Рецензія на фільм «Стволи Акімбо»
Деніел Редкліфф пускається берега

13 березня 2020,  02:13 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

На просторах Інтернету, сховавшись за незрозумілим нікнеймом, кожен може відчути себе «сміливцем» і, озброївшись клавіатурою та мишкою, ображати незнайомців, які потрапляють під гарячу руку. Так і робив наприкінці кожного робочого дня невдаха Майлз, поки не розлютив не тих хлопців, які вирахували його адресу і прийшли до нього додому. Ні, не щоб побити за шкідливі коментарі, а щоб прикрутити до його рук пістолети і зробити його учасником жорстокого бійцівського клубу. Отже, новий раунд почався...

З моменту виходу трейлера фільму «Стволи Акімбо» було ясно, що цей кривавий екшен, приправлений чорним гумором, буде найбільш божевільною пригодою Деніела Редкліффа в його кар'єрі на сьогоднішній день (не рахуючи «Гаррі Поттера» і той труп, що пердить, зі стрічки «Людина – швейцарський ніж»). Так, в Поттеріані він не раз стикався зі смертю віч-на-віч, але то була казка для будь-якого віку, а в «Стволах Акімбо» герой Редкліффа потрапляє в справжню м'ясорубку з рейтингом 18+, на тлі якої навіть «Голодні ігри» виглядають дитячим змаганням (такий ось чорний каламбур вийшов).

Персонажа Редкліффа в «Стволах Акімбо» звати Майлз, і він з дитинства мріяв стати справжнім героєм, але виріс у дорослого невдаху з постером Рембо на стіні. Майлз працює в якійсь нібито крутій фірмі, пов'язаній з програмуванням, але по факту він розробляє дурну іграшку на смартфон, щоб діти витрачали гроші батьків. І його нещодавно покинула кохана дівчина. Єдиною віддушиною в цьому сірому житті для Майлза є популярна нелегальна гра «Скізм», де люди вбивають одне одного в прямому ефірі. Так, як в «Голодних іграх», тільки без капітолійського блиску, а з наркотиками, матами і десятками літрів крові. Майлз не такий дурень, щоб в цьому брати участь, але він ловить кайф від обзивання інших коментаторів в ефірі гри. І одного разу йому доводиться відповідати за свої слова, оскільки творця «Скізма», маніяка-психопата Ріктера, розлютили його коментарі, і він вирішив включити Майлза у гру, прикрутивши до його рук пістолети і відправивши по його сліду чемпіонку «Скізма» Нікс. Чи зможе наш невдаха вижити в цьому смертельному бою?

Таким матюкливим, божевільним і надираючим усім зад Редкліффа ви ще не бачили. Так, в минулому він вже перемагав Волдеморта, але тут актор виходить на новий рівень. Він бігає вулицями великого міста в трусах, майці, смішних тапках і з розкритим халатом, махаючи копам своїми пістолетами і намагаючись не бути застреленим Нікс, оскільки в душі він не любить насильство. Цей наочний образ тонко підкреслює, наскільки його «дотепний і хоробрий коментатор в мережі» відрізняється від реального Майлза, але не думайте, що він до самого кінця залишиться жалюгідним невдахою – ці «Голодні ігри» дають поштовх його прихованим талантам, і він поступово залишає лузера, яким був, позаду.

Що стосується Нікс, то вона почала свою злочинну кар'єру в 13 років, нещодавно втекла з в'язниці суворого режиму і любить зброю великого калібру. Її незрівнянно втілює Самара Вівінг, яка в минулому році прославилася завдяки трилеру «Гра в хованки», де на її героїню-наречену полювала вся сім'я нареченого. Так що вона знає, як давати раду вогнепальній зброї і перемагати в грі на виживання. Її Нікс – це безбашений мікс Сари Коннор з «Термінатора 2» та Харлі Квін з «Хижих пташок», і у них з Редкліффом вийшов надзвичайно дисфункціональний, але вельми цікавий дует, який не дає занудьгувати.

Зрозуміло, що «Стволи Акімбо» не варто сприймати всерйоз, але, не дивлячись на весь цей треш, все це криваве безумство і перестрілки з вибухами (є навіть кілька моментів в дусі Майкла Бея), тут піднімаються деякі дуже актуальні в наш час теми, як одержимість людей соцмережами і насильством. Люди спершу змінюють реальне життя на життя в смартфоні, а потім відчайдушно шукають спосіб полоскотати свої синапси, що занудьгували, дивлячись криваві новини чи криваві фільми і ображаючи незнайомців, які їх не дістануть. Пам'ятайте успіх минулорічного «Джокера»? Творець «Скізма» Ріктер, звичайно, є абсолютним психопатом, але він має рацію в тому, що суспільство годується ненавистю і жорстокістю. Суспільству потрібні хліб і видовища, і це не змінилося з часів Стародавнього Риму. Одна тільки надія на те, що ми все-таки виявимося розумнішими за людей з цього паралельного всесвіту, показаного в «Стволах Акімбо», і не будемо влаштовувати «Голодні ігри» чи «Скізм» в реальності. Нехай краще вони залишаються фільмами.

І хотілося б вірити, що, подивившись цю сатиру на кровожерливе сучасне суспільство від режисера Джейсона Лі Хаудена, якийсь троль на зразок Майлза десять разів подумає перед тим, як ображати когось в мережі. Адже хто знає, раптом і його/її IP-адресу теж швидко вирахують, прийдуть додому і прикрутять до рук пістолети... Просто пам'ятайте про це і будьте добрішими одне до одного в мережі і у реальному житті.

Бажаю в майбутньому Редкліффу ще більше таких божевільних та ризикованих ролей, оскільки цей хлопець продовжує приємно дивувати і доводити, що він може зіграти кого завгодно.

4871 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: