Рецензія на фільм «Бладшот»
Найнудніший суперсолдат

11 березня 2020,  16:23 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Він Дизель з початку 2000-х є світовою зіркою жанру екшен і зіграв на великому екрані чимало сильних та відважних героїв, включаючи найкрутішого гонщика в світі, деревоподібну істоту, що рятує галактику, суперагента зі спрагою адреналіну та іншопланетного антигероя в бігах. І хоча багатьох з них можна вважати супергероями, актор захотів знятися в сольному супергеройському фільмі, де він зіграє головну роль і отримає більше реплік, ніж «Я є Грут». Його основою стали, правда, не популярні комікси Marvel чи DC, а комікси Valiant про невразливого суперсолдата на прізвисько Бладшот.

Хто ж такий Бладшот? Ні, він не є далеким родичем супервлучного кілера Дедшота з «Загону самогубців» (оскільки вони існують в абсолютно різних коміксах і всесвітах). До перетворення вна суперсолдата Бладшот був звичайним військовим Реєм Гаррісоном, який дуже любив свою дружину і завжди повертався до неї з будь-якої гарячої точки. Поки її (і його теж) не вбив якийсь бандит. Вірніше, Рея після воскресіння і поліпшення запрограмувала на цей сценарій організація RST, щоб він стрімголов мчав через півсвіту заради помсти. А потім його пам'ять змінюють знову, щоб він прибрав ще одну небажану для цієї організації людину. Але незабаром Рею розкривається правда, і він разом зі своїми союзниками повстає проти RST, щоб звільнитися.

Фільм «Бладшот» намагається виїхати на двох речах: популярній нині темі супергероїв і на Дизелі. Ось тільки самому головному героєві особливо не дають розкритися, тому на екрані ми бачимо не Рея Гаррісона/Бладшота з коміксів, а просто Дизеля з апгрейдом у вигляді нанітів в крові (тобто спецефектів часів фільму «Я, робот», які в 2020 році виглядають дешево). У цього актора є набагато більше крутих героїв, які при цьому не володіють суперздібностями, як той же Домінік Торетто з «Форсажів» або Ксандер Кейдж з фільмів «Три ікси» (вони завжди витворяють в кадрі таке, що Бладшоту навіть з його суперздібностями і не снилося). А цей суперсолдат Рей так і залишається людиною «чистий аркуш» до самого кінця, не залишаючи ніяких надій на сиквел (тут просто нема про що й про кого знімати продовження), хоча сам постійно повторює цитату про те, що важливіше не минуле, а майбутнє. Хотілося б вірити, але саме минуле робить нас тими, ким ми є зараз, і це визначає, куди ми рухаємося в майбутньому. Особливо це важливо в історіях становлення супергероїв, які завжди народжуються з «вогню і болю», але, очевидно, тут про це навіть і не згадали, вирішивши просто вчепитися за красиву цитату з інстаграма і побудувати навколо неї сюжет.

Другорядні персонажі теж викличуть у вас позіхання під час перегляду, незважаючи на свої удосконалення. З перших секунд знайомства Рея з КейТі стає ясно, що вона буде на його боці, як з перших секунд Джиммі Далтон дає зрозуміти, що саме з ним Бладшоту належить битися у кінці. Їх обох намагаються представити як вдосконалених за допомогою надсучасних протезів солдатів, але далі цього опису справа не йде. Якою би класною не була Ейса Гонсалес, її героїня – всього лише сценарний хід, щоб допомогти Бладшоту, а не реальна людина, якій хочеться співпереживати. Те ж стосується і засранця Далтона у втіленні Сема Г'юена. Нам показують його як абсолютно шкідливого тінейджера в тілі дорослого чоловіка, який мріє вбити Бладшота. Чому? Хто знає. Може в минулому Бладшот з'їв його улюблений сендвіч з індичкою (відсилання для шанувальників «Друзів»).

Що стосується «головного лиходія», того вченого, чиє ім'я ви все одно не запам'ятаєте, який провів над Реєм свій експеримент і наївно вважав, що зможе контролювати його вічно, то він настільки поганий, що навіть не хочеться витрачати час на пояснення чому. Він навіть гірше, ніж той суперлиходій з «Залізної людини 3», якого також грав Гай Пірс (а він завжди займає перші місця в антирейтингах суперлиходіїв). Єдиним персонажем, який викликає посмішку, є хакер Вілфред Вігенс. Його зіграв Ламорн Морріс з ситкому «Новенька», і він вклав весь свій комедійний талант в кожен момент на екрані і не дав заснути до фіналу. Якби Вігенс був головним героєм, то комедія про нього була б набагато цікавішою, аніж даний «супергеройський фільм».

По суті в екшені «Бладшот» немає ніякої історії, крім тієї, що ми дізнаємося з опису і з трейлерів (які показали весь фільм наперед). Якби він вийшов на екрани десять років тому, то, можливо, знайшов би свою аудиторію, ще не розбалувану всесвітами Marvel і DC, але сьогодні він нікому не буде цікавий. Навіть найбільшим прихильникам Дизеля (я його люблю, але тут він просто витрачає свій і наш час). Здавалося б, що раз в крові Бладшота живуть наніти, які в лічені секунди його регенерують, його можна було б відправити у всілякі захоплюючі місії, щоб його здібності дійсно вразили глядача, а тут в нього просто весь фільм стріляють (ну і пару раз кидають гранатою). Ок, він знову цілий і неушкоджений, а далі що? У «Форсажах» Дизель і компанія такі трюки показують, проти всіх законів логіки і фізики, а тут фантазії не вистачило практично ні на що.

Для режисера Дейва Вілсона «Бладшот» після успішного і незвичайного серіалу «Любов, смерть і роботи» є не кроком вперед у світ кіно, як передбачалося, а кроком назад. Оскільки що рейтинги даного супергеройського екшену, що його збори будуть залишати бажати кращого. Але не всі шишки Вілсону, адже головним сценаристом цієї ганебної адаптації коміксів є Джефф Водлоу, який зняв горори «Правда або дія» і «Острів фантазій», чиї рейтинги на IMDb становлять 5,1 і 4,6 бала відповідно. Ось і Бладшот отримає десь стільки ж. Прекрасний спосіб з першої спроби занапастити потенційну франшизу.

Перед нами безперечно один з найгірших фільмів 2020 року, і я не здивуюся, якщо у кінці року «Бладшота» номінують на «Золоту малину». Краще б Дизель знявся в четвертому «Ріддіку» і не витрачав свої сили на цей провал.

Як не крути, а час Бладшота давно минув, і сьогодні ним нікого не здивувати. Єдина людина, у якої він до самого кінця фільму викликає жвавий інтерес, – Джиммі Далтон. Краще б він собі дівчину собі завів, чи що.

7451 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: