Скубі-Ду не було видно з 2004 року, тобто з прем'єри фільму «Скубі-Ду 2: Монстри на свободі». І коли нарешті студія Warner Bros. вирішила випустити мультфільм про Mystery Inc у кінотеатри, на жаль, світ перевернувся через коронавірус, і «Скубі-Ду!» відправився прямо на стримінгові платформи. Проте його кінотеатральний масштаб не залишився непоміченим і зробив його одним з головних мультфільмів 2020 року, який відмінно підходить для сімейного перегляду.

Мультфільм «Скубі-Ду!» є одночасно приквелом та сиквелом історій про Mystery Inc. Він починається зі зворушливого знайомства Шеггі та Скубі (в образі цуценя цей пес – наймиліше створіння), а після показує, як маленькі Шеггі, Скубі, Фред, Велма і Дафна розкривають свою першу справу і стають нерозлучними друзями-детективами. Далі сюжет стрибає на 20 років вперед і представляє вже дорослу п'ятірку, за плечима якої безліч успішних розслідувань. Вони думають про те, щоб відкрити серйозне детективне агентство, але підступний інвестор у втіленні ведучого відомого шоу «Американський ідол» Саймона Ковелла заявляє, що буде вкладати гроші в Mystery Inc, тільки якщо вони звільнять Шеггі та Скубі, тому нерозлучна парочка вирішує піти з гордо піднятими головою і мордою. Але вже скоро вони стають ціллю для підступного лиходія, який хоче викрасти Скубі для стародавнього ритуалу, і Фред, Дафна та Велма поспішають їм на допомогу.

Розділити нерозлучну п'ятірку на дві команди було сміливим і одночасно правильним рішенням сценарного цеху, який прекрасно розумів, що ми вже сто разів бачили, як Mystery Inc ловлять злочинців разом, а хід з їхнім розподілом дозволив ввести у їхній всесвіт нових цікавих героїв. Наприклад, супергероя Синього сокола, його відважну помічницю Ді-Ді і та робопса Динаміта з мультсеріалу 70-х «Чудо-пес Динаміт». На прикладі самовпевненого Синього сокола «Скубі-Ду!» відмінно висміює пафос супергеройського кіно, яке зараз править бокс-офісом та великим екраном. Майже весь мультфільм Синій сокіл здається самозакоханим невдахою, який постійно робить селфі і сидить в соцмережах, але насправді він переживає особистісну кризу, оскільки боїться, що не зможе стати таким великим героєм, яким був його батько, перший Синій сокіл. На щастя, в кінці він знаходить в собі сили прийняти свої страхи і розуміє, що боятися і сумніватися – це нормально навіть для супергероя. А коли члени Mystery Inc нарешті возз'єднуються і об'єднуються з Синім соколом, Динамітом та Ді-Ді, то з них виходить справжня супергеройська команда в дусі Месників. І їхня головна суперсила – справжня дружба.

У ролі головного лиходія мультфільму «Скубі-Ду!» виступає підступний Дік Дастардлі, якого в оригіналі озвучує Джейсон Айзекс, також відомий як Луціус Мелфой з франшизи «Гаррі Поттер». Дік нагадує класичних лиходіїв зі старих мультфільмів з по-справжньому лиходійськими вусами і британським акцентом (куди без нього), а допомагає йому в його злодіяннях ціла армія роботів-міньйонів, які в одну мить з милих створінь перетворюються на злих монстриків з гострими зубами, що трохи нагадують маленьких десептиконів.

Незважаючи на те, що «Скубі-Ду!» зберіг традиційні риси своїх героїв та дух цієї півстолітньої франшизи, сценаристи допустили одну серйозну помилку щодо одного із членів команди Mystery Inc. Фред, який завжди був відважним лідером цієї п'ятірки, чомусь перетворився на дурного хлопця. Так, він ніколи не був найрозумнішим в команді, оскільки це звання заслужено належить Велмі, та й ідіотом не був. Це Шеггі та Скубі завжди були чарівними бовдурами у групі, але на тлі Фреда в мультфільмі «Скубі-Ду!» вони виглядають Ейнштейном та Ньютоном. Що дивно, оскільки коли нам показують знайомство цієї п'ятірки в ніч Геловіна тв їхнє перше викриття лиходія, то Фред постає таким, яким він повинен бути, – хоробрим хлопчиком, готовим кинутися в бій з лиходієм, повністю відповідаючи своєму костюму лицаря в сяючих обладунках. Але як з такого хлопчика потім виріс такий недалекий Фред, який нерозумно жартує і нагадує героя анекдотів про блондинок/блондинів, просто незбагненно.

Але будемо відверті, Фред навряд чи є вашим найулюбленішим героєм з цієї п'ятірки, і ви навряд чи дуже засмутитеся через його невдалий образ в даному мультфільмі. Зате «Скубі-Ду!» піднімає настрій своєю яскравою анімацією, божевільними пригодами зі щедрою дрібкою супергеройства в дусі серіалів «Доктор Хто» і «Легенди завтрашнього дня» та несе в собі прекрасний посил. Про що? Про справжню дружбу людини і собаки, собаки і людини, людини і людини та навіть людини і міні-робота. Мультфільм нагадує нам в цей складний кризовий час карантину, яка важлива взаємовиручка і що навіть маленький добрий вчинок може змінити світ на краще на прикладі Дафни і того маленького робота-міньйона. А зворушлива промова Шеггі про те, що люди можуть рости і змінюватися, але це не означає, що вони ростуть нарізно, і що вони зі Скубі завжди будуть найкращими друзями, потрапляє прямо в серце. Так що пам'ятайте, що хоча вас з друзями зараз розділяє багато кілометрів, ваша дружба все одно продовжує жити, і не впадайте у відчай, як (майже) ніколи не впадають у відчай Шеггі та Скубі.

Якщо у вас поганий настрій, ви відчуваєте себе самотнім/самотньою, або якщо ви хочете показати своїм дітям добрий мультфільм про дружбу і пригоди, то Скубі та його друзі-детективи вже поспішають на допомогу, щоб врятувати вас від нудьги. І вони обов'язково прихоплять з собою сендвічі.

5312 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: